Wednesday, February 4, 2009

Okra och Rutabaga


Frusen Okra skuren i bitar

Okra var något jag aldrig hade smakat innan jag kom hit till södern. Namnet låter exotiskt i mina öron. Länge trodde jag att detta var en form av större rotfrukt på något sätt men där hade jag ju helt fel. Det är en grönsak som liknar tjockare räfflade grönabönor. De är ungefär lika långa i storlek. Den har ett afrikanskt ursprung och det var slavarna som tog med sig okran hit till södern. Den funkar utmärkt att ha i soppor och grytor. Den är även toppen just för att den funkar som redning. När man skär i okran så känner man att den innehåller något ämne som är lite klibbigt och det är detta som i sin tur funkar som redning. Man kan även fräsa den med andra grönsaker eller ånga/koka den. Den är god och har en ganska neutral smak.Jättegod. Här hittar man den året runt i butikerna. Den säljs även frusen i frysdisken.

Så här står det på Wikipedia:


"Okra - Abelmoschus esculentus är en art i familjen malvaväxter. Det är en ettårig eller flerårig ört med ursprung i tropiska Afrika. Numera odlas den i flera tropiska och subtropiska områden. Frukten är en ljusgrön, mångfröig, 5 till 20 centimeter lång kapsel. Den omogna frukten äts rå eller kokad. Hela växten kan användas för redning av såser."

Okran används ofta i Gumbo som är en traditionell soppgryta som härstammar från cajunköket i Louisiana.

Något annat då det gäller grönsaker som var nytt för mig var en rotgrönsak som här kallas för Rutabaga. Första gången jag stötte på den var jag på en resturang och det stod att till fisken serverades rutabaga. Jag hade ingen aning om vad detta var och fick fråga kyparen som inte gav en vidare bra förklaring. Sedan såg jag Rutabaga i grönsaksdisken och köpte hem en som jag körde i ugnen tillsammans med potatis och andra rotgrönsaker. Jättegott. Nu har jag dock fått lära mig att Rutabaga faktiskt har ett svenskt ursprung. Det handlar helt enkelt om kålrot. Svensk hederlig kålrot alltså. Den kallas tydligen på sina håll i världen även kort och gott för Swede eller Swedish Turnip. Namnet rutabaga kommer från svenskans rotbagge. Till halloween avändes tydligen kålroten som pumpa som man karvade innan pumpan tog över i England och på Irland.

Nu har jag också fått aha upplevelsen att jag faktiskt kan göra äkta svenskt rotmos! Åh vad kul och gott! Tänk vad man ständigt gör nya upptäckter då man flyttar till en annan världsdel. Jag visste inte att detta skulle vara möjligt. Har faktiskt tidgare inte trott ens att jag tycker om rotmos. Men om jag nu gillar kålrot i soppa eller rostad i ugnen borde jag nog gilla rotmos också. Ikväll blir det rotmos!

Något annat i grönsaksväg som jag också varit nyfiken på är vad de här kallar för ”Collard Greens” vet inte riktigt vad detta är på svenska eller om det är något som inte finns i Sverige. Jag provad iallfall att köpa hem en påse av dessa som är en grönbladig kålliknande grönsak med relativt tjocka blad. Igår provade att jag att laga till dessa genom att lätt stuva dem och ha på botten av en fiskgratäng jag gjorde. Jag tyckte dock att de var något beska i sin smak. Vet inte om de är sådana eller om det finns något bra och gott recept där man kan få bort något av bäskan i smaken. Jag kryddade med salt, peppar, muskotnöt, lök och vitlök men ändå var jag inte riktigt nöjd. Har ni några mumsiga recept med Collard Greens tar jag gärna emot tips.


Ha en bra onsdag. Här är det soligt och vackert men ack så kyligt.

18 comments:

Marianne said...

Så roligt med rutabaga! Rotmos som är så gott! Det är gott att ha lite kålrot i potatismoset också, det blir lite lättare då. Önskar att rutabagan hade spridit sig hit till Afrika också!

Okra tycker jag däremot inte om. Inte mycket som jag så där direkt inte gillar, men okra är en sådan sak. Här i trakterna är de små och stickiga.

Kram!

Annika said...

Ocra tycker jag är bland det otäckaste som finns.
Eftersom Peters fldrar är från södern brukar dom göra iordning ocra och varken Peter eller jag kan med det hela. Tycker att det är klass med äggplanta som jag heller inte äter...hihi!!
Men Desiree!!
Collard greens!!! BLAND det godaste jag vet!!! Peters pappa gör collards som är som det läckraste goda!! Ska absolut ge dig det receptet. Urgott till tex kalkon!
Collard greens är bland det godaste jag vet, och ocra bland det läskigaste jag vet!!
Rotmos är supergott...Här tror jag att kålrötter går under namnet Turnip i affärerna, men jag gillar namnet rutabaga bättre. Låter coolare!!!

KRAM!!!

Anne said...

Aha, där ser man. Jag visste inte allt detta om kålrot. Rutabaga är verkligen, som Annika säger, ett coolt namn. Men svårt liksom gissa sig till via det namnet att det är vår kålrot...
Collard greens har jag hört mycket om, på mat-tv bland annat så är det collard greens som används emellanåt. Har dock aldrig köpt eller testat laga det.
Vissa grönsaker har verkligen lustiga namn, svårt att via namnet gissa sig till vad de betyder. Horseradish (pepparrot) är en annan grönsak som det via namnet inte alls går att gissa sig till. Vad är horseradish liksom...
Pepparot tycker jag är så gott som färsk grönsak, alltså som t.ex. riven i en kall sås. Det är rätt svårt hitta här (men det finns!). Pepparrot är ju vanligt här men den säljs alltid på burk eller i tub med en massa äckliga oljor eller majonnäsgegga i sig. I Sverige hittar man ju grönsaken pepparrot i vilken enkle matbutik som helst.
Ocra är mig främmande, tror inte jag sett det alls här. Men det är alltså vanligt i södern, intressant.

Saltistjejen said...

Hahaha! Rotbagge! DET tyckte jag var skoj! Har dock aldrig hört det svenska namnet ridigare.
Ocra kände jag inte alls till. Mend et låter lite spännande. Såg här att Annika tydligen inte gillar det, men du verkar jag tycka det är gott.
Collard greens har jag bara ätit någongång och tror jagt yckte "sådär".Men har förstått att det är väldigt vanligt i maträtter från Södern. Minns att jag också tyckte det var lite beskt, men inte äckligt bekst. Jag gillar en del beska smaker, typ grapefrukt och även broccoli rubarb (stavas det så???) vilket är en beskare släkting till broccolin.
Och du rotmos ÄR supergott tycker jag!!!!! Samt kålrot i allmänhet. Jag gillar den även rå skuren i små tärningar. Gott o nyttigt snacks.
Men att karva ur den till Halloween låter jobbigt. Den är ju betydligt hårdare än en pumpa!
Kram!

Desiree said...

Marianne, kålrot är himla gott att ha i just potatismos även rotselleri är jättegott i potatismos. Ni kanske har en annan typ av Okra hos er för den som finns här är inte alls stickig.

Annika, åh jag som älskar både okra och äggplanta, sååå gott! Men det är väl bra att man tycker olika också. Jag tar gärna emot det där goda receptet du har på collard greens. Än försöker jag vänja mig lite vid den lite beska/bittra bismaken. Jag kan ännu inte bestämma mig om jag gillar collard greens eller inte. Visst är rutabaga ett coolt namn. Här i butikerna så går det just under namnet rutabaga. Det låter så himla exotiskt på något sätt.

Anne,jo horseradish är ett lustigt namn på pepparrot. Här säljs den dock färsk i butikerna men den är ju jättestor oftast och jag har ännu inte köpt den färsk då jag inte vet vad jag ska göra av den där jättebiten. Man använder ju så pass lite i såser och sådant. Men visst är det gott med just pepparrot.

Saltis, du får ta och testa collard greens för du borde nog gilla detta. Jag gillar dock grapefruit. Tycker inte alls att den är lika besk som när man var liten. Broccoli rubarb har jag ännu inte provat men gillar vanlig broccoli mycket och även brysselkål som C tycker är superäckligt. Japp visst är det tur att man slipper karva i rotbaggen för den är verkligen hård!

Sanna said...

Kul att läsa om alla dessa "konstiga" grönsaker. Har klart hittat en ny blogg att följa. Titta gärna in hos mig! Kram

Anonymous said...

Hej!
Första gången jag är här och det är jättekul att läsa om dina reflektioner över både USA och Sverige. Som "hemmasvensk" så är det mycket som man tar för givet upptäcker man. Jag lägger till dig bland mina favoriter och återkommer snart igen :)
Collard greens är det kanske mangold?

Petchie75 said...

Haha, vad kul att rutabaga är kålrot! Jag känner bara till "swede" sedan innan, men visst inte att "swede" alltså kommer från Sverige (det är ju ganska uppenbart men ibland kan ju något se uppenbart ut men inte vara så - t.ex "suede" som i mocka eller det brittiska bandet Suede som fransoserna tror är från Sverige eftersom Suède betyder Sverige på franska)!
Jag har inte ätit rotmos på evigheter, kommer ihåg att jag inte alls tyckte det var gott i skolan och att en pojke som hette Markus älskade det! Komiskt, det är typ mitt bestående minne av den här klasskamraten - det kanske inte egentligen stämmer, hi hi.
Ocra och collards green har jag inte testat men det låter spännande - speciellt efter Annikas kommentar.
Stor kram!

Desiree said...

Sanna, varmt välkommen som ny läsare. Jag kikar gärna in hos dig framöver. Ha en bra dag.

Jenny, jätteskoj att du gillar bloggen. Ja det är mycket man tagit för giviet förut innan jag flyttade hit märker jag också. Tyvärr tror jag inte att Collard Greens är mangold. För mangold vet jag hur det smakar/ser ut och det gillar jag på ett helt annat sätt. Collard greens har liksom tjockare och grövre blad. Ha en bra dag och du är också varmt välkommen att läsar mer här på bloggen.

Petra, javisst är det kul med dessa olika namn på grönsker. Jag visste inte att kålroten kallades för Swede så det var kul att lära sig sådant. Ja det är lustigt vilka associationer man har från sin skoltid då det gäller maträtter. Igår kväll började jag tänka på "Lapskojs" minns du den rätten? Det var något hopmosat med rödbettor har jag för mig och det var något jag tyckte var minst lika äckligt som rotmos. Försöker minnas vad lapskojs var men jag får kolla på nätet.

Ninnie said...

Roligt att läsa om dessa grönsaker som jag aldrig ens hört talas om. Jo, kålrot, förstås! Det är jättegott tyckar jag, brukar ugnsrosta dem i skivor tillsammans med potatis, morötter o andra rotfrukter. Rotmos är också gott, med det var åratals sen jag gjorde. Och vilket roligt namn på kålrot! Förstår att du inte fattade vad det var först...=)

Jenny said...

Jag har aldrig lagat collard greens själv, men jag tycker mig ha sett på typ foodnetwork att de skär bort de tjocka nerverna etc, kanske kan det vara det som gjorde det lite beskt? Kram!

Petchie75 said...

Ha ha, lapskojs har jag alltid associerat med lappar (!!), kanske för att vi inte äter det i Skåne så var helt säker på att det var något man bara äter i Norrland!? Har ingen aning om vad det är för någon maträtt, det serverades aldrig i skolan iaf.

Saltistjejen said...

ja jag kasnke ska ge collard greens en andra chans. Jag gillar också brysselkål! :-)

Anna, Fair and True said...

Har ätit gumbo en gång - det var gott! Hade dock aldrig hört talas om rutabaga men nu vet jag att det är kålrot alltså! Så kålrot kan alltså heta rutabaga, turnip och swede!

I Stockholms-området fick vi också lapskojs i skolan. Minns att jag tyckte det var gott. Rotmos gillade jag dock inte när jag var liten men nu gillar jag det. Googlade lapskojs och det har tydligen inte något alls att göra med samer utan kommer från engelskans lobs-cou(r)se http://sv.wikipedia.org/wiki/Lapskojs

Har aldrig hört talas om collard green. Vad heter förresten den där broccoli- och blomkålsliknande grönsaken? Är det broccoli rhubarb?

Anonymous said...

dvontell.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading dvontell.blogspot.com every day.
bad credit cash loans
payday loan

Anonymous said...

[B]NZBsRus.com[/B]
Dont Bother With Idle Downloads Using NZB Downloads You Can Swiftly Search HD Movies, PC Games, MP3 Singles, Software and Download Them @ Fast Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet[/B][/URL]

Anonymous said...

Desirée, det som engelsmän kallar för collard greens eller collards finns nog i sydländer (Balkan, t.ex)- och lagas vänligen med ris, kryddor (t.ex ngn. variant av allkrydda eller grönsaksbuljong, osv.) i samma kastrull. Man justerar nog mängd vatten i och med att bladen (som skall skäras i två tummar breda bitar) släpper nog lite vätska ifrån sig.

Om råvaran är färsk och eko-odlad, helst i egen gård, eller hos privat eko-odlare storleken mindre, detta blir en riktigt god och behaglig tillbehör till lunch, eller lunchen i sig... (testa med ett glas inte alltför tjock yoghurt - naturell...

Om man lägger bladen (efter skärning) i kokt vatten en stund och låter de mjukna upp där - det är jag lite osäker på, men i och med att jag minns den milda smaken skulle jag nog gissa att man gör faktiskt så innan man lagar dem med risen...

Skall nog dubbelkolla detta...

Anonymous said...

Collard greens är en stor del av soul food. Jag personligen skulle aldrig få för mig att äta det som många av mina äldre släktingar i staterna som kokar bladen i ca 1 timme med grisfötter.
Vi som inte blir frestade av grisfötter kan koka det med t.ex ett kalkonlår. Då blir bladen inte beska, då blir dom jättegoda=)