Monday, February 16, 2009

Alla hjärtansdags firande samt vårtecken

Vi firade alla hjärtans dag på ett mycket trevligt och lugnt vis hemma. Fick en urmysig dag ihop faktiskt. Jag började med att fixa i ordning en riktigt god delux frukost till C med våfflor och blåbärs smoothies. Medans jag fixade frukosten stack C iväg på ett hemligt uppdrag som han sa. När han kom hem såg han så där lurig men lycklig ut och sa att han hade fixat en alla hjärtans dags present till mig. Jag har under en lägre tid gått och sucktat efter en fin Le Cruset gjutjärnsgryta. Jag tycker de är himla snygga. Man kan ju både laga gott i dem och sedan utan dåligt samvete ställa fram hela grytan på bordet just för att de är så pass snygga. Nu blev det för visso inte en äkta Le Cruset men istället en Cuisineart som faktiskt är ett bra märke det också. Jag blev jätteglad! C hade också köpt den i rött, min favoritfärg! Åh vad den är fin. Igår kväll lagade vi en jättegod kycklinggryta i den.

Lördagen började med ganska trist väder. Det var regn och rust och ganska grått men sedan sprack det upp och blev riktigt behaglig temperatur och fint väder. Dagen ägnades åt lite praktiska göromål och sedan på kvällen lagade vi en riktigt god alla hjärtans dags middag ihop. Förrätten blev en blomkålssoppa med grillade pilgrimsmusslor, till huvudrätt hade vi sedan oxfilé med en rotfruktsgratäng och som avslutning som jag nog får säga blev höjdpunkten på dagen var nog efterrätten. Jag hade gjort chokladfondanter med varm hallonsås och sedan vaniljglass till detta och även ett litet glas portvin (min absoluta favorit nämligen Grådask som jag tagit med mig från Sverige). Ooooh vilken njutning. Chokladfondanten blev helt perfekt. Den ska nämligen bara vara gräddad på utsidan för att man sedan då man tar första skeden ska den smälta smeten liksom få flyta ut som finns innuti. Slurp, detta var bland det godaste jag gjort på länge.

Söndag hade vi hört ryktesväg skulle erbjuda regn men så blev inte fallet. Istället kunde vi njuta av mer sol. Livet i Alabama är inte så dumt ibland ;-)

Vi planterade lite Penseér vi hade köpt igår och även lite kryddväxter (mynta, timjan och rosmarin). Verkar som våren kommit med språngsteg. Våra fina påskliljor på baksidan har slagit ut. Överallt på träden knoppas det och en del som blommar på bar kvist har redan slagit ut. Plötsligt i våran trädgård har även denna buske med stora vackra rosa blommor slagit ut. Även klängväxten som växer på räcket på våran altan med sina gula blommor har fullt med knoppar och enstaka blommor som slagit ut. Jo nog är våren allt på G här i Alabama även om det fortfarande kan komma kallfronter som sveper in. Igår satt jag ute på altanen och läste. Njöt av det härliga vårvädret, solen och kvittret från fåglarna. Life is good sometimes liksom. Det gäller ju att njuta av de små sakerna här i vardagen mer. På söndagmorgon var det C som överraskade mig med varmt jättegott nybakat bröd.




Alla hjärtansdag på började vi alltså med en smarrig brunch med våfflor och fruktsallad.



Här är min nya jättefina röda gryta. Gårdagens kycklinggryta blev nästan extra god i denna.


Vi har ju en matsal eller matrum i vårat hus som vi hittills utnyttjat väldigt sällan. Men vi har på sistone blivit bättre på det. Har insett att det faktiskt är trevligt att duka upp fint och sitta här fast man bara är två emellanåt. Det var faktiskt Petra som bor på Puerto Rico som inspirerade mig till att just använda min matsal lite mer och fick mig att inse att man inte behöver ha extra gäster för att minsann kosta på sig lite extra.
Ooooh la la denna dessert gick minsann inte av för hackor. Såååå himla god kan jag bara säga!




Röda fina tulpaner blev det också på självaste alla hjärtansdag.


Nu börjar det dyka upp fler och fler vårtecken hemma i våran trädgård. Påskliljorna har slagit ut och är jättefina.

Vi var iväg och köpte lite kryddväxter som vi planterade under söndagen. Så detta är lite timjan och mynta. Det blev en rosmarin också.




Fler fina blommor som slagit ut hemma hos oss är dessa. Jag vet tyvärr inte vad de heter. Den gula är en sorts klängväxt som växer längst med räcket på våran altan. Den rosa växer på en buske. Jag plockade faktiskt in en bukett av de rosa som jag satte i en vas inomhus.
Det är dock fortfarande ganska kyligt på morgonen och idag är det något kallare igen. Men det var underbart att kunna njuta av temperaturer på ca + 15 grader under helgen. Livet nere i den djupa södern är inte så dumt alla gånger ;-)

15 comments:

Sparkling said...

gud vad gott det där ser ut!

Annika said...

Nummer 1: WOW vad vårlikt ni har det NU!!!! Vilken otrolig skillnad det är mellan våra statet just nu. WOW!!
Nummer 2:
LIVSNJUTARE skrev du på min blogg idag. Jag kan bara skriva under på att detsamma gäller dig, min vän!!!
Man ska ta vara på livets goda...Fira allt som är VÄRT att firas. Njuta av de fina stunderna...DET kan du, och C!! Härligt!
Nummer 3:
Vilken FIn PRESENT!!! Jag förstår att du är superglad över den. Cuisinart är ett fint märke!
KUL att ni redan invigt den!!!
Nu ska jag njuta åt dina fina bilder igen...
KRAMAR!!!!

Ninnie said...

Vilka underbara vårbilder du bjuder på idag! Kan riktigt känna vårvärmen i luften..
En härlig alla-hjärtans dag har ni haft, mysigt! Den där chokladefterrätten ser verkligen smaskig ut, undrar om du har recept på den ...?
Här har vi sol och gnistrande vit snö, kallt och friskt, riktigt vinterväder m.a.o. Härligt det med, men jag längtar ändå till våren, för jag gillar inte kyla...

Victoria said...

Vilken jättefin gryta, det var en kanonpresent! Och såna mysiga bilder, vad jag längtar efter en riktig vår efter att ha sett dem.
Många, många kramar//Vic

Anne said...

Jättehärliga bilder, du fotar alltid och berättar så fint. Våren har verkligen kommit till er med stormsteg, låter härligt med lite läsning utomhus.
Grytan är supersnygg! Den röda färgen är så läcker och känns ju helrätt till dig som har rött som favoritfärg. Som du säger, grytan är ju så snygg så man kan servera direkt ur den också.
Gillar också att ni använder matsalen mer och mer, som du säger så behöver det ju inte alls vara så att man ska vara fler och gäster utan perfekt att använda bara ni två. Jag skulle gärna ha ett separat matrum, roligt om man till helgen och så kan piffa upp det lite och byta rum och inte äta där man alltid annars äter till vardags.
Kram!

Desiree said...

Sparkling, det var ännu godare än vad det ser ut på bild faktiskt.

Annika, har du fortfarande snö? Inga blommor i sikte ännu? Ja du och jag förstår oss verkligen på det goda här i livet. Det gäller att unna sig emellanåt eller hur? Ja grytan är toppenfin och funktionell.

Ninnie, vackert vinterväder går ju inte av för hackor det heller. Bara solen lyser så är det ju härligt att vara ute. När snökristallerna gnistrar i solskenet då är det ju underbart vackert på sitt sätt.

Victoria, tack så mycket. Ja ni har ju toppenväder hela året runt i det soliga Florida fast det har sin charm att faktiskt ha lite olika ordentliga årstider så att man får chansen att längta lite.

Anne, ja det känns faktiskt bra att utnyttja just matrummet mer och inte bara ha det stående där som något finrum/musum som man inte använder för att man känner att man måste vänta tills man är fler gäster. Det blir på tok för sällan då eftersom det inte är så vanligt här med sittande middagsbjudningar så som man har hemma i Sverige. Det känns kul att faktiskt ta till vara på det här rummet. Känns lite extra festligt att duka upp fint och sitta där. Grytan är underbar. I love it!

Saltistjejen said...

Vad härligt ni verkar ha haft i helgen! Och att ni redan planterar! Ååååå! Det låter sååå härligt!
Grytan var superfin! Så roligt med lite färg på bordet när man lagat ngt gott. Och jag gillar att kunna ställa fram tillagringskärlen eller vad man ska kallade t, Kastruller och grytor etc alltså. För då håller sig maten varm mycket bättre än om man lägger upp det på uppläggningsfat och skålar. Så en FIN gryta är ju guld! Då får man både vackert för ögat samtidigt som man får varm mat!
Kramar!!!

Sanna said...

Allting låter helt underbart. Särskilt att våren är på G. Här i Sverige, Skåne, Malmö är det 5minus ute och till och med snö. Njuta av din vår! ;) Kram

Miss Marie said...

mmmmmmmmm, allt ser jättegott ut!

o jäklars vilken snygg gryta det där var. förstår att kycklinggrytan blev god i den! :)

Annika said...

Nej du, ngn snö har vi knappt haft å¨hela vintern, men väl kallt. ja, förutom 20 grader för ngn vecka sen då...
men annars...nej.
Våren här med påsklilor och sånt mys kommer inte förrän i mitten av mars eller så...
SÅ ni ligger före!

Lia said...

Måste ju titta in här och säga GRATTIS till vinsten=). Jättekul initiativ av Anne, och så roligt att du också verkar vara på benen mest hela tiden!
Det blir till att jaga ikapp dig tror jag bestämt, hahaha. Grytan är heeelt underbar!

Desiree said...

Saltis, kul att du gillade grytan så mycket för det gör ju jag självklart. Det stämmer att maten håller sig varm mycket bättre i denna också. Tydligen hjälper emaljen och järnet till att just bevara värmen väldigt bra. Det kände vi då vi använde den. Så den är inte bara snygg utan riktigt funktionell också.

Sanna, japp just nu njuter jag faktiskt av våren och klimatet här. Det är troligen något som jag kommer att sakna allra mest då jag inte längre bor här.

Marie, kul att du gillade grytan. Det är förviss som sagt inte en äkta Le Cruset som jag vet att du önskar dig i bröllopsgåva men denna funkar fint, duger bra och är tillräckligt snygg känner jag.

Annika, oj tänk att det alltså skiljer sig så pass mellan där du bor och jag bor nu. För annars verkar vi ju för det mesta ha ganska lika klimat. Men snart om ett par veckor kan även du se fram emot våren.

Lia, tack är det stegtävlingen du syftar på alltså? Har jag vunnit första veckan??? Oj! Ja det stämmer att jag är på benen ganska mycket. Brukar köra morgonpromenad eller löprunda fem dagar i veckan och sedan tränar jag en hel del annat också under veckan. Jag trodde inte själv att jag skulle komma upp i så här många steg om dagen. Jag blev överraskad då jag räknade ihop resultatet.

Anonymous said...

Skönt att läsa om vår när temperaturen är -23 här uppe i Norrbotten. Som tur är åker vi till CA nu på torsdag för att hälsa på sonen och hans familj. Jag har hänvisat till den här bloggen med en undran ;-)

Musikanta said...

Så fint du har gjort. Och så rart av din man att åka och köpa en gryta som du har önskat dig länge till present på Alla Hjärtans Dag! Du får ge honom en extra kram...

Håller med Ninnie - finns det recept på efterrätten? Eller är det väldigt krångligt kanske?
Kram/Musikanta

Anna, Fair and True said...

Vilken härlig dag! Och vilken snygg gryta! Ni verkar överraska varandra mycket. Tyvärr kan inte Peter överraska mig med nybakat på helgen eftersom vi bor i en 2:a och sovrummet är precis vid köket. Jag skulle vakna av slamret innan han ens hunnit börja :)