Monday, February 23, 2009

Svenska semlor i den djupa södern

Hoppas ni alla har haft en både bra och skön helg. Nu närmar sig den officiella Fettisdagen med stormsteg. Imorgon är det ju officiella Fettisdagen och dax för SEMLOR. Har ni fått några semlor ännu? Eller håller ni på er och väntar in denna dagen innan det dukas upp någon semla hemma hos er? Läste också i DN att normal svensken tydligen äter ungefär 4 semlor under säsongen. Blir det några semlor för er på fettisdagen? Själv är jag egentligen inte jättemycket för just semlor men som utlandssvensk så är det trots allt något patriotiskt i mig som väcks och därmed är det semlor som gäller till fettisdagen. Här finns inga semlor att köpa eller några svenska fik att gå till. Ska man ha en semla eller något annat svenskt får man vackert kavla upp ärmarna och baka själv. Men det gör jag ju så gärna tillsammans med Mr. Kitchen Aid numer.

Det gick jättebra. Anväde mig av jästbolagest torrjäst för söta degar. Det doftade ljuvligt i hela köket lördag morgon av de nybakade bullarna med kardemumma. Just doften av kardemumma var speciell.



Här står de små godingarna i ugnen i väntan på att bli färdiga.


De såg smarriga ut redan som ogräddade. Doften av kardemumma i hela köket var inte fel.


Så här såg de färdiga bullarna ut. Även om de inte blev lika stora som de brukar bli på svenska bagerier så kan jag meddela att de ändå var rejält mättande och naggade goda.


Jag läste detta om semlor på någon recept site:
”Semlor har ätits sedan romarriket och romarna tog med sig semlan till Germanien. Namnet kommer från ordet simila som betyder ”fint vetemjöl”. I genomsnitt äter varje svensk 3-4 semlor per säsong. Förr åts semlor för att samla på sig fett inför fastan.”

Jag läser om fastan i min bok om svenska traditioner som jag köpte i julas. Fastan var tydligen förr 40 dagar av asketiskt stilla liv då inget kött fick ätas och inga fester hållas. Förspelet inför fastan var tydligen så nära synden man kunde komma dock för att kompensera för fastan. På våra nordiska bredgrader är detta så nära karneval man kunde komma. Det innebar att man körde med tre dygn av musik, dans, skådespel, och mängder av mat. Festen började tydligen på fläsksöndagen, fortsatte på bullmåndagen och slutade på fettisdagen. På svenska bagerier ska man också se upp med mandelmassan så att man verkligen får äkta mandelmassa. Det är tydligen så att vissa ställen kör med mandelmassa som till huvudel består av krossade aprikoskärnor istället för äkta mandel som är betydligt dyrare.

Kvällen tillbringade vi tillsammans med J och S som är våra svenska vänner. Vi åkte hem till dem med semlorna och de blev jätteglada över detta sjävklart. Det blev verkligen en exotisk middagskombination denna kväll då vi åt Indiskt först som mat och sedan semlorna till efterrätt. Verkligen internationell kross-cooking. Gott och blandat kan man också säga. Eftersom jag själv inte direkt gillar vispgrädde körde jag med grekisk youghurt istället på mina och det blev verkligen lyckat och gott. Jag körde också med en alternativ fyllning av äppel-kanel kompott som blev mycket mumsig.

Hur brukar ni äta era semlor? Som de är eller som ”hetvägg”? Det går ju tydligen även att variera den klassiska semlan ordentligt vad gäller fyllningen, bullen och även mjölken om man kör med sådan till. En del använder sig av smaksatt mjölk till med tex kaffe eller choklad. Andra har ner kakao i själva bullsmeten så att det blir chokladsemlor. Sedan kan man smaksätta grädden med bär, eller choklad. Det går ju även att köra med annan fyllning än bara mandelmassa man kan ha sylt eller äppelmos eller annat. Att fixa alternativa semlor är det nog bara ens egen fantasi som sätter gränserna för.



Annars har helgen varit lugn. Våra påskliljor blommar så vackert nu. Även om det dock är vårlikt så har det varit ganska kallt under helgen för att vara Alabama. Tog en skön rejäl långpromenad igår ute i Oak Mountain State Park. Jag väntar ivrigt på att bladen på träden ska slå ut. Det blir så vackert då. Medans jag bakade semlor så fixade C på ett eget projekt till våran altan. Nu har vi fått en drivbänk eller örtträdgård. Här har vi planterat våra första örter lite rosmarin och timjan men det kommer att bli mer. C planterade faktiskt några jordgubbsplator som inte syns här på fotot. Vi ska också ha lite mer örter och sedan även sallad och lite annat här.

Jag passade faktiskt på att plocka in en del av våra fina påskliljor som blommar så vackert nu för att även kunna njuta av dem innomhus.
Här står kvällens semlor uppradade och färdig garnerade med sin fyllning. Det blev en mycket trevlig och lyckad svenskafton med svenskt umgänge tillsammans med J och S. Semlorna blev mycket uppskattade och väldigt lyckade.

12 comments:

Ninnie said...

Mmm, så gott med hembakta semlor!
Semlor ska vara riktigt kardemummadoftande, och med god mandelmassa i, och inte för mycket grädde, bara en liten klick, tycker jag. När jag var barn åt vi alltid semlor-som vi kallade fastlagsbullar i mitt hem-på djup tallrik med varm mjölk, kanel och lite socker. Det tyckte jag var gott då, men skulle INTE vilja äta dem så nu! Jag är inte jätteglad i semlor precis, men EN om året äter jag i alla fall.
Fast i år lär det bli två, för jag fick för mig att det var fettisdagen för 2 veckor sen, och köpte med mig semlor hem från konditoriet! "Va, ska vi redan äta semlor, mamma?" frågade sonen då....
Alternativet med grekisk yoghurt och äpple/kanel i verkar ju gott, kanske ska prova det istället för en vanlig semla i morron, har ju redan ätit årets semla ju....!

Fritt ur hjärtat said...

Nä vet du vad nu lägger jag in ett veto:-) Om man tar bort grädde och mandelmassa och fyller med annat, då får man en fylld bulle eller en bakelse. INTE EN SEMLA!

På nyårsafton körde vi också med en härlig kontinentmixad mat. Vi hade Italienskt till för och varmrätt, äggost med björnbär till efterrätt. Globaliserat så det förslår:-)

Anonymous said...

Får man fråga om receptet på semlorna. Min mamma har skickat torrjäst för söta degar men nu har jag liksom inte en aning om hur jag ska göra från de. Skulle vara himla snällt om du kunde skriva ut ditt recept eller maila mig abcd8483@hotmail.com
Tack på förhand.

Annika said...

MUMS!!
Min köra kompis Lotta har bjudit mig på semlor iår. GOTT om vispgrädde och gott om mandelmassa....SÅÅÅÅÅÅÅ otroligt GOTT!!!
Inga semlor utan mandelmassa i min bok :-)
OCH så ska jag återigen passaa på att säga hur VÅRLIGT ni har det...WOW, nu märks det skillnad mellan AL och norra VA!!!
Jag kommer förresten att äta fler semlor iår ;-)
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Gott det ser ut! Jag gillar dem som det är, fast nu blev jag lite sugen på hetvägg för det var bra länge sedan.

Miss Marie said...

mmmmm, jag älskar semlor! :) det är bland det bästa jag vet! jag har redan tjuvsmakat, men imorrn blir det en semla också! :) jag äter min rätt upp o ner, alltid locket först!

Millan said...

Ah vad gott och vad fina de ser ut!! Jag ska ocksa baka semlebullar i veckan ar det tankt for pa torsdag ska vi ha fika med svenska ganget och da maste vi ju ata semlor. Det gar inte att fa tag pa nagra slata bullar har sa darfor ska jag baka.... jag hoppas de blir lika fina som dina blev!
Men usch och fy for hetvagg!! Jag ar inte allt for glad i mjolk (forutom i te och kaffe da) och absolut inte varmt mjolk... hu...
kram!

Desiree said...

Ninnie, det låter som du är precis som jag, inte direkt överförtjust i semlor men en om året är god. Jag tyckte faktiskt att min alternativa semla blev rätt god.

Fritt ur hjärtat, ha ha ja du får gärna lägga in ett veto. Men tradtionella semlor gillar jag faktiskt inte då jag inte gillar vispgrädde. Men min kardemummabakelse var helt ok även om det finns annat som jag gillar ännu bättre om jag får välja.

Anna-sanningen om amerika, jag hittade faktiskt receptet på arlas hemsida. Du hittar det på www.arla.se Lycka till med baket
:-)

Annika, kul att du får semlor även här i USA. Ja din kompis Lotta verkar vara en riktigt hejare i köket så jag är säker på att du får njuta av supergoda semlor!

Anna, ja en hetvägg är ju faktiskt riktigt gott det också. Du får slå till imorgon på detta.

Marie, jag äter också alltid locket först precis som du gör.

Millan, lycka till med baket. Det blir säkert lyckat och bra. Det var inge svårt. Kul att träffas ett helt gäng och njuta av semlor ihop.

Sanna said...

Är det inte lite så att man blir mer Svensk när man inte bor i Sverige? Ser mumsigt ut, men jag tror inte det blir någon för mig. Får bli gymmet i stället. ;) Kram

Saltistjejen said...

Vad fina dina semlor blev! e ser himla goda ut också! Även om jag är vääääldigt konservativ vad gäller just semlor, haha! Och skulle aldrig i livet vilja ha några mer fantasifulla (och kasnke roligare) former av semlor än just som de "ska vara". ;-) hahaha! Så trist är jag.... Rikligt med både grädde och mandelmassa ska det vara tycker jag! Och ja, jag tycker mycket om grädde, hehe!
Latanens örtaträdgård ser också oerhört fin ut. jag blir så avundsjuk! Tänka vad mycket härliga kryddor du kommer att kunna odla där i sommar! Kanske blir det fler kryddor som du nu kan ha i bröd, eftersom du väl lär baka mer nu emd din nya fina Mr Kitchen Aid. :-)
Kraaaam!

Desiree said...

Sanna, visst är det så. Du har helt rätt. Jag brydde mig faktiskt inte ett dugg om semlor då jag bodde i Sverige men bara för att jag är här så blev jag mycket mer sugen kände jag. Jag hade nog inte ställt mig och bakat semlor om jag hade bott i Sverige.

Saltis, det är helt ok att vara traditionell. Ja antigen så gillar man väl semlor jättemycket för de de just är eller så gör man inte det. Jag är nog ingen riktig semelälskare trots allt när det kommer till kritan så det är väl därför som de alternativa semlorna tilltalar mig mer.

Marianne said...

Vad gott det ser ut! Men jag säger som Simone, semlor ska liksom vara den klassiska, annars får man någonting annat. Men det kanske mest beror på att jag inte har tillgång till semlor och inte riktigt kan baka dem själv. Har ju ingen Kitchen Aid ...

Jag gillar mest att äta med varm mjölk.

Kram!