Thursday, April 10, 2008

Fredagstema - Favoritplats utomhus

Jag får fuska och lägga ut mitt fredagstema för veckan redan idag. Imorgon åker vi nämligen iväg till träsken i Georgia för att åka på alligator safari. Ska bli jättehäftigt och spännande. Vi beger oss iväg till Okefenokee träsket. Ha en riktigt skön fredag och helg allihop.


Min favoritplats utomhus behövde jag inte fundera över speciellt länge. Jag gillar verkligen våran stora altan på baksidan av vårt hus. Det är mysigt att både äta frukost, lunch eller middag där. Det är också skönt att bara ligga i en av solstolarna med någon kall dryck och läsa en bok eller tidning. Från vårt kök kommer man direkt ut till altanen och det är väldigt praktiskt då det är lätt att bära ut mat och dryck.

Eftersom vi i Sverige bara hade en liten balkong så hade vi bara två stolar och ett litet bord med oss hit. Det hela såg rätt fjuttigt ut när vi satte ut det på våran altan här. Vi åkte till IKEA och kunde kompletera med ett större bord, fler stolar och även två solstolar ur samma serie. Vi passade också på att köpa ett parasoll till bordet som faktiskt gör det lite mer ombonat då man sitter där ute. Jag gillar också ljusslingor och olika små lanternor. Jag har därför satt upp en ljusslinga i vårt parasoll och i år köpte jag en söt ljusslinga på World Market som jag fäst på altanräcket. Vi har också våran grill på altanen. Vi passar gärna på att grilla något gott under helgerna. Altanen är en skön oas som är ganska lummig och skuggig. Under de varmaste sommardagarna krävs dock nästan en fläkt utomhus för annars blir det för varmt även om man bara sitter still. Är det runt +40 grader och fuktigt behöver man knapt röra ett finger och ändå bli svettig.
Jag gillar verkligen våran altan. Det är som en härlig grön oas och passar utmärkt för avkoppling.







Vårat utemöblemang och våran grill som är nästintill en självklarhet här i södern att alla har en grill.




Här har jag mina kryddodlingar som består av ruccola, timjan, basilika och koreander. Sedan har vi hängt upp en kollibri mathållare. De gillar starka klara färger som röd eftersom det påminner om blommor som de flyger till för att hämta nektar. Lösningen är en sort sockerlösning. Man kan faktiskt få se en och annan kollibri då man sitter på altanen.





På kvällen är det ju också himla mysigt att sitta här. Jag har satt upp en ljusslinga i parasollet och ytterligare en ljusslinga längst med räcket på altanen. Sedan tänder man ljus, lyktor och myggljus så kan man sitta här ute och äta middag och lyssna på syrrsorna på kvällen.




18 comments:

Saltistjejen said...

Ojojoj! Jag blir helt grön av avund!!!!!! Vilken otroligt härlig altan!!!!! Och att kunna odal lite kryddor... Mmmmm...
Ni har verkligen fått det fint inrett också. Mysigt och stilrent! Det gillar jag!
Och kolibris! Himmel vad exotiskt!!!! :-)
Nä, nu MÅSTE jag bara övertala M om att vi ska komma o hälsa på er!!!! Men det blir isåfall inte än på ett tag.... Men det vore skoj!

Fröken Anki said...

Det ser helt underbart ut! Förstår att du trivs på din altan. Och dina kryddor ser fina ut. Gott och snyggt!

Anonymous said...

Verkligen en harlig altan! Vad fint du har gjort med ljusbelysningen i parasollet, sag verkligen harligt ut pa kvallen.


Mysigt med egna kryddor!

Desiree said...

Saltis, vad kul att du gillar altanen. Klart ni ska komma och hälsa på någon dag framöver. Det skulle vara jätteskoj. Vi kommer ju att bo kvar ett tag till så ni är som sagt hjärtligt välkommna alla tre.

Fröken Anki, kryddorna var en hit. Jag har redan använt dem flera gånger i matlagningen. Toppen att kunna gå ut och skörda färska kryddor.

Veronika, ja det blir verkligen mysigt med ljusslingorna.

Petchie75 said...

Vilken häftig weekendresa ni ska på!! Hoppas att ni får se många alligatorer [på betryggande avstånd]!
Ert hus och trädgård är ju bara så perfekt!! Terrassen är superhärlig och jag gillar starkt ert utemöblemang - snyggt! Det fotot med ljusslingan kommer jag ihåg från innan, det ser så mysigt ut. Och ljusslingan med bollar är också fin.
Ha en trevlig helg nu!

Miss Marie said...

vilken myyyyysig altan! jag forstar att ni kan ha manga langa middagar pa sommaren dar. det dar ar en typisk soderntaltan for mig, underbart!

Millan said...

Eran altan ar verkligen kanonfin! Jag gillar visserligen varan men den gar inte upp i samma klass som er! Eran ar ju sa stor men anda mysig!! Den ser verkligen ut som en gron oas!! Jag forstar att ni spenderar mycket tid dar ute!
Visst ar det fint med ljusslingor och lanternor! Jag hittade ett par fina pa next.co.uk for nagra dagar sedan som jag tror jag ska sla till pa.
Vilken haftig resa ni ska pa i helgen. Ser fram emot reseberattelse efterrat! Ha en harlig helg.

Mia said...

Oj, vad mysigt! Älskar de fina ljusslingorna. O den grillen, det var en american size helt klart! Min pappas ögon skulle ha glittrat om han hade sett den. :)

Jätteroligt att du antog utmaningen. Lite nyfiken, på vilket sätt skulle du vilja skriva? Böcker, journalist?

Ha en skön helg i träsket! :)
Kramar Mia

Victoria said...

Åh, jag blir så avis varje gång du visar bilder av ditt hus, och så även denna gång! Ni har det så otriligt mysigt på er baksida, jag önskar vi också hade det sådär fint. Ha en trevlig helg! Kram/Vic

Annika said...

Fantastiskt myyysigt och fint!!! Gillar altanen starkt, och fina bilder har du, som alltid!!!
Där förstår jag att ni älskar att sitta...
Men du har så rätt i att det inte är skönt att vara ute när det är uppåt 40 grader och superluftfuktigt, så är man inne istället. Min granne brukar jämställa "The dog days of summer" med "the deep winter". Det stämmer, det går inte att vara ute när det är för hett.

HA så kul i GA!!! Låter urspännande!!

Ninnie said...

Å, vilken härlig altan ni har! Förstår att du trivs där. Att ha en skön uteplats är jätteviktigt tycker jag, att kunna njuta av både vår, sommar och höst.
Spännande resa ni ska iväg på, önskar er en trevlig resa och ser fram emot att få läsa om den sedan....!

My White Cottage said...

Vilka fantastiskt härliga bilder från er altan! Förstår så väl att ni trivs bra där ute. Och så praktiskt att köket ligger i anslutning, det gör ju det hela betydligt lättare när man ska bära ut mat och dryck. Vi har just nu ingen altan och det är lite trist... I somras hade vi en utegrupp ute på gräsmattan, vilket är mysigt en solig och skön dag. Men ibland är det (typ kvällstid) skönare att "komma upp" lite tycker jag, slippa den kalla fukten från marken. Vi har ju planer på en american porch på ena kortsidan av vårt hus, men då det är ett ganska stort projekt ligger det lite längre fram i tiden. Däremot ska vi göra en liten plats på framsidan av huset. Den planerar vi som bäst just nu!

Så spännande helgens utfärd låter! Hoppas du kommer åter med massor av härliga bilder, kanske på en och annan alligator också! :)

Kramar Jenny

Desiree said...

Petra, ja jag hoppas också att det blir på betryggande avstånd så man slipper få ett alligator nafs.

Marie, jo altanen trivs vi väldans bra på.

Millan, jag tycker nog att eran altan som ni byggt är minst lika fin och nice som våran. Tycker ni är så duktiga som byggt den själva. Kul att du hittade fina lanternor. De tycker jag absolut att du ska slå till på. DU får visa upp dem på bloggen.

Mia, jo det är nog american size på grillen som det mesta andra här. Vet inte rikigt om jag helst skulle vilja skriva böcker eller artiklar. Reseberättelser är något jag märkt att jag gillar att skriva. Så kanske någon form av journalistik skulle passa mig bra.

Victoria, kul att du gillar vårt hus så. Ni verkar ju också ha ett mysigt hur och fin trädgård med alligatorer på baksidan.

Annika, håller med dig om att the dog days of summer inte är att leka med. I år ska jag köpa en fläkt så att man kan sitta och ha det skönt därute även om det blir riktigt varmt och fuktigt.

Ninnie, tack så mycket. Återkommer med både bilder och reseberättelse.

My White COttage, tack. Jag tycker det är så häftigt att ni plannerar att bygga er egen american porch. Tror det kommer att bli kanonfint.Återkommer med bilder och berättelse på alligator safarin nästa vecka. Ha en riktigt skön helg.

Anne said...

Åh, den tomten och altanen skulle man ha. Det ser så oerhört inbjudande ut. Stort, privat och insynsskyddat också. Jag önskar jag hade det...
Jag säger som Victoria, det är alltid lika roligt se bilder från ert hus och det är alltid lika fint (spelar ingen roll om det är typ tvättstugan du visar :) ). Kryddodlingen ser frodig ut redan nu, det finns inget bättre än färska kryddor som är egenodlade. Jag satsar på oregano, basilika, timjan och rosmarin i år. Ruccola var en rätt kul idé, det kanske man skulle testa.
Alligatorsafari, låter hur häftigt som helst. Ha en riktigt skön helg!

Marianne said...

Oj vad fint ni har! Jag håller med, jag blir också riktigt avis. Och kolibrier! Vi har faktiskt samma bord på vår altan i trädgården. : )

Spännande med alligatorsafari, hoppas vi får se bilder! Ha det så roligt!

Fritt ur hjärtat said...

Oj så fint!!

Anonymous said...

Vad härligt det ser ut!

Anonymous said...

Det ser fantastiskt underbart ut. Mörka varma kvällar, det har vi inte många av här hemma.