Wednesday, February 18, 2009

Onsdagsrecept - Chokladfondant


Tänkte att jag måste dela med mig av detta supersmarriga recept. Så gott, lyckat och enkelt att fixa. Kan också förberedas innan och är perfekt vare sig man är två eller flera gäster. Chokladfondanten jag gjorde som efterrätt på Alla hjärtans dag blev så himla lyckad och god så jag tänker dela med mig av receptet.

2-3 portioner:


1 msk rapsolja att smörja fyra kokottfomar med
75 g mörk choklad, minst 72% kakaohalt
3 msk smör/margarin
2 ägg
3 msk råsocker eller vanligt socker
3 msk vetemjöl


Börja med att smörja formarna med rapsolja och mjöla dem lätt. Smält över vattenbad, choklad och smör tillsammans. Vispa med elvisp ägg och socker i en bunke. När choklad och smör smällt, vispas det ner i äggpöset. Tillsätt sist mjölet och fortsätt vispa till en jämn smet. Fyll sedan formarna med smeten och ställ in i frysen i 1 timma (kan även förberedas och ställas in i frysen flera timmar innan gräddning). Grädda sedan i ca 10 minuter på 175 grader C eller ca 350 F. Bakelsen ska vara kladdig inuti. Servera med färska frukter, bär, hallonsås eller en kula god glass eller sorbet.

11 comments:

Anne said...

Mums filibabba! Dräglade redan över efterrätten när du skrev om den i ett tidigare inlägg.
Vet du om det här är ungefär samma som här kan heta Lava Cake? Utseende, konsistens och ingredienser påminner mycket om det.

Ninnie said...

Det ser ju så himla gott ut, jag ääälskar choklad och det här måste jag göra!
Apropå inlägget nedan om "brevlådehundar"...Jag som är hundrädd skulle nog inte vilja gå och promenera själv med risk att bli mött av lösspringande och skällande hundar i trädgårdarna...hu! Inte kan det vara så kul för hundarna heller, att inte få gå ut på ordentliga promenader och upptäcka något annat än husets trädgård.

Petchie75 said...

Ojoj, O ALSKAR fondant! Han har gjort det nagra ggr hemma men brukar alltid googla efter recept men da ska jag se till att vi anvander ditt recept nasta gang! Sjalv ar jag ingen stor efterrattsmanniska men gor garna efterratter till andra.
Kram!

Desiree said...

Anne, jo visst är det så. Kärt barn har många namn :-)
Det finns många olika varianter på receptet och detta är bara ett av dem. Gott är det iallfall.

Ninnie, om du älskar choklad MÅSTE du absolut prova det här. Du kommer att älska choklad ännu mer efter den här upplevlesen. Tack, det är jobbigt att vara hundrädd och jag förstår precis hur du känner för jag känner numer likadant efter att jag råkade ut för att bli just hundbiten här.

Petra,lucky you som inte faller för frestelsen för just efterrätter. Några av mina laster här i livet blir nog goda efterrätter, glass och nybakat bröd. Kan inte tacka nej till sådant. Detta kan nog vara något för O om han gillar fondant och choklad.

Annika said...

Mums, mums!!
Sådana där kläggiga kakor gillar jag...
Lava cake ja!! Det känner jag igen som Anne skriver om...Den är supergod.
kram!!

Saltistjejen said...

Men himmel vilken godsak!!!
Borde kanske provas till helgen??
Smarr!
Kram!!!

Mia said...

Åh vad smarrigt det ser ut! Och är det choklad i det så kan det helt enkelt inte bli fel! Hur stora formar använder du?

Miss Marie said...

mmmm, det där ser riktigt gott ut!

Anna, Fair and True said...

Hade inte ens hört talas om "fondant" så nu har jag lärt mig något nytt! :)

Anonymous said...

Och det ser och verkar bara vara såååå gott! Mumma!

Marianne said...

TACK för receptet! En god chokladfontant är bland det bästa som finns! Å, dreglar redan!