Wednesday, October 1, 2008

Onsdagsrecept - Kanelbullar



Finns det något godare än en härlig fortfarande ugnsvarm bulle fylld med kanel, smör och socker? Våra kaneldoftande vetebullar är kanske bland det mest svenska som finns, och smakar extra gott med ett glas mjölk. Den 4:e Oktober är det nämligen kanelbullensdag. Jag kommer tyvärr inte vara hemma och kunna fira denna dag på dagen D med någon kanelbulle eftersom jag kommer att vara på Disney World så jag får fira detta på egen hand nästa helg. Men för er som är sugna kommer här en variant på ett bra och igen liiite nyttigare recept då det gäller dessa underbart goa bullar. Dessa kommer från nlife.

Sockerbagar- forskare hävdar att vi svenskar har njutit av vetebröd smaksatt med kanel sedan 1500-talet. Men det var efter första världskriget som kanelbullen fick sin nuvarande form av en kanelsnäcka.

50 g jäst
2 1/2 dl minimjölk
100 g 10% kesella
1/2 dl flytande honung
1 dl ljus sirap
7-10 dl vetemjöl
1/2 dl linfrön
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 tsk psylliumfrön
Fyllning
150 g kesella 10%
kanel+vaniljsocker
1/2 dl hackad mandel
1 uppvispat ägg att pensla bullarna med


Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, psylliumfrön och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord. Bred på kesella och pudra över med kanel och vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och skiva med vass kniv rullen i ca 20 skivor, lagom bulltjocka. Lägg dem i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler.





Här har vi bakat egna kanelbullar som blev väldigt lyckade. Vi gjorde både kanel och kardemummabullar. Själv är min stora favorit kardemummabullarna. Dessa gick väldigt bra att baka här i USA fast jag fick använda torrjäst istället för färsk jäst som tyvärr inte verkar gå att få tag på här.



Hemma har jag ett alldeles eget "bullmonster" så det gäller att hålla hårt i sin ranson av bullarna.




Dessa provade vi en gång och det är de äckligaste bullarna jag någosin provat på. Dessa kan ni skippa helt. Torra, smaklösa och hemska på alla sätt. Nej, mycket bättre att baka egna!

11 comments:

Petchie75 said...

Jag gillar också kardemumma mer än kanel - det här är nog 3:e gången som du gör mig extremt sugen på kanel/kardemummabullar så nu får jag snart sätta igång med att baka!

Anne said...

Kardemumma eller kanel, det är nog dött lopp mellan de två. Nybakade och varma kanelbullar, ja det blir man ju extremt sugen på efter dina bilder. Det är charmigt med de här svenska matdagarna, som Kanelbullens dag och Våffeldagen.

Annika said...

Jomen färskjäst finns, Desiree. Min bakande kompis Lotta köper det på Giant tex.
MUMS med kanelbullar, fast jag är nog ännu ett snäpp mer förtjust i kardemumma!
Du är bull-tjejen, Desiree!! Och jag älskar dina bilder idag!
Har du testat Cinnabon ännu???

Saltistjejen said...

Jag har ännu inte heller hittat färsk jäst! Och flera jag frågat vet knappt att det finns något som färsk jäst! De flesta barkar inte med jäst alls utan med baking powder/baking soda.
Underbar bild på bullmonstret förresten!!! :-)
Och varför välja mellan kardemumma eller kanel. kardemumma i degen (brödet) och kanel som fyllning! Yummi!!!
Kramar!

Anna, Fair and True said...

Din första meningen gjorde så att det vattnades i munnen på mig. Det var så länge sedan jag bakade! Måste nog göra det snart - både för resultatet men även för degen haha!

Jag brukade föredra vanilj- eller kanelbullar men nu gillar jag faktiskt kardemumma bäst! Nygräddade med mjölk!

Desiree said...

Petra, hi hi ja onsdagar har blivit förädiska dagar då man verkligen kan bli sugen på så mycket ;-)

Anne, jag gillar faktiskt nog både kardemumma och kanel som kryddor. Jag använder något av dem varje dag på gröten/musslin till frukost och även på skivade äppelskivor och annan frukt. Så gott! Jag gillar verkligen precis som du både kanelbullens dag och våffeldagen.

Annika, ja visst är jag en svensk bull-tjej! Jag får ta och kolla om vi har någon Gigiant här i närheten. På whole foods har jag tex inte hittat ännu. Jag skulle bli överlycklig över att hitta färsk jäst. Nej har ännu inte testat Cinnabon men får ta och göra detta då tillfälle dyker upp.

Saltis, jag har precis samma upplevelse som du då det gäller färsk jäst. Här nere verkar det som om de flesta inte bakar alls och om de gör det så är det ett paket med färdig kakmix som gäller. Ja du har helt rätt varför välja bland kardemumma eller kanel det bästa är att dela upp satsen och göra lite av vaje. Ja visst är det ett charmigt bullmonster som jag har ;-)

Anna, så gott med just nybakta varma bullar med mjölk. Jag gillar även snurrorna med blåbär eller äpplen. Mums!

Anonymous said...

Jag säger som Saltistjejen, lägg kardemumma i degen och kanel i fyllningen! Det gäller att bjuda sig på det bästa av alla världar!

Desiree said...

Matildasfikarum, tack för tipset det ska jag absolut ta vara på då jag älskar båda dessa kryddor.

Anna, Fair and True said...

Vilka bra tips!
1) Blåbär och äpplen
2) Kardemumma i degen och kanel i fyllningen

Ninnie said...

Det är sååå gott med kanelbullar! Finns väl inget som doftar godare i ett hus än nybakta kanelbullar. Jag har haft så mycket att göra denna terminen, så jag har inte haft tid för bakning av vare sig bröd eller bullar. Men nu blir j sugen på att pröva ditt recept här. Hoppas få en stund över till helgen, så jag kan baka!

Marianne said...

Fy vad mycket jag har missat när jag inte har hunnit med alla bloggar som jag vill! Titta här vilket spännande recept! Det får jag spara, för det var så många ingredienser som jag inte hittar här.

Jag får göra traditionella bullar så länge.