Wednesday, February 11, 2009

Två (socker) bagare i arla morgonstund



”Två sockerbagare i staden bor, de bakar kakor mest hela dagen, de bakar stora, de bakar små, de bakar några med socker på”...

Fast denna lördag morgon blev det faktiskt inget med socker på utan dessa två bagare som var uppe i arla morgonstund var jag och C. Mr KitchenAid skulle naturligtvis invigas och provas. Jag bestämde mig för att baka gott grovt rådbröd med surdeg. Sist jag var hemma i Sverige hade nämligen jästbolaget kommit med en ny produkt. De säljer en påse jästmix för surdegar. Nu när jag provat den kan jag verkligen varmt rekomendera denna produkt. Den är toppen! Det var enkelt och smidigt. Man behöver inte sätta surdegskulturen flera dagar i förväg som man normalt gör. Jag gjorde skållningen kvällen innan och sedan var det bara att sätta igång och baka som vilket annat jästbaserat bröd som helst. Funkade hur bra som helst. Det blev fina rågbröd här. Tunga goda bröd inte några skumgummilimpor a la amerikana. Utan gott, grovt hederligt rågbröd.

Det gäller att ha sina resurer då man gillar att både baka och äta bröd som jag gör. I vårat hem har jag därmed en hel del svenska produkter. Vaniljsocker har vi (det kan man köpa på IKEA) och sedan har jag tagit med mig torrjäst från Sverige både för söta degar och för bröd. Jag tycker på något sätt att den svenska jästen funkar bättre. Men det kanske handlar om ren inbillning från min sida. Jag vet inte. Färsk jäst är något jag aldrig sett i någon butik här eller någonsin fått tag på. Det verkar väldigt svårt att hitta iallfall här nere i södern. Folk bakar inte bröd här. Man bakar inte. Sist jag var hemma i Sverige smugglade jag faktiskt med mig lite färskjäst även som jag lagt i frysen som ett experiment. Tänkte framöver undersöka om man kan anväda sig av jäst som varit frusen. Jag frågade faktiskt en granne som vi har hemma i Sverige som jobbar just på Jästbolaget om det skulle gå att frysa färsk jäst och hon sa att det teoretiskt sett är möjligt men det är dock inget de vågar rekomendera. Jag får alltså göra ett litet eget test här framöver. Är inte jäst något som ni tycker doftar underbar? Jag älskar doften av just färsk jäst, mmm. Jag kan lätt köpa en tärning med färsk jäst i Sverige och bara sitta och lukta på denna.

Jag antar att jag knappt behöver tala om att jag lätt fyller en resväska med diverse svenska matprodukter varje gång jag är hemma i Sverige. Det blir en hel del smått och gott som jäst, olika gryn, bulgur, färdigbakta bröd, mussli, torkade bär och frön. Jag ser till att hålla vårat skafferi här välfyllt med grejer och produkter jag saknar. Men något jag inte behöver ta med är gravad lax för det fixar man ju själv väldigt lätt och smidigt. Gravde faktiskt lite lax veckan som vi hade på våran medhavda picknick och cykelutflykt i söndags. Jättesmarrigt med gravade lax mackor.


Även den gravade laxen blev väldigt lyckad och god.
Mr KitchenAid kan jag rapportera gjorde ett kanonjobb! Jag är supernöjd med den redan. Helt kär! Det roliga var att C hittade ett forum på nätet för folk som har just KitchenAid mixer som denna vi köpt. Det är helt klart mångas älskling i köket. De flesta på detta forum hade faktiskt gett sina mixers namn, alltså döpt dem till något. Jag bestämde mig kort och gott för att min ska få heta Mr KitchenAid (ungefär som i reklamen för Mr Muscle rengöringprodukter så är det alltså Mr KitchenAid hemma hos oss som ”does the job”. Knåderiet överlämnar jag nu med god hand och trygghet till Mr KitchenAid. Han gör ett fantastiskt jobb.

Även C som normalt inte brukar baka bestämde sig för att denna morgon baka eget knäckebröd. Så där stod vi och bakade ihop. Den ena mjukt bröd och den andre hårt bröd men inga bröd med socker på. Jag kan tala om att det doftade helt ljuvligt i köket denna morgon och att frukosten blev supersmaskig.




Så här blev resultatet av baket. C gjorde faktiskt lite olika toppings på sitt knäckebröd. Dessa blev med rostade pumpakärnor. Brödet ser verkligen ut som det ska enligt bilden på förpackningen.




Det gäller att ha lite svenska resurser vid bakningen, det underlättar helt klart.



Jag är helt kär! Mr .KitchenAid var lika fantastisk som ni lovordat. Han gjorde ett toppen jobb och är alltså inte bara snygg.


Det är bland annat sådant här jag fyller min kära resväska med varje gång jag är hemma i Svedala. Ha nu en riktigt bra onsdag allihop.

16 comments:

Jenny said...

Min heter Aiden :-)(men så är jag ju en sån som döper allt). Jag släpar också med mig en massa från Sverige när jag är hemma, också jäst. Min invändning har alltid varit att de amerikanska jästpaketen är mycket mindre än de svenska, och då är det superkrångligt att mäta om. Annars säljer de faktiskt färsk jäst i mataffären, men den brukar ligga på konstiga ställen så har du prövat att fråga? Min man äter alltid fiberhavregrynsgröt, men det blev så himla tungt att släpa så vi blandar helt enkelt vanliga, inte snabba, havregryn med wheat bran, dvs vetekli, vilket jag tror det är vad det är i fiberhavregryn också. Funkar jättebra! Dina bröd blev verkligen jättefina, jag ska definitivt prova surdegsjästen nästa gång vi är hemma i Sverige. Kram!

Saltistjejen said...

Å vilken bakglädje!!!! Härligt!
Jag är ju ingen stor bakare alls men din entusiam smittar! :-)
Har itne heller hittat förskjäst här och när man frågar runt tittar de bara konstigt på en. Lukten av jäst är lite tudelad för mig. På ett vis associerar jag till bakning vilket såklart är positivt, men en liten del av min knasiga hjärna kommer alltid att tänka på vår "enolas-labb" som vi gjorde på biokemin på universitett. Haha! Knäppt jag vet! Men den var inget kul alls. Vi skulle preppa enolas från jäst så man luktade jäst rätt länge och minns att man frös rumpan av sig i kylrummet eftersom det mesta av labben skulle göras i +4 grader. Hu!
Era bröd såg supergoda ut och jag är nyfiken på hur din frysning av jästen kommer bli som bröd. Du får skriva och berätta när du testar sedan!
kram!

Oslotjejen said...

Jag har velat ha en KitchenAid länge nu, men priset är ju helt annorlunda i Norden... Och att köpa en amerikansk har inte blivit av med tanke på att den inte skulle funka här. Men så såg jag till min lycka att du skrivit att man kan köpa en transformator! Köpte du den i Sverige eller USA? Vad kostade den? Tror minsann min bror ska få köpa med en KitchenAid nästa gång han åker till Detroit!:-)

Annika said...

JA! Nog är du kär!! jag blir nästan sugen på att skaffa en själv, men jag bakar ju aldrig...
hihi!
Men SNYGG är den. WOW!!
OCh ditt bröd ser superduper GOTT ut. jag vill bara sträcka handen genom datorn och ta en limpa, mums, mums!!!
Ja, du vet ju att jag också tipsat om att färsk jäst finns...Min kompis Lotta har helt slutat att ta med från sverige. MEN, vem vet??? Det kanske inte alls finns hos er. Det är säkert olika över hela landet. SÅ är det ju med mkt...
Iallafall blir jag sugen på en kitchen aid nu, och på att baka bröd...
KRAM till dig!!

Anne said...

Din bakarglädje och entusiasm smittar även mig. Jag gillar att baka söta saker men bröd är det nåt helt annat med. Men du inspirerar, helt klart. Speciellt tillsammans med en Kitchen Aid. Surdegsjästen ska jag spana in och köpa nästa gång, den verkar ju vara väldigt behändig och du skrev du rekommenderar den så den ska jag nog prova.
Det märks att du är nöjd med Mr Kitchen Aid, jättekul att höra! Jag vill också ha en Kitchen Aid!!!!

M. said...

vad gott det ser ut :)
hoppas att du har haft en bra dag :)
take care! kramar

Miss Marie said...

Vilka goda bröd! De ser iallafall goda ut på bild! Sådär fina är aldrig mina bröd när jag bakar!

Jäst tror jag skiljer sig från land till land, likadant med mjölet! Bröd som jag bakar med samma recept i Sverige, Frankrike och UK blir olika i varje land! Jag tror det beror på jästen och mjölet...

Åh, nu är jag ännu mer sugen på en kitchen aid! De är ju så snygga också...

Anna, Fair and True said...

Jag är såklart imponerad på din bakning (och avis att du har en KitchenAid) men jag är även imponerad att du gravar egen lax! Du får lägga upp recept på det någon gång!

Desiree said...

Jenny, kul att du också har döpt din. Lyllos dig som får tag på färsk jäst. Har har frågat här ett flertal gånger på flera olika ställen men de fattar knappt vad man frågar om än mindre har det funnits att få tag på. Tack för tipset om att blanda till egen fiberhavregrynsgröt. Det ska jag testa.Ja prova gärna surdegsjästen då du är hemma i Sverige nästa gång.

Saltis, jag fattar att din känslor inför doften av jäst är något tudelad. Labbar i fyra grader är inte speciellt kul. Man blir lätt snabbt ganska frusen. Jag har också bara fått konstiga blickar då jag frågat om jäst i butiken. Det tittar på en som om man frågat efter ett flygande tefat. De fattar inte ens vad man frågar efter riktigt. Jag ska rapportera sedan om hur det gick med den färska jästen som varit frusen.

Jenny, jag kommer inte ihåg just nu vad transformatorn gick på men jag ska kolla upp detta så får jag återkomma till dig. Glömmer jag får du maila och påminna mig.

Annika, tack så mycket. Oj vilka fina komplimanger jag får. Hade gärna sträckt över ett smakprov till dig för de blev riktigt goda.

Anne, jag gillade att baka även innan jag fick Mr Kitchen Aid men nu när jag har honom så har det blivit ännu roligare och mer inspirerande.

Molly, tack så mycket. Jag ser fram emot att få testa många av dina recept på denna finan Kitchen AId mixer.

Marie, tackar. Jo det är nog helt klart som du säger att både jästen och mjölet skiljer sig åt från land till land. Min granne som jobbar på jästbolaget i Sverige sa faktiskt att just kvalitén på mjölet är jätteviktigt och kan verkligen göra stor skillnad på brödbaket.

Anna, jag lägger gärna upp receptet på den gravade laxen. Det är busenkelt. Du kommer att fixa detta galant och dessutom är det faktiskt inte speciellt mycket jobb heller.

Sanna said...

Har varit korta turer i USa vid två tilfällen och förstår att du sakanr vissa saker från Sverige. Det mesta där är så sött och sliskigt. Väl hemma har jag bara velat ha udda saker sås om lever korv, havregrynsgröt osv som jag sällan äter annars. ;P Kul och läsa din blogg! Kram

Jenny said...

Jag håller med, det finns inget bättre än färsk jäst. När jag bakar med torrjäst så blir det aldrig bra. Men jag blir riktigt sugen på att prova på surdegsbrödet som du bakat - det ser så gott ut! Finns receptet på torrjäst-påsen?

Millan said...

Vad gott att du ar nojd med din fina Kitchenaid!! Jag ar fortfarande avis har ;-).
Jatte gott med nybakat brod dessutom. Det finns daligt med olika brod i england tycker jag. Det handlar mest om olika vita eller bruna brod men det gar liksom inte att fa tag pa tex grahamsmjol eller liknande. Jag ska kopa med mig det hemifran nasta gang tror jag!
Farskjast ar svart att fa tag pa har ocksa. Vi hade ju en Whole Foods kedja brevid jobbet dar jag brukade fa tag pa det ibland men de har tyvarr stangt ner :-(. Det blir helt enkelt battre med farskjast tycker jag... men jag brukar nog inte sitta och lukta pa den ;-D

Det var nagot mer jag skulle kommentera... men nu kommer jag inte ihag det langre. Typiskt.
Kram!

Desiree said...

Jenny, ja receptet finns på baksidan på mixen för surdeg. Där finns även ett recpet på danskt rågbröd som jag nog kommer att testa nästa gång.

Millan, verkar som ni har samma sorts brödproblem i England alltså. På en hel del sätt verkar England vara det land i Europa som är mest likt USA. Det är tråkigt när det bara finns vita skummgummilimpor att välja på och dessutom svårt att få tag på jäst. Men torrjästen tycker jag faktiskt funkar hyfsat bra. SÅ den kan du alltid köra med.En bakmaskin underlättar dock helt klart och gör dessutom bakandet roligare.

mammigranten said...

Ser gott ut med knäckebröd!
Kikar bara in här lite

Jenni Hulth said...

Hej! Jag hittade din sida via google och med sökning "fungerar det att ta hem en kitchen aid även om volten är annorlunda".. Haha kul sätt att hamna här! Iallafall, hur har det gått med att ta reda på tranformatorn, köpställe och fungerar utmärkt till swe? Jag är jättesugen på en Kitchen aid och här är ju alla möjliga färger, tillbehör och kanonpriser! Let me know!
Goa hälsningar Jenni NYC

Anonymous said...

Hej. Vill bara berätta att man kan frysa färsk jäst. Men den blir liksom "rinnig" när man tar ut den ur frysen. Men den funkar som den ska.