Friday, December 14, 2007

Politik och religion förevigt sammanflätade

Politik och religion är något som är väldigt sammanflätat här i USA fast det egentligen kanske inte borde vara så. 94% av alla amerikaner tror på gud. Även om ”endast” 40% av amerikanerna regelbundet går i kyrkan så vill ändock 70% att deras president ska vara en person av stark tro. Varför är det så viktigt kan man ju undra.

Det förväntas av alla president kandiater att de ska ta upp sin tro och berätta om den. Det kan möjligtvis accepteras att presidenten inte går i kyrkan varje vecka men vad som aldrig skulle accepteras av det amerikanska folket är en president som icke är troende. En atteist skulle aldrig få möjligheten att vara USAs president. Även om det amerikanska folket är rätt cyniska då det gäller politiker och politik så ligger det ändock inbeddat i deras mentalitet att endast troende har någon form av värderingar och principer. En atteist måste alltså vara någon slags ryggradslöst djävulskryp utan någon som helst moral, värderingar eller skrupler. Är man alltså en bättre person, en mer god person bara för att man är kristen och troende? Blir man det per automatik då man är troende eller blir man förlåten sina onda synder genom kyrkan. Att moral och etik endast är egenskaper som man kan ha som troende.

Senator John Kerry berättar i en intevjuv om sina erfarnheter då han ställde upp som presidentkandidat år 2004. Han hade uppfostrats katolskt. Kerry valde att inte ta upp frågan angående sin tro tills slutet på kampanjen. Han berättar att han därmed begick ett stort misstag. När han i oktober tog upp trosfrågan och berättade sin story så var det för sent tyckte det amerikanska folket. Han säger att det är viktigt att berätta sådant i tid för folk så att de hade kunnat få chansen att höra detta mer än en gång. ” Explaining how Catholisism has shaped my view of public life-it would have made a difference” säger han. Amerikanerna hänvisar till detta som ”The authenticity Test”. Det är viktigt att en presidentkandidat inte undanhåller eller är tyst angånende sin tro. ”All will have to tell a convincing faith and values story to the american public”. Lägg märke till att det inte bara måste tas upp och berättas utan det måste som sagt också vara en övertygande story. Det gäller alltså att övertyga folket om att man är uppriktig och att man har starka principer. Enligt det amerikanska folket så är det ju endast de kristna som kan besitta dessa egenskaper. ”In the land of the free” måste du bevisa din godhet genom att vara troende.

God bless america eller vad ska man egentligen säga?

9 comments:

Petchie75 said...

Jag tycker att det är fascinerande att USA är ett så religiöst / kristet land, trots att det ska vara en smältdegel. Det är ju inte bara kristna som kommit till USA, det finns ju många inflytesrika judar till exempel. Men jag undrar om folket ngnsin skulle kunna tänka sig att rösta på en icke-kristen presidentkandidat?? Och allt detta snack om Gud i alla sammanhang, ibland är USA inte bättre än länder som tex Iran som ju är en religös stat.
Det är speciellt intressant som barnen i skolan absolut inte får kalla sitt jullov för just det, utan det är vinterlov (som Annika skrev i sitt inlägg idag) - så i skolan ska det vara sekulärt men presidenten och regeringen ska vara kristen? Märkligt.
Varför tror du att religion är så viktig i USA?

Desiree said...

Varför USA är så religöst och kristet är verkligen en interessant fråga som man skulle kunna gräva i länge och mycket. Det finns inget annat I-land som är så religöst som USA. Jag vet om det går tillbaka till att de som en gång i tiden flydde hit från tex England för att de var förtryckta och inte fick utöva sin religon där fritt som de önskade. Sedan är det interessant det du tar upp och som Annika berättat om att vinterlovet inte får kallas för jullov men ändå är det så viktigt att presidenten är kristen. Det vilar en slags dubbelmoral över det hela eller hur? Romney som är mormon har ett stort jobb i att försvara just sin tro och få tillräckligt med röster från andra kristna i premiärvalen. Så även om politik och religon går hand i hand här så sätter även presidentkandidaternas tro krokben för dem i vissa avseenden. En atteist skulle troligtvis inte kunna bli USAs president, iallfall inte i dagens läge. Andra som judar och muslimer, buddister vet jag inte hur det skulle gå för. Precis som du påpekar tycker inte jag heller att USA är bättre än Iran som är en religös stat. Man anklagar mellanöstern för att vara fantiskt religösa men det är USA också. Jag tycker iallfall att det är ett väldigt interessant ämne att ta upp och disskutera.

Anonymous said...

Ett mkt intressant ämne. Minns när jag var au-pair i en ortodox judisk familj i usa. ( mkt intressant & lärorikt ur flera synvinklar ) så hade vi en del intressanta diskussioner om relgion osv. Gällande julen - Barnen var införstådda till viss del av tomten skulle komma till mig, fast inte till dem. De firade ju Hannuak. Det var dock mkt svårare att svara på frågor som.
- Malin, hur kan tomten veta vilka barn den skall besöka. Vi har ju också varit snälla. Hur skall tomten veta att den skall komma till oss iår, nu när du bor hos oss ? Hittar den hit ?
Malin, vargör är tomten så mkt på tv. ( de tyckte att det var jobbigt m den reklam som var - ingen reklam var ju riktad till det judiska firandet ) KOmmer inte ihåg vad jag svarade. Har nu svamlat en hel massa. Det var inte meningen, får lov att tacka för en suveränt mysig blogg m intressanta ämnen / reseberättelser. Resa är som sagt var underbart. Om ni inte har varit där, så var Charleston en mysig stad. Ligger kanske inte så långt fr er. Ha en skön helg. / Malin

Desiree said...

Malin, tyckte det var mycket interessant att läsa om dina erfarnheter som au-pair i en ortodox-judisk familj. Små barn kan vara så smarta och verkligen tänka till på saker och ting som vi vuxna ofta inte tänker på. Det kan inte varit lätt att svara på dessa frågor. Det måste på sätt och vis vara jobbigt för barn som inte är kristna när tomten syns överallt och är förknippad med snälla barn så att de inte missuppfattar och får för sig att de inte varit tillräckligt snälla och därför kommer inte tomten till dem. Jag tycker att det är viktigt att respektera folks olika religoner och rätt till olika religioner även rätten till icke-religion och tro.

Jättekul att du gillar bloggen. Vi har varit i Charlston och tyckte jättemycket om staden. Urmysig och vacker med mycket historia och vacker arkitektur. Jag åker gärna dit fler gånger. Väldigt charmig stad.

aurorabuddha said...

Det var en av kultur-chockarna jag hade nar jag forst kom till USA. Religiositeten. For oss svenskar ar ju detta ganska ovanligt.

Ni vet ju att pilgrimerna som forst kom till det har landet, kom for att fa religios frihet - det har landet ar grundat pa det. Till och med pa pengarna star det: In God We Trust.

Jag har ju nyligen gatt igenom proceduren att bli amerikansk medborgare. Jag ar ju Buddhist, vet ni, och flera av fragorna jag fick gallde ju detta med att tro pa gud, bara vapen for landet - och nar jag deltar i den officiella ceremonien, maste jag ju lasa The Pledge of Allegiance; "I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."

"One Nation under God." Buddhister tror inte pa gud, men jag maste saga att jag ar inte den som kan saga om det finns en gud eller inte - det ar inte for mig att bestamma. Men ni kan ge er 17 pa att jag tvivlar starkt. No offense.

Annika said...

Och Pledge of Allegiance rabblar skolbarn över hela USA varje morgon. DET trots att religion är förbjuden i skolan. Där står dom morgon efter morgon med högra handen över hjärtat och svär sin tro till USA och Gud...När Karolina började Kindergarten, första dagen, grät jag när det förkunnades "all rise for the pledge of allegiance". Nu har jag varnt mig, och till min lycka är det många av hennes lärare under åren som inte rabblat ramsan varje morgon.
Men ja, kristendomen ja...Och detta religiösa land. Visst är det märkligt? Märkligt att kristendomen är så stor när allt annat ska vara så PK. Det måste ju ligga grundat långt bak i tiden när folk kom hit för att söka religiös frihet. Annars vet jag inte.
Precis som Petra H skriver kan jag också tycka att USA inte är så himla mkt bättre än tex Iran. OCH precis som Petra också skriver så har det ju kommit hit inflytelserika judar. Det finns väl inget annat land utanför Israel som har så många judar som USA? (fast det ska jag kanske låta vara osagt, men jag tror det, rätta mig någon om det är fel).
Intressant det här...

Millan said...

Jag har alltid varit valdigt intresserad av religion och det ar nog ett av de enda amnena jag skulle vilja studera vidare, utan att for den skull jobba med det! Jag tycker att det ar otroligt fascinerande att USA ar sa kristet och jag tror du har ratt i att de forknippar en tro med att man da skulle vara mer moraliskt korrekt som person. Tyvarr tycker jag att det ligger mycket dubbelmoral i det for sallan traffar man pa folk som ar mer inskrankta och oforstaende infor andra manniskor och deras tro an de som sjalva har en stark tro. Aaaa det har ar ett amne jag skulle kunna diskutera och klura over i evigheter ;-)

England kanns lite som ett mellanting mellan Sverige och USA. Det ar betydligt manga fler som gar i kyrkan regelbundet har an i Sverige men det verkar inte betyda nagot for folket i allmanhet hurvuda premiarministern ar kristen eller inte. Manga i det har landet kallar sig ocksa for katoliker eller kristna eftersom deras familj ar det fran borjan men det ar inte ofta sa att den Engelska livsstilen med pubbesok, barn fore aktenskapet osv gar hand i hand med ett religiost liv direkt! Hur ar det i USA? Ar det verkligen sa att 94% av folket (allsa de som sager sig tro pa gud) lever sa som bibeln sager?

Vi bor granne med en prast och i gar kvall kom de over pa lite gloggfest. Da fick jag chansen att grilla honom med massor av religionsfragor. Himla intressant!! :-)

Desiree said...

Aurorabuddah, ibland känns det här landet väldigt omodernt på sätt och vis. Det är väl just det att man här har svårt att respektera andra religioner eller respektera att folk inte vill vara religösa. Din tro är ett tydligt exempel på det många gånger mycket oflexibla systemet här och formuleringarna.

Annika, ja det är just den där dubbelmoralen som du ger exempel på som finns i skolor och på många andra ställen som man inte fattar och som man också har svårt att acceptera.

Millan, det är verkligen intressant att disskutera religion som du säger. Låter som folk i england har en lite mer lagom inställning till sin tro och religon. Det är 94% här som har någon slags religös tro eller tro på en högre makt. Sedan är det ungefär ca 40% som går i kyrkan och aktivt praktiserar sin tro av dessa. Kul och interessant att du fick tillfälle att disskutera en del religon med prästen du känner.

Lullun said...

Nu var jag sent ute igen, men väldigt intressant. Har själv grublat en del på det där. En hel dubbelmoral är det allt ändå...!