Friday, February 8, 2008

Fredagstema - Choklad



Mmmmm... jag gillar både att skriva, fota och smaka på denna veckas fredagstema. Choklad är något de allra flesta gillar. Min favorit är mörk choklad, gärna med ca 70% kakaohalt, gott gott gott! Jag behöver inte sluka en hel ask men njuter gärna av en bit eller två under helgen. När det gäller mjölkchoklad gillar jag Marabous choklad med frukt och mandel eller den med nötter i. Men inför detta fredagstema valde jag att kosta på mig en ask med äkta belgisk choklad, Godiva! Ibland behövs lite lyx. Detta är en av mina riktiga höjdar favoriter. Jag är även svag för m&ms peanut. Det är ju jättegoda och reklamfilmerna för just mms är ju såååå söta. Jag blir förälskad i dessa små figurer varje gång jag ser dem poppa upp i tv-rutan.

Finns det äcklig choklad, kan man ju fråga sig. Det finns iallfall choklad som jag inte gillar. Jag gillar inte chokladen som finns i Kinderägg, den är alldeles för sötsliskig, huga! Jag gillar inte heller Hersheys choklad. Den har någon konstig bismak som jag inte klarar av. Hersheys kisses är något jag inte klarar av att svälja ner. Finns ingen poäng i att äta choklad som inte är god när det finns så mycket god choklad. När det kommer till amerikansk choklad så gillar jag Ghirardellis mörka rutor.

Det finns ju några oslagbara kombinationer då det gäller choklad. Själv njuter jag gärna av en bit mörk choklad tillsammans med ett glas rödvin eller ett gott portvin. Choklad passar otroligt bra tillsammans med frukt som tex hallon. En chokladtårta med hallonsås är en fenomenal kombination. Hittade ett riktigt smaskigt recept hos bloggen All is pretty. Det var dessutom kanonenkelt att fixa iordning. Apelsin som skurits i bitar och sedan mörkchoklad som krossats ovanpå tillsammans med lite nötkross. Jag provade och blev kär kan jag avslöja. Choklad verkar passa extra bra till lite syrligare frukter som just apelsiner och hallon. Eller vad sägs om en härligt krämig chockladmousse toppad med lite bär. Jag känner att jag börjar bli riktigt sugen genom att sitta och skriva detta inlägg.

Eller vad sägs om en härligt god och geggig kladdkaka med choklad som kommer direkt ur ugnen, mmmm...Varm choklad dricker jag i princip aldrig. Jag gissar att jag föredrar andra former av choklad helt enkelt. Men varmchoklad är otroligt populärt här speciellt under vintern. Något annat som verkar vara väldigt populärt här är choklad fondue som man doppar frukt i (jordgubbar, apelsin, annanas mm). Vad har ni för favoriter då det gäller choklad? Blir det någon choklad för er del under helgen? Själv ska jag nog provsmaka någon bit ur Godiva asken.







Godiva asken med mörka praliner ligger och väntar på mig hemma - jippi!






Ghirardellis squares är inte tokiga de heller.


20 comments:

Anita said...

Jag kan nastan kanna hur det smakar nar jag laser hur du beskriver alla olika satt att ata choklad. Borjar nastan draggla lite :) Varfor skriver du inte reportage for nan tidning? Allvarligt talat. Du borde ju tjana pengar pa detta eftersom du har en speciell talang att skriva och beskriva saker. I know, inte min business! men jag kunde inte lata bli... valdigt intressant och proffsigt inlagg!!

Petchie75 said...

Jättebra skrivet och fina foton! Jag är som sagt inte stor chokladälskare men har börjat sakna de där små chokladbitarna (oftast mörk) som man får med kaffet på caféer och restauranger i Belgien, himla fin tradition tycker jag. Godiva har jag ALDRIG köpt till mig själv men vet inte hur många kilon som jag tagit med hem till Sverige för familjer och vänner.
Jag har ett jättebra recept på chokladkaka med hallon - en stor favorit! Själv kan jag inte äta mer än en liten bit men den brukar försvinna väldigt snabbt!

Desiree said...

Anita, jag har väl kanske inte insett att jag har någon talang innan men jag skulle väldigt gärna vilja få chansen att jobba mer med just skrivandet. Det är underbart att höra att du tycker att jag har talang. Det får helt klart ett eftetankens frö att gro. Jag tycker dessutom att det är väldigt kul att skriva. Dina ord både värmer är av betydelse.

Petra, den där chokladkan med hallon lät smaskig. Du får gärna skicka receptet eller lägga ut det på bloggen. En liten bit mörk choklad till kaffet är faktiskt super.

j said...

jättehärligt skrivet! kladdkaka som fortfarande är ungsvarm och perfekt kladdig är ljuvligt gott! blev just nu galet chokladsugen!

Anne said...

Åh, blir man inte sugen på choklad nu så blir man det aldrig....
Godiva har jag faktiskt aldrig testat, Annika nämnde också det som god choklad. Jag känner ju till det och ser det här och där men har aldrig prövat. Känner det är dags nu efter att ha läst om det!
Ghiradellis rutor är goda, absolut. Tycker också Lindt choklad är god.
Mmmm, den där enkla desserten med apelsin och choklad som du nämnde lät väldigt smaskens, ska lägga det på minnet.
Håller för övrigt med dig om att hallon och choklad är underbart gott och en perfekt kombination.
Du har nåt att se fram emot i helgen som kan gotta dig i god choklad hör jag. Trevlig helg!

Desiree said...

Josefin, håller med dig om man blir galet chokladsugen då man börjar tänka i dessa chokladbanor.

Anne, kan verkligen rekomendera Godivas. Lyxigt god choklad. Finns som både mörk och som mjölkchoklad, tryfflar. Här har vi faktiskt en egen Godivas butik. Den är ljuvlig att gå in i och kika på allt de har. Lindt är också god. Ha en riktigt trevlig helg.

Maryam in Marrakesh said...

What an absolutely delectable first photo...

Annika said...

Oj, oj, oj...här ligger man i LÄ vad gäller foton idag...
Desiree så vackert!!! SÅ fint!!!
DU kan ta och skriva upp att undertecknad ska köpa Godiva till Valentine!! Jag satt just och drägglade över en annons i tidningen över en hjärtformad ask full med Godiva. DET är choklad det!! Lyx och dekadens. Ditt inlägg idag andas lyx och dekadens på det hela taget.

Vi är alla rörande överens om att Hersey's är dålig choklad. Bismaken slår igenom på all deras choklad.

Mörk choklad måste jag nog lära mig att tycka om, tror jag.
Men när du beskriver det hela låter det urgott!!

Desiree said...

Maryam, I am so happy you like the pictures. I have been reading your wonderful blog. I just loved your pictures from Istanbul. It made me really want to go there some day when I get the opportunity. I have not left any comments on your blog yet but I enjoy it a lot. You write in a wonderful way and take many beautiful pictures.

Annika, roligt att du också är en Godiva-girl. Jag gillar verkligen dessa fredagsteman. Jag köpte denna chokladask redan förra helgen så att jag skulle hinna fota och förbereda dagens inlägg och har redan börjat förbereda nästa veckas inlägg. Kul kul kul är det att varje fredag kika in hos alla och se vad de har valt att beskriva och tolka. Lyx och dekadens behövs i livet :-)
Man måste skämma bort sig själv ibland.

Saltistjejen said...

Å Desiree, som vanligt har du så otroligt fina bilder i dina inlägg!! Här blev jag ju alldeles sugen på choklad!!!
Jag har redan skrivit i Annes och Annikas bloggar att jag håller med om att Hershey chokladen smakar konstigt. Undrar om det är svenskt att inte gilla den???

Rent generelllt föredrar jag salta godisar framför choklad. Ja jag är nog en saltoman mer än en sötoman rent allmänt tror jag. Men ibland är en bit god choklad oslagbart!!!

Desiree said...

Saltis, tack så mycket :-)
Jag uppskattar salt godis också. Djungelvrål är ju urgoda. Men hittills har jag inte hittat saltlakrits här utan bara sötlakrits och det gillar jag inte alls lika mycket. Ja det kanske är något svenskt med att inte gilla just Hersheys. Ha en mysig helg. Jag hörde att kylan ska dra in över er igen uppe i norr. Hoppas det inte blir allt för kallt.

n o r d i n g å r d e n said...

Å vilkert härligt chokladinlägg och vackra bilder för en sån som mej som älskar choklad! Grattis till din blogg med, vilka fina bubbelbilder, skål!!! Mari.

Desiree said...

Guldkant på livet, tackar. Choklad är både gott att äta och kul att fota. Skål på dig igen och grattis än en gång till ett-års firandet. Ha en skön helg.

aurorabuddha said...

Jag visste val att du skulle ha vackra chokladfoton pa lut! ;o)

Det varsta med amerikansk choklad ar att den ar sa sot, att det nastan *svider* nar man ater den. Blah.

Jag sag en bild pa en blogg nagonstans... [Note to self: jag maste verkligen se till att borja notera var jag hittar saker och ting] ...en chokladkladdkaka som var dekorerad med silverkulor, ni vet sana gjorda av socker. Himla snyggt!

Lullun said...

Oj nu blir man verkligen sugen. Visst finns det många underbart goda chokladsorter. Och mörk choklad, visst är det gott (och kexchoklad!). Det är så många sorter som jag inte alls nämde i mitt inlägg, men nu hade jag ju iofs en liten annan vinkling. Men kladdkaka; det var lite som att slå spiken i "bantarkistan". Trots att klockan snart är midnatt känner jag för att gå ut i köket och baka mig en. Men icke, ska nog hålla mig ifrån det... :-)

Desiree said...

Aurorabuddah, den där chokladkakan derkorerad med silverkulor lät verkligen snygg. Du får gärna visa den om du skulle råka hitta den.

Lullun, visst finns det mycket god choklad och många olika sorter som man verkligen gillar. Det finns mycket frestele i denna värld som man ständigt blir utsatt för. Ibland gäller det att ha diciplinen att stå emot.

Tankevågor said...

Helt underbart inlägg! Choklad är så gott och jag håller på den mörka helt klart. I Stockholm har vi "Pralinhuset" som gör så goda bitar och packar i fina askar.
Godiva är nog bland det festligaste man kan få.

Vad är nästa fredags tema?

photobyjennie said...

Godiva - mmmmm! Så gott men relativt dyrt, åtminstone här i Sverige. Antons Bergs mörka choklad är väldigt god - finns på varje mataffär till överkomligt pris!
Hittade även bra choklad i Sickla Köpkvarter - i samma hus som Willys finns liten affär med goda ostar, olivoljor, balsamvinäger mm.
Fina foton! Måste fråga vad du har för kamera samt objektiv?

Desiree said...

Londongirl, håller verkligen med dig om att choklad är så himla gott. Pralinhuset får jag ta och besöka nästa gång jag är i Stockholm.

Jennie S, Godiva är dyrt här också men ibland får man kosta på sig sådan lyx. Kul att du gillar bilderna. Jag har en Panasonic Lumix FZ8. Närbildsobjektivet är svärfars gamla som råkar passa på min kamera, minolta no 2, 52N. Fick kameran i födelsedagspresent i oktober och gillar den. Den är liten och nätt och går att ständigt ta med sig överallt. Den brukar hänga med mig eftersom man aldrig vet när något man vill fånga på bild dyker upp.

Anonymous said...

Hersheys smakar ost! Lite som Maltesers, skitäckligt! :( Vill man sluta äta godis är staterna ett ypperligt ställe att ta första steget - det enda goda är typ Jelly Belly. :)