Friday, November 7, 2008

Godis - Fredagstema



Känns riktigt bra att det är fredag och dessutom är ju detta ämne passande speciellt då helgen nalkar sig. Den här månaden är det Marianne i Kairo som är värdinna för fredastemat och som bestämt ämen för denna månaden. Godis känns som en underbar start.

Här i södern är det ju verkligen SÖTT som gäller. Detta är USAs sockerträsk nr 1. Här är i princip allt sötat nästan. Fast jag måste säga att amerikanskt godis ändå inte är speciellt bra om man jämför med det svenska godiset. Svenskt godis är så mycket godare. För det första finns inte smågodis här. Vi har tagit med smågodis och gett bort till våra grannar och det har varit en stor succée. Amerikanskt godis smakar inte heller så gott på något sätt. Det känns ju faktiskt rätt bra för då slipper man oroa sig för att sätta i sig för mycket. Det finns dock mycket annat som är gott här som tex glass. Våra grannar bjöd oss nyligen på ett godis som heter Candy Corn som finns här. De tyckte detta godis var så gott. Både jag och C provade varsin bit men tyckte inte alls att det var speceillt på något sätt. Det smakade inte mycket förutom sött. Det var mest som att få en sockerbit i munnen.

Jag var dock ingen större godiskonsumet i Sverige heller. Jag har vissa favoriter då det gäller smågodissorter som tex saltlakrits som piratpengar, djungelvrål och salta fiskar. Sedan gillar jag snusmumrikarna som är hallonkarameller fyllda med saltlakritspulver. Kolasvampar, och nappar är också goda. Jag är nog mer av en chokladtjej egentligen. Föredrar choklad framför smågodis. Då är det riktigt mörk choklad som gäller för mig. Helst över 75% kakao. Jag äter gärna choklad med kakaohalter på mellan 80-90%. Amerikansk choklad tycker jag inte heller är så himla god utan föredrar importerad. Belgisk choklad är ljuvlig som tex Godivas, mums!!! Chokladtryfflar i olika smak som apelsin eller hallon är ju såååå gott! Hersheys choklad tycker jag är rent äcklig. Den har någon mysko bismak som jag inte klarar av.

Godis är faktiskt inte bara trevligt för att man kan stoppa det i munnen utan det är ju något som faktiskt gör sig väldigt bra på bild. Godis är riktigt kul att fota tycker jag.

Summa sumarum – Godis är Gott! Det är även gott att det är Fredag. Ha en underbar helg allihop med eller utan godis.



Svenskt Gott och Blandat



Jag är annars svag för just glass. Det är godis för mig och det är något man är riktigt bra på här i USA. Fast mjukglassen är mycket bättre i Sverige.




Finns en del bra amerikansk choklad. Ghirardelli är riktigt bra kvalité på. Den är god!




Vroom, vroom se upp här kommer bilarna. Marshmellows är också gott. Speciellt om man gör Smores (alltså grillar dem på pinne och lägger mellan två Graham kex).


Det som nog är mitt favogodis här i USA är nog utan tvekan M &Ms. Då är de de med jordnötter som jag tycker är allra godast.



Till alla hjärtans dag dök det upp både geléhjärtan och dessa söta sockerhjärtan med småbudskap. De var mest gulliga men inte så goda i smaken.


Svenskt smågodis till påsk är ju en riktig klassiker. Verkar som om det är den tiden på året och den helgen som vi Svenskar konsumerar allra mest godis.


Här kommer mera smågodis. Just kolasvampar tycker jag är goda. Skittles tycker C är riktigt goda. De är mjuka med hårt skal och har olika smak. Finns både söta och syrliga. Fina att fota är det iallfall.


Ha en riktigt GOD och skön helg allihop.

16 comments:

Fritt ur hjärtat said...

Kära nån så mycket gott gott du fotograferat!! Jag är oclkå en chokladtjej, men smågidis är bra mycket vackrare att se på:-) M&M har jag aldrig smakat, kanske dags nu då.Kolasvampar och salta godisar får det bli även för mig om jag skall välj!

Cecilia said...

Hade jag inte haft något godis när jag såg dina bilder så hade jag blivit sjuk tror jag.SÅ gott allt såg ut.
Trevlig helg!!

Fröken fräken said...

Oj så mycket gott du hade med på bilderna, det riktigt vattnas i munnen. Men jag håller med att godiset här inte är speciellt gott. Det är mest socker och färgämnen. Jag tycker att det är konstigt att ikea inte kan ta in mer saltlakrits. Salta sillarna är ingen av mina favoriter och det är det enda salta godiset dom har där. Jag tycker du är så duktig på att fotografera.

Anne said...

Mmmm, vad mycket gott du fotat. Man äter ju med ögat också. Klara och superfina godisbilder. Godiset här är ingen höjdare, en amerikan kanske skulle tycka jag är en chokladsnobb. Men jag köper bara de dyrare och ofta importerade märkena (som Godiva du räknar upp). Ghiradelli (amerikanska) tycker jag dock är riktigt gott, men det hittar man ju ofta på hyllan med "bättre" choklad.
Ha en riktigt GOD helg du också!

Petchie75 said...

Ååååh, Desiree du torterar mig med de här jättefina bilderna på godis!! Jag har ju inget gott godis hemma :-(
Håller med dig och alla andra, svenskt lösgodis är bara bäst!! Jag har inte hittat något amerikanskt godis som är riktigt gott. Förutom Skittles, de sura är godast - får kanske springa ner till Walgreens och köpa en påse nu i eftermiddag!
Vi har en Godivaaffär i San Juan, har dock aldrig varit där... O gillar choklad mer än jag, men jag lärde mig under Belgien-åren att gilla en bit mörk choklad. Det får man nästan alltid till kaffet på belgiska caféer.
Trevlig helg och kram!

Anonymous said...

Nu när jag har sett alla de här bilderna så måste jag se vad jag kan länsa skåpet på :-) . Jag håller verkligen med om M&M med nötter i är supergott! Men Ben & Jerrys glass är också smarrig! Trevlig helg!

Anonymous said...

Jelly Belly är min amerikanske favoritgodissort. Annars är svenskt godis överlägset.

Annika said...

SLURP. SMASK!!
Vilka bilder, Desiree!!
Härliga!!!
Du har rätt, godis lämpar sig för plåtning.
Nej, det finns inte speciellt mkt gott godis här ,och det är väl tur, på sätt och vis.
Alla utlandssvenskar verkar helt lyriska vad gäller smågodis idag och det är ju så gott!!
Annars gillar jag Jelly Belly här i US...så goda!!
HA nu en GOD helg!!!

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, kul att du också är en riktig chokladtjej. M and Ms är goda. De finns faktiskt också i en mörk variant. Den är allra godast. M&M peanuts in dark chocolate, slurp!

Cecilia, ha ha kul att bilderna frestar så. Dina bilder var också väldigt fina. Tur att du har beställt ett litet lass med smågodis som du nu kan ta fram. Ha en skön helg.

Fröken Fräken, på sätt och vis kan det faktiskt vara tur att godiset här inte är så gott så konsumerar man inte så mycket. Roligt att du gillar korten. Jag tycker också att IKEA borde kunna ta in saltlakrits. Precis som du säger så blir man i längden lite trött på de Salta sillarna eftersom det är de enda som finns.

Anne, ja godis är så himla tacksamt och roligt att fota. Här har du också en riktig chokladsnobb så vi kan vara chokladsnobbarna ihop då ;-) World Market har ett riktigt fint utbud av bra "snobb-choklad" för sådana som dig och mig.

Petra, ha ha underbart att mina bilder kan tortera dig. Det tar jag som en riktig komplimang kompis. Ja en bit mörk choklad till kaffet är liksom pricken på i:et. Skittles är faktiskt inte dumma alls. jag var lite skeptisk första gången men blev glatt överraskad av dessa.

maisoui, du och jag delar helt klart samma smak. Trevlig helg på dig och hoppas du får både lite M&M peanuts och lite glass. Man kan ju kombinera dessa båda för att verkligen hamna i sjunde himlen :-)

Annebelle, ja dessa glömde jag faktiskt att ta upp. Även om de är väldigt sockersöta så gillar jag dem skarpt. Just att det finns så himla många roliga smaker och färger på dem. De känns som riktiga "Harry-Potter godis".

Annika, ja godis är riktigt kul att fota. Du får ta fram kameran nästa gång du har något smarrigt eller färgglatt godis. Jag glömde faktiskt att ta upp Jelly Belly som sagt. Håller med dig om att dessa är riktigt smarriga. Ha en riktigt trevlig helg med bio och biogodis.

Emmama said...

Ooooh vad mycket "goda" bilder! :)

Desiree said...

emmama, hi hi ja det var meningen :-)Godis är ju gott!

Miss Marie said...

jag är både en choklad- och lösgodistjej! :) men jag håller med, godis utomlands är oftast inte gott, där är det definitivt bättre att köra på choklad.

Emmama said...

Glömde berätta att jag hade med djungelvrål till jobbet här och min kollegor nästan spydde, det var nästan inte ens roligt hur de reagerade - herregud stackars människor! De hann ha det i munnen två sekunder innan de sprang mot soptunnan! "Sweeties should be sweet", sa alla.. ;)

Anonymous said...

Mmm, dina foton väcker allt sockerbegäret i mig. Tur att jag inte har nåt godis hemma då, hehe. Svenskt lösgodis och belgisk choklad är helt klart det bästa godiset som finns, sen kommer Marabou mjölkchoklad, Aladdin-praliner, djungelvrål och turkisk peppar. När jag bodde i USA saknade jag allt detta tills jag fick tillfälle att besöka IKEA och därmed köpa Marabou och salta fiskar. Håller med dig om att Hershey's har en konstig bismak! Jag kunde äta det i början men sen smakade det bara billigt och konstigt. Blä. Godiva, Ghirardelli och även Dove är goda chokladsorter som man får hålla till godo med om man är en svensk bosatt i USA.

StrandMamman said...

Jättefina godisbilder! Jag blir så snål... fast egentligen skulle jag nog inte orka med mer godis idag, efter att ha smällt i mig en stor chokladplatta ikväll...
Gottiga hälsningar!

Marianne said...

Å mums så mycket gott! Jag gillar de rosa svamparna bättre än kolasvamparna, men de slinker ner de också. Försökte få tag i Skittles i går i affären, men de hade inga : (

Nu när jag sitter och läser alla godisbloggar blir jag bara mer och mer sugen, får gå ner och se vad jag kan gräva fram.

Ha en jätteskön söndag!