Wednesday, April 28, 2010

Sipsey

Söndagens utflykt blev som sagt något utöver det vanliga. Vi åkte nordväst ca 2 timmar från Birmingham till det område som är Bankhead National Forrest och där ligger det område som kallas för Sipsey. Vi hade länge hört talas om detta område som är känt för sin mycket vackra natur. Äntligen fick vi möjlighet att komma hit och kolla in detta.

Guidebok och karta packades ner liksom matsäck med mackor, kaffe och vatten. Båda kamerorna och kamerastativ.Klockan tio på morgonen packade vi in oss själva och packningen i bilen och stack.

Detta är något typiskt amerikanskt som man har med sig här då man ska ut och vandra i naturen. Kallas för trailmix och brukar bestå av olika nötter, choklad, och torkad frukt. Det finns gott om färdiga trailmixes att köpa men man kan lika gärna göra sina egna. Här lite mandlar, jordnötter, lite torkade fikon och några chokladkolor.

Det här området är bland det vackraste jag har sett och upplevt i södern. Jag är så glad att vi äntligen tog oss hit men synd att vi inte varit här tidigare. Sipsey betyder nämligen de tusen vattenfallen på något av indianspråken (det finns gott om gammla indian namn på ställen här). Nog fanns det många fina vattenfall här, både större och mindre. Vi visste inte riktigt vilken led vi skulle välja för det fanns väldigt många att välja bland men fick lite tips med en man på parkeringen som kände till området väl.

Här började våran led och vandring. Vi hade tänkt att vi skulle kunna ta oss minst en svensk mil men det visade sig mycket lättare sagt än gjort. Vi gjorde också ett misstag i början och kom på en parallel led som låg endast 25 meter från den led vi egentligen borde valt. Vi hamnade först på en led som gick parallelt med Sipsey River och detta var ingen lätt match med tanke på att det hade regnat intesivt under hela lördagen. Vattenståndet i floden var HÖGT. Mycket högre än normalt och leden hade omvandlats till lervälling! Det kanske inte ser så knepigt ut på bilderna nedan men shit vad halt det var! Man var som Bambi på hal is. Nej det här var värre än hal is. Mycket svårare att gå på. Jag tog myrsteg och att gå tio meter tog lätt flera minuter. Jag halkade ändå omkull minst en gång. Fötter och händer var täckta i lera. Jag blev faktiskt rätt lack och var på väg att vända om och säga till C om det skulle va på det här viset hade jag fått nog redan nu. Jag kom hit för att njuta av vacker natur och inte för någon gyttjebrottning!

Vi insåg sedan att vi kommit för lång ner mot floden och hittade den korrekta leden och då blev det mycket mycket bättre.


Fy faksiken vad halt det var.

Men det var sååå vackert då vi väl kommit på den riktiga leden. Häftiga och spektakulära överhäng av klippor, vattenfall och vackra porlande bäckar osv.

Så intesivt grönt. Mannen vi pratade med på parkeringen berättade att normalt sett så brukar floden ha kristallklart vatten men eftersom det regnat så senaste dygnet så hade den blivit grumling.


Vi funderade ett tag på att ta en led som hette 109:an men den gick inte att ens komma på för man skulle vara tvungen att korsa floden för att komma på den. I och med det höga vattenståndet i floden så var detta helt otänkbart för oss iallfall. Men vi såg dessa tre killar som tydligen hade gett sig attan på att komma på 109:an. Här lät de en kille simma över med en lina för att fästa kring ett träd på andra sidan. Sedan var det tänkt att de andra två skulle ta sig över med en liten gummiflotten. Det var inte bara högt vatten utan otroligt strömt. Den där gummiflotten tror jag inte funkade ett dugg. Den första killen hade svårigheter att ens lyckas simma över och och han såg ut att vara en duktig simmare med starka muskler.


Nåväl det gjorde oss inget att vi inte kom på 109:an för den led vi valde hade väldigt mycket vackert att erbjuda. Vi kände absolut att vi måste hit igen.



En hel del mycket vackra fall och överhäng. Vissa vara stora och mäktiga.


Detta blev häftigt då det bildades en liten miniregnbåge bakom detta vattenfall.

Vi fick verkligen kompensation denna dagen med strålande vackert väder och en helt lagom temperatur på ca 24 grader för lördagens kassa väder.

Alabama the beautiful kallas denna stat för också och det förstår man verkligen då man varit här i Sipesy . Jag ska visa lite fler bilder imorgon från det bästa vattenfallet.

13 comments:

SweFlo said...

Åh vad härligt! Jag vill också! Vi ska ut på vandring nu i helgen, det blev inställt på grund av stormen förra helgen. Den park som vi ska vandra i har vi varit och besökt lite kort en gång innan, men då blev det bara en kort promenad. Vi får se hur långt hundarna orkar, det ska bli 90 grader i helgen. Fast som tur är är de små nog att man kan bära dem en kort stund om de behöver vila. Gäller dock bara en av dem, som har dåligt knä, de börjar bli lite gamla! Så det blir nog en liten led på ca 4,5 miles, beror på hur mycket skugag det finns. Ska dock bli trevligt, den går längs med stadens största flod och har mycket spännande natur att titta på. Jah älskar alla nationalparker här i USA, så fantastiskt att kunna besöka när man känner för det!

Saltistjejen said...

UNDERBART!! vilken otroligt häftig och vacker natur! Jag saknar att vandra och skulle gärna göra dt mer men med barn är det knepigt...
Ang trail mix så använde vi oss av just sådant när vi paddlade förr. En påse me nötter, russin samt lite chokladbitar i sittbrunnen på kajaken! Superbra och gott!
Kram!!!

Miss Marie said...

Vad underbart vackert och härligt! Nu blir jag ännu mer sugen att åka till Alabama, det verkar finnas mycket att se där!

Annika said...

Vilket ställe!!
DÄR hade man gärna gått med er!!
Underbar, underbar natur. Jag förstår att du lär lite putt på att ni inte varit där förr, men nu får ni maxa ut det hela istället.
NI har verkligen många fin-fina vandringsleder att välja på i era state parks. GILLAR!!
MASSOR!!!
Trail mix är ju bara så GOTT!!! Gillar det verkligen. Smart att göra egen.
Kram!!

Marianne said...

Oj så vackert! Vilken tur att ni hinner åka dit fler gånger, så att ni inte gjorde det här typ sista helgen.

Inte kul när det är så där halt. Jag hade nog reagerat som du. Men det var ju som sagt tur att ni hittade rätt led sedan.

Kramar!

Livet enligt Jenny said...

Underbart!! Vilka bilder.. Förstår att man blev helt mållös när man gick omkring där. Tänk vilken god energi ni fick med er därifrån. Själv har jag tagit lite bilder för er USA-tjejer så titta gärna in hos mig. Kramen

Desiree said...

Sweflo, kul att ni också ska ut på vandring till helgen. Ja Florida har ju massvis med otroligt vackra naturområden. Hoppas att vovvarna orkar hela biten. Ha ha du får hitta någon slags babybjörn till dem att sitta i och vila sig. Ni får väl ta pauser och ha med ordentligt med vatten till de små fyrbenta och till er också självklart. Jag älskar också alla nationalparker här. Vi tänkte avsluta våran USA vistelse med just en grand tour av nationalparker i Utha och Arizona.
Kram

Saltis, ja trailmix är inte dumt och så lätt att fixa själv. Man tager lite vad man haver hemma i skafferiet.
Kramis.

Marie, vid första anblick tror man inte att det finns speciellt mycket att se i södern men vi har allt upptäckt många fina pärlor.
Kram!

Annika, det gäller att passa på både innan det blir för varmt och fuktigt och medans man är kvar här. Nu försöker vi beta av alla ställen vi velat se.
Kraaam!

Marianne, helt lerig stod jag där med tårar i ögonen och tänkte nääää detta är ju inte ett dugg kul men som tur var ordnade det sig och jag kunde åter går vidare med ett leende :-)
Kram

Livet enligt Jenny, vad kul att du har tagit lite bilder. Jag kommer och kikar med en gång.
Kraam!

Katarina said...

Åh, vad vackert det var! Härliga färger och härlig natur!

Millan said...

Wow vilken utflykt! Later helt underbart (med undantag fran gyttjan da ;-)). Sa harligt att komma hemifran och vandra i vacker natur. Jag blev jatte sugen pa att aka och ga i skogarna har runt nu.. fast de mater sig inte riktigt med det omrade ni var i ;-),
Kram och trevlig helg!

Desiree said...

Katarina, tack så mycket.

Millan, det var ritkigt härligt att få komma ut i naturen på det här sättet. Det var länge sedan vi åkte iväg på någon utflykt så det var kul. Detta var en plats vi länge velat besöka men inte fått ändan ur vagnen så att säga.
Kram

Anne said...

Onekligen mycket vackert, förstår varför Alabama kallas så, det är ju bedårande vackert. Hoppas ni hinner med några turer till det här vackra stället. Hur är det förresten med djur, behöver man hålla uppsikt och vara rädd för nån sorts djur?

Taina said...

Vilken kille då som skulle simma över!

Otroligt fint verkar det vara i alla fall och att gå i lera är inte kul. Jag skulle också ha lackat ur för när man har sett fram emot en trevlig vandring och så börjar det så där. Skönt att det blev bättre och att ni fick njuta av en sådan vacker natur. Ska visa maken bilderna när han kommer hem.

Kramen!

Anna, Fair and True said...

Vilken härlig hike!