Tuesday, April 27, 2010

Sweet and Fried

Lite mera amerika fenomen kommer här fast denna gången är det fenomen för södern istället för amerika fenomen. This is the land of SWEET and FRIED och däremellan kommer inte fastan utan kyrkan, amerikansk fotboll och BBQ.

Sött och sötsaker har de dille på här nere. Det mesta ska vara sött och more is more inte less is more för hela slanten. Även om det ibland kan stå sugar free på en del grejer så betyder det bara att det är artificiellt sötat istället för med äkta socker. Doughnuts eller munkar har sitt ursprung här ifrån södern. De två mest berömda doughnut haken är antigen Krispy Kreme eller Dunkin Doughnuts. Det går att få dem med alla möjliga olika fyllningar och toppings.

Det verkar som det alltid finns nybakade och varma redo. När man kör förbi Krispy Kreme stället så brukar nästan alltid skylten lysa ready and hot now.

Självklart finns det Drive Thru om man vill.


Från sött till fritterat. Wings är stooort här! Wings är kycklingvingar som doppats i olika kryddbladningar eller marinad och sedan fritteras. De ska vara kryddstarka som sagt. Det går att få dem alltifrån milt kryddade till riktig hetta som gör att det bränner kring läpparna. De är faktiskt riktigt goda. Kommer man hit till södern tycker jag absolut att man ska ta och prova wings. De säljs på flera sportbarer också och anses vara den perfekta plockmaten till just en kväll med amerikansk fotboll.
När vi ändå är inne på fried eller fritterat. Stekt här heter nämligen inte fried utan vill man bara ha något stekt men inte fritterat ska man beställa det som grilled. Nedanstående bild visar typisk mat från södern. Det är grilled catfish som är en sorts vit fisk som det finns gott om här. Den kan odlas precis som man gör med lax och är en rätt billig fisk men helt ok. De runda bollarna som serveras på tallriken här tillsammans med fisken är Hush Puppies. Även dessa bör provas om man kommer hit. Det är bollar man gjort på majsmjöl och kryddor som sedan fritteras. På den lilla djupa tallriken sett till vänster precis vid det röda dricksglaset finns fried pickles. Det är saltgruka som man fritterat. Här i södern har de som sagt dille på fritterat. Säg det som inte provats att fritteras.


Den allra bästa kombinationen för en äkta söderperson är naturligtvis om det BÅDE är fritterat och sött! Därför kan man hitta kombinationer här som nedan, fried pies. Fritterad bär eller äppelpaj. Man kan också hitta kombinationer som fritterad glass eller fritterad Snicker´s.

Den största helgen på året är Thanksgivning som är i slutet på november varje år. Till thanksgivning ska man självklart ha kalkon på sitt bord. Den är lika amerikansk som julskinkan är till jul i Sverige. Yes, man kör fritterad kalkon här också. Här är våra grannar som fritterade sin kalkon till förra årets Thanksgiving.Det går åt litervis med olja och ett riktigt stort kärl behövs för att sänka ner hela den gigantiska fågeln.


Sist men aboslut inte minst är ju barbeque. Men det är ju vare sig sött eller fritterat tänker ni nu. Jag skulle dock i mångt och mycket ändå knuffa in den i ett hörn av sötman. Många av de kryddblandningar eller marinader man har köttet i är just söta. Väldigt vanligt med honey glazed si eller så eller olika såser till som är en blandning av sött och kryddat.

BBQ är stort här och det hålls flera festivaler på olika håll kring södern. Man har också tävlingar i BBQ. Förra året åkte vi till TN och kollade in Jack Daniel´s internationella BBQ tävling. Hit kommer lag från hela världen och tävlar.

Det är inga små grillar killarna använder vid dessa tävlingar och festivaler. Jag kan bara säga att det doftade helt underbart här hela dagen lång.

BBQ är ett aboslut måste om man kommer hit. Är det någonstanns i USA där de verkligen kan detta med BBQ är det i södern. Favorit drycken till BBQ är naturligtvis öl eller Sweet tea. Sweet tea är iste som är rejält sötat. Beställer man te här så är det underförstått att det rör sig om iste. Vill man har varmt te får man allt specificera sig och säga HOT tea.

Just sweet home Alabama kan betoningen verkligen läggas på SWEET.

18 comments:

Katarina said...

Det är som skrivit från min tid i Georgia. Sweet Tea, gudars vad jag tyckte det ar sött och alla beställer in denna dryck, jämt!

BBQ,, typiskt amerikanskt och biffarna var ju otäckt stora!

Tack för ett härligt inlägg och för de fina bilderna!

Taina said...

Det vattnades i munnen när du skrev om Wings, för det är verkligen gott! Maken och jag beställer ofta Hot så det riktigt bränner i läpparna!

Grillning är stort här och en av våra vänner deltar just i dessa BBQ tävlingar. Hans grill är ENORM! Det var av honom maken blev smittad och nu har vi 4 stycken grillar...det du!


KRAM!

Saltistjejen said...

Ja man blir ju inte direkt förvånad över att övervikt är ett problem här i USA om man säger så. Det mesta av det söta och feta är ju tyvärr gott, även om jag själv kanske kn tycka det blir för mycket ockå och inte gillar FÖR söta eller feta saker. men rent generellt ÄR ju skräpmat ofta god och ibland kan man bli sugen på sådant. Är man dessutom uppvuxen med en sådan matkultur kan jag förstå att det blir svårt att inte äta "fel" mat.
Kram!

Marianne said...

Wow, inte konstigt om folk har problem med övervikt! Jag gillar i och för sig friterat, men kanske inte allt och hela tiden : ) Friterad saltgurka ... Är det gott?

Intressant inlägg!

Kramar!

Miss Marie said...

Oj, det var en hel del fritterat och sött! Jag tycker det kan vara gott ibland, men friterade Snickers känns väl lite för mycket...! :)

Desiree said...

Katarina, södern är liksom synonymt med sweet. Jodu sweet tea har jag provat men ack så sött precis som du säger. Tänkte nog att detta skulle liva upp lite minnen hos dig från tiden i södern.
Kram

Taina, jag gillar också Wings riktigt hot and spicy. Oj har ni fyra gillar! Kul! Har ni en sådan där grill som man kan röka köttet på också? En smoker? Senaste flugan här är de där fina dyra grillarna som heter The Egg som är äggformade som funkar både som vanlig grill och som just smoker.
Kram

Saltis, ja visst är det så att de som har störst problem med fetta kommer från södern. Detta är klart den onyttigaste delen av USA. Men ibland kan det vara gott som du säger. Så länge det bara blir ibland så funkar det så länge man njuter och tycker det är gott. BBQ är ju inte onyttig men det fritterade hoppar jag gärna över numer. Har blivit mätt på sådant för ett bra tag framöver och så där hiskligt sött gillar jag inte heller när det blir.

Kram

Marianne, jag ställde mig väldigt undrande till just fritterad saltgruka precis som du men smakade en och det funkar faktiskt riktigt bra.
Kramis.

Marie, det finns en hel del som bara blir Too Much absolut!
Kramis

Annika said...

HIHI, lite kul ändå med allt det där...
Friterad paj, my god!!
BBQ kan de iaf!! Attans vad gott kött man ätit här i sin dag.
Godaste ngnsin,skulle jag nog säga...
Donuts kan jag vara utan, men jag har förstått att Krispy Kream är extremt goda...
HUR smakar friterad kalkon??? Alltså, jag kan ju tänka mig att det är rätt gott, faktiskt. Antar att den inte alls blir så torr som den KAN bli ugnen...
Sött iste tycker jag inte om...

KUL inlägg.
OCH spännande på ngt sätt. Skulle gärna pröva allt...

KRAM!!

Christoffer said...

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Jag gillar ju verkligen södern och det mesta som händer där intresserar ju. Men det är såå synd att ngt så underbart gott kan vara så djävulskt onyttigt! Jag menar lever man på sötande päron, friterade snickers och SOCKERdricka varje dag blir det ju inte bra. Men ack vad gott allting är.

Kanske bra att ni bar med er liite av det svenska "lagomet" när ni hamnade i södern och bara äta det ibland :9

Kram

Anne said...

Jättekul inlägg! Jag gillar det.
Jag kan tänka mig att BBQ är något alldeles utöver det vanliga i Södern. Mums filibabba.
Det här friterandet...det är så intressant att läsa, friterade snickers t.ex. Fantasin är det ju inget fel på. Rätt intressant hur just södern speciellt är meckat för allt friterat. Det verkar ju helt klart vara var mans husmanskost.
Apropå de här munkställen typ krispy kreme och allt vad de nu heter. Det är ju ett fenomen det med, att köra drive thru för att köpa en ask med munkar. Jag ser ibland folk göra det på morgonen, kanske inte den bästa starten på dagen direkt...
Kul inlägg Desiree!

Desiree said...

Annika, ja lite kul är det med dessa specifika söderfenomen. Kalkonen var jag till att börja med MYCKET skeptisk mot men vi fick oss en smakbit och precis som du säger så var den riktigt god och SAFTIG och fin. Jag åt inte den fritterade skorpan men köttet var jättegott och saftigt. Ja du nog kan de sin BBQ här. Nu kommer man alltid att bli besviken om man väljer BBQ på resturang på andra håll i världen. Det är ju alltid värt att prova. Fritterad saltgurka trodde jag skulle vara äckligt men det var inte alls så tokigt som jag trodde.
Kram

Christoffer, äter man det inte varje dag så funkar det ju men tybvärr är det ju många här som äter sådant här varje dag och då ser man ju ut därefter. Men kommer man hit på semester några veckor kan man och bör man ju unna sig att testa just sådant här som inte finns någon annanstans.
Kram.

Anne, kul att du gillade det här inlägget mycket. Krispy Kreme anses som doughnutens rolls royce här nere. Jodu det är många här som kör en doughut drive thru som frulle på morgonen. En av våra grannar berättade att hon brukar muta sin son med en drive thru munk till frulle så att han ska skynda sig på morgonen lite mer. Lill killen är 4 år. Jag tänker shit, inte alls bästa starten på dagen för ett barn. Snacka om att börja dagen med något som bara ger en sockertopp och inte mycket mer. Men folk är så vana vid att äta sådant här hela tiden att många inte ens inser att det är speciellt onyttigt.Men att gå på ett sådnat här BBQ event och tävling var jätteskoj att få uppleva. Man fick små smakprov här och där på vad de grillade som blev över då dommarna fått sitt. Mums filibums vad gott det mesta var.
Kramis

Christoffer said...

Självklart ska man ta matseden dit man kommer och testa, kanske formulerade mig lite fel.

Har du testat Moon Pie'n ännu? :)

Millan said...

Ja det ar verkligen stora skillnader pa matkulturen dar fran den i sverige!! Det dar med doughnuts har ju inte direkt slagit i Sverige kanns det inte som. Det ar sallan man ser just dem pa bagerierna...
Jag maste erkanna att jag kan tycka att fried mat ar riktigt gott men man kanner sig ju otroligt onyttig efterat!
Kram!

Annelie said...

Hejsan Desiree!
Kul att hitta hit. Jag bloggar från MA.
Ja du, det här med amerikanare och mat är ju ett interessant ämne. Vilka annars skulle komma på att fritera pickles och pajer. Helt mindblowing.
Följer du J Olivers Food Revulotion?
Ha en bra dag.

Unknown said...

Hej Desiree, long time no see! (Snyggt rimmat, va? ;))
Jag tänkte på dig idag när jag gick förbi en blommande magnolia buske här i göteborg. Kommer ni tillbaka till sverige efter sommaren tror du? Det vore kul att ses nån gång!
Blev lite sugen på doughnuts när jag läste. Jag har nog bara ätit det en gång tror jag och då var det en med socker men i USA har de ju en massa smaksatta eller hur? Har du nån favorit?
Kram
Jenny på gamla labbet

Desiree said...

Christoffer, nej moon pie har jag faktiskt ännu inte testat. Vad är det för något? Jag får googla upp det.
Kramis.

Millan, även om det inte dirkt är nyttigt så kan det vara gott ibland absolut.
Kram

Anneli, hej kul att du hittade hit. Jag får ta och kika in hos dig också. Jag har inte sett programmen med Jamie Oliver men hört en hel del om dem. SKulle vara kul att se dem.

Jenny, halloj vad kul att du lämnade en hälsning. Det verkar som om vi kommer tillbaka till Sverige någongång augusti/september. Javisst vore det kul att ses igen. Bor du i Göteborg nu på heltid eller är du i Stockholm lite då och då också? Doghnuts finns dels de klassiska med socker på eller glasyr och sedan finns det fyllda med bär eller kräm. Min godaste som jag provat var nog en apple fritter. Dognhut fylld med äpple/kanel och sedan glasyr på utsidan. Varm och sedan med lite vaniljglass till blev inte fel kan jag säga. Sköt om dig och stor kram till dig.

Taina said...

Yes! Vi har TVÅ smokers och en ser ut som en månlandare dvs som ett stort ägg! Hahahaha!

Kram

Desiree said...

Taina, lyllos er de där ägg grillarna är ju super och jättefina. Synd bara att de är så attans dyra. Men jag har fått smaka kött grillat på en sådan och det tog smakupplevelsen till en ny dimension!
Kram

Anna, Fair and True said...

Skrattade när jag kom till "fritterat OCH sött" :) Kom också att tänka på när vi köpte kaffe från en sådan där kiosk på hjul i NYC. Om man inte säger till är default = kaffe MED socker. Även i NYC alltså där folk är relativt hälsosammare.