Tuesday, April 29, 2008

Kaffemuggar och kokböcker



Tack allihop för era värmande ord och pepptalk som jag behövde igår då jag hade hemlängtan. Idag känns det bättre. Jag tröstade mig själv med två nya stora härliga kaffekoppar från Starbucks. Jag tyckte dessa två var riktigt vårfina. Känns som en bra start på dagen med en riktigt god kopp kaffe och då vill man också kunna njuta av detta genom att dricka ur en vacker kaffekopp som man verkligen gillar.

Något annat jag verkligen njuter av är mina härliga GI-kokböcker. Här finns verkligen massor av goda och inspirerande recept. Det är verkligen kul att laga mat då man har sådan inspiration . Det var mina snälla föräldrar som skickade mig dessa böcker då Bokus numer tydligen slutat leverera till USA. Verkligen synd att de slutade med denna möjlighet. Vad gäller just GI-trenden har jag inte sett något av denna i USA än så länge. Det verkar ännu inte ha nått hit. Vackra bilder är något jag tycker är jätteviktigt då det gäller just kokböcker. Jag förundrars över att det överhuvudtaget säljes kokböcker utan bilder eller bilder i svartvitt för det känns helt misslyckat då det gäller just kokböcker. Sådana kokböcker skulle jag faktiskt alddrig kunna tänka mig att köpa. Fina, läckra bilder gör så himla stor skillnad just för kokböcker. När jag kommer till Sverige ska jag köpa fler böcker. Ser verkligen fram emot att få lägga vantarna på just Klaras GI-desserter och Schucks Sunda Söta, mmm. Det finns verkligen mycket mat som är både nyttig och otroligt god.





Mina två nya fina kaffe/te koppar från Starbucks. Den med blommor tycker jag var riktigt söt och vårfin.

Två superbra böcker som jag verkligen kan rekomendera. Mycket gott och inspirerande.

18 comments:

Anne said...

Perfekt unna sig några nya koppar. Den blommiga var så söt och fin, den gillade jag.
Klaras GI-desserter verkade hur bra som helst, den tror jag att jag ska beställa då vi får besök. Även Schucks dessertbok. Mums, de skulle jag vilja ha.
De GI-böcker du nämner du har finns även i min hylla. De är riktigt bra, dock känner jag att jag tröttnat på dem... Man gör ju lätt det. Men precis som du säger, bilder ska det vara. Man läser och äter ju med ögat, så man blir inspirerad laga nåt.
Har du testat stekta kycklingen i GI-boken som är vänd/paneras i sesamfrön och serverad med äppel-avokadosallad? Mycket gott! Brukar ha bulgur till och en god kall sås till. Riktigt gott.

Desiree said...

Anne, ja det är perfekt att be vänner/släkt som kommer att ta med sig böcker eftersom frakten blir väldigt dyr annars. Jag har inte testat kyckligen du nämner ännu men den låter mycket god. Jag tycker att det finns många goda recept på http://www.nlife.se/
även Allt om Mats nya hemsida brukar vara mycket inspirerande och uppdateras dagligen
http://www.alltommat.se/
Ja den blommiga koppen är väldans söt. Jag gillar den skarpt.

Petchie75 said...

Söta muggar kan alltid muntra upp en! Överhuvudtaget förstår jag varför det kallas retail therapy på engelska, känner man sig lite deppig kan man alltid muntra upp sig själv med lite shopping :-)
Jag sa just till O i lördags då vi shoppade kokböcker till nedsatt pris på Borders att utan bilder blir det inget köp! Jag håller med dig helt, om man inte ser maten blir man ju inte inspirerad att testa recepten.
GI verkar vara en typisk svensk grej, har inte hört talas om det någonannanstans. Jag har inte hoppas på trenden, gillar potatis alldeles för mycket ;-) Men Klaras GI-mat har jag sett hos många kompisar hemma i Sverige och recepten ser goda ut.

Anonymous said...

Hej
Letar du efter amerikanska GI recept så kan du hitta hur många low carb recept som helst på www.foodnetwork.com
Hälsningar
Marie

Annika said...

Jättefina muggar. Jag stod och höll i den blommiga idag på Starbucks o var bra sugen på att köpa ett par...FUNA!!
Men, är inte GI lite samma sak som South Beach och allt det där? Eller är jag helt ute och cyklar nu???
Eller den där Flat-belly dieten som man läser om...det är väl lite GI stuk? Alltså, Desiree jag vet inte...Jag är och förblir gammal viktväktare och äter deras mat och går efter deras point system för det kan jag utan och innan :-)
DOCK låter kyckligen som Anne skriver om mumsigt urgod!! Borde kanske göra det receptet...

Cecilia said...

De har ganska nyligen öppnat ett IKEA i Orlando så vi har bara 45min bilresa dit så vi lär åka och bunkra....ofta.Nä vad säger du,har Bokus slutat leverera till USA det var väl typiskt.Vilka härliga muggar det ser ut att vara.

Desiree said...

Petra, ha ha ja det fick allt bli lite retail therapy för mig :-)
Jag tror inte att det är så att du behöver avstå från din potatis helt. Jag är ingen GI-expert men tydligen beror det också på vilken potatis man äter. Sötpotatis har tydligen ett mycket lägre GI än vanlig potatis. Kokt kall potatis har också ett lägre GI-värde än varm potatis. Jag fortsätter att äta potatis men satsar också mer på bönor, quinoa, bulgur och sådant att variera med och inte bara det vanliga pasta, potatis eller ris.

Marie, tack för tipset. Jag ska ta och kolla på foodnetwork vad som finns.

Annika, ja visst var den blommiga muggen verkligen söt. Jag vet inte om GI är samma som de där andra dieterna eller inte. Man blir förvirrad över alla olika namn. GI är ju inte bantning ser jag det som utan mer som en livsstil som weightwatchers säger i sin reklam på tv "it is not a diet, its a life style". Jag gillar just dessa GI böcker för att det är god mat, ordentlig mat och mat som man blir mätt på länge.

Cecilia, toppen att ni har ett nyöppnat IKEA som ligger så pass nära. Då kommer du kunna ta dig igenom sommaren och få sill till midsommar utan några problem :-) Jo sist jag kollade på bokus hemsida för några veckor sedan stod det att de slutat leverera till USA pga av att för många paket strulat i tullen och fått problem på ett eller annat sätt. Trist eller hur?

Anonymous said...

Klaras böcker är jättebra, jag använder dem ofta. Superfina muggar du köpt, jag dricker thé och är väldigt noga med vilka muggar det ska vara och de här ser perfekta ut! Vi har alla våra böjelser! Önskar dig en fin sista april, undrar vad som skulle hända om du tände på en valborgsbrasa där i AL...? ;-D Bäst att vara försiktig... fniss.

Desiree said...

Annebelle, jag har verkligen blivit stormförtjust i Klaras böcker. Kul att du gillar muggarna. Ha ha jag tror det är bäst att avstå från att tända någon majbrasa här liksom stjärngossar i ett lussetåg inte heller skulle vara någon hit ;-)

My White Cottage said...

Fina koppar! Boken Klaras goda har jag också, men det var ett tag sedan jag gjorde något ur den... Ska ta och plocka fram den igen och bläddra i den!

Förstår att du får hemlängtan ibland, samma här, även om jag så klart har betydligt lättare att ta mig "hem" än vad du har. Men mina "hemlängtansattacker" kommer faktiskt mer och mer sällan och det är skönt! Sedan tror jag, precis som du, att allt har sina för- och nackdelar.

Må så gott & ta hand om dig! Kram Jenny

Marianne said...

Jättefina koppar. Ska ta och åka till vårt nyöppnade Starbucks i helgen och se om de har fina koppar där också. Har en från istanbul där det står "Istanbul" så nu vill jag ju ha en det står "Kairo" på också.

Håller med om att kokböcker ska ha bilder. Annars blir man ju inte inspirerad och de flesta recept använder man ju bara som inspiration. Bakning undantaget, där följer jag slaviskt de få gånger jag bakar.

Olika dieter vet jag ingenting om, men att panera i sesamfrön låter ju gott. Ska prova det.

Lullun said...

Visst hjälper det på att köpa något litet till sig själv; unödvändig lyx som egenligen bara är så nödvändig! Har själv småunnat mig på det sista, och tror nog det blir något mer till helgen. Det är sällan, men det piggar upp. Blomsterkoppen var verkligen fin!

Och böckerna; ja kanske jag borde investera i lite kokböcker när jag kommer hem också. Oj, vad min shoppinglista börjar bli lång... ;-) Men visst är det tråkigt med kokbäcker utan direkt många foton; som de gamla klassiska "biblarna" Annas kokbok osv. Man öppnar dem ju bara för att hitta fram vissa standardsaker. Man kollar aldrig efter att testa något nytt från en sådan bok.

Saltistjejen said...

Hahahaha Desiree!!! Jag köpte exakt en sådan där blommig Starbucksmugg nyligen. Fast det var en present till en kompis på jobbet för jag råkade slå sönder hennes när jag städade på labbet... Men jag tyckte precis som du att den var så vårig och fn med härliga färger!
Håller med om att kokböcker ska vara lika mycket för ögat som för magen! Jag smälter verkligen för vackra bilder på mat. Hm, har en hel del kokböcker som jag kan sitta o bläddra i men som jag ännu inte lagat något ur... Men att bläddra i dem och se på bilderna och fantisera gör mig glad!
kram!

Millan said...

japp, jag ar helt inne pa din linje! Kokbocker maste ha fina bilder och gora att maten ser god ut annars koper jag dem inte! Jag korde GI innan jag blev gravid och tyckte att den maten passade mig bra. Jag var ratt forvanad over att jag inte saknade vitt brod, pasta och potatis. Och nagot som var bra var just att den dieten tog dod pa mitt godissug!
jag har tankt kopa Klaras GI bocker nar jag ar hemma i sommar sa att jag kan kora igang i gen nar bebisen ar ute. Jag kan aven rekommendera GI in the City och Vara basta GI recept bockerna!!

Jatte fina koppar for ovrigt! De ser verkligen varliga ut.. och fargerna skulle passa perfekt i mitt sovrum :-D.

SweFlo said...

Jag känner npgra här i Usa som äter enligt glycemic index. Det finns lite kokböcker här och där, om man letar. Men inte lika mycket som i Sverige skulel jag tro! Jättefina muggar! Jag gjorde samma sak med mitt te, köpte ett par fina muggar och en liten fin tekanna från Bodum. Kändes med en gång mer njutbart!

Anonymous said...

GI är som du säger inte lika stort här i USA - nästan bra tycker jag då ordet GI är så missbrukat i Sverige. Och många tror att GI är no carb när det egentligen rör sig om slow carb. Här går GI ofta under namnet GLI (glycemic load index). Jag har amerikanska kokboken "Gourmet Low GI" av Azmina Govindju. Goda recept och fina bilder.

Kopparna var urfina!!! Vårhärliga! Jag ångrar att jag inte köpte de där stora guldkopparna Starbucks hade i julas - ska kolla på nätet, kanske finns de kvar.

Men du?! Har Bokus slutat skicka till USA? Åh nej! =(

Desiree said...

My white cottage, ja det är lite jobbigt då man drabbas av hemlängtan vare sig man befinner sig mycket långt bort eller mindre långt bort.

Marianne, ja du får kolla vad ni har på eran nyöppnade starbucks. Men i din region finns det väl otroligt mycket snygga teglas och sådant kan jag tänka mig. De brukar ju vara så vackra.

Lullun, låter bra att du unnat dig lite smått och gott. Det kan behövas ibland. Ja de där stora klassiska kokboksbiblarna behöver ju inte lika mycket bilder då man ska göra något klassiskt som man redan vet om hur det ser ut. Böcker blir ju ganska tungt att släpa med sig i resväskan men några stycken ska jag nog få med mig i sommar.

Saltis, vad kul och vilket sammanträffande att du fastnade för just den muggen på Starbucks som du gav bort till din vän. Jag tror säkerligen att din labkompis blir glad över denna söta mugg. Ja det är härligt att sitta och bläddra i kokböcker, man tenderar ju dock att bli hungrig av alls gott bläddrande till slut.

Millan, tack för ytterligare GI böcker tips. Jag ska ta och kolla dessa när jag kommer till Sverige. Ja kokböcker måste verkligen ha fina bilder för att vara attraktiva.

Sweflo, ja visst är det mer njutningsbart då man köper något fint att dricka ur. Bodum har ju fina grejer.

Sporty, ja precis det är ju inte helt no carb utan slow carb som du säger. Man behöver ju inte utesluta all potatis och pasta utan istället köra på mindre portioner med fullkorspasta, välja sötpotatis framför vanlig potatis osv. Jag kollade efter GI böcker a la Klaras på Barns and Noble men jag hittade inget vettigt. Tack så mycket för tipset om den där kokboken du köpt. Den ska jag absolut ta och kolla upp. Jag gillar verkligen Starbucks stora härliga koppar. Det är skönt att sitta med en stor kopp i händerna. Ja tyvärr, snyft så verkar det som om bokus slutat leverera till USA. Så här står det på deras hemsida:

"Tillfälligt stopp för leveranser till USA
Just nu har stora problem uppstått för oss i den amerikanska tullen. Vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa exporten till USA, vilket vi beklagar.
Trots korrekt ifyllda dokument har ofta böckerna ändå inte släppts igenom tullen, och omfattande samt dyrbar manuell hantering har gjort att vi tvingats vidta denna åtgärd. Löses problemen kommer vi åter att erbjuda kunder i USA att beställa böcker via Bokus.
Vi hoppas på er förståelse för denna åtgärd. "

Anonymous said...

Klaras GI-desserter vill jag också ha! verkar inspirerande och nyttig! älskar den vita starbucksmuggen! har en sådan svart som är inköpt på någon resa nånstans, tycker det är trist att starbucks inte finns i sverige :(