Monday, March 9, 2009

Helg och blåbärsbuskar


De galna temperaturskiften fortsätter. Förra helgen var det ju snö och denna helgen har det varit strålande sol och +24 grader celcius. Rena rama svenska högsommarvärmen. I slutet av nästa vecka får vi Sverigebesök, då mina föräldrar kommer. Det är inte helt lätt att svara på frågan vad de ska packa för kläder. Det gäller i princip att vara beredd på allt mellan 0 grader och +25 grader. Man får ta med sig lite av varje. Förhoppningvis är det dock skönt och fint väder som Alabama bjuder på då de är här. Vi har ju gott om varma tröjor de alltid kan låna om det skulle behövas.

Vackert och vårlikt har det iallfall blivit. Nu när vårvärmen har slagits på så har är det många knoppar som spirar och slagit i blom. Dessa vackra vita träd börjar nu blomma för fullt i vårat område. Magnoliorna ser otroligt granna ut med sina stora purpurfärgade blommor på bar kvist. Även de gula vackra Forsytiabuskarna blommar vackert i många trädgårdar. Det är minnsan vår i luften nu. Jag njuter för fullt av allt vackert som blommar och den härliga vårvärmen. Stackrs C däremot är ju pollenallergiker så våren även om den är vacker är en jobbig period för honom. Ja man får vara tacksam över att man själv slipper just pollenallergi.

I helgen blev vi även stolta innehavare till två finfina blåbärsbuskar. Svenska och amerikanska blåbär är ju helt olika och inte alls samma sort. Man blir förvirrad av namnet men de svenska blåbären heter här Billberries. Alla blåbär är således inte ”blåbär”. De amerikanska blåbären säjs ju även i Sverige och som ni säkerligen redan vet så är dessa större och inte blå innuti men jag tycker de är minst lika goda som de svenska. Här växer de på större buskar som går utmärkt att ha i sin trädgård. Buskarna blir till småträd ungefär lika långa som en själv. Frukten skördas framförallt under sommaren. I juni ska det börja komma blåbär på dessa buskar. Vi hoppas att våra finfina buskar här som vi köpt och planterat ska ge massor av goda blåbär. Vi köpte två olika sorter för det är det som rekomenderas för att få maximal utdelning av frukt och pollinering. Nu hoppas vi som sagt att de ska trivas där vi planterat dem under våran talldunge på baksidan. Tydligen kräver blåbärsplantorna rejält med sol, minst 6 timmar om dagen. Men här i Alabama borde det nog inte vara några större problem.

Söndag eftermiddag passade vi även på att köra en härlig cykeltur. Vi utforskade obyggden som finns strax utanför vårat område. Där man lagt och byggt kraftledningarna finns en hel del vägar ute i terrängen. Det gäller dock att ha en GPS eller karta med sig för här kan man mycket lätt bli vilse annars. Terrängen var bitvis rejält kuperad och vi blev både leriga, blöta och svettiga. Men själv måste jag säga att jag föredrar någon Statepark. Här ute i den totala obyggden känns det lite väl utelämnande. Känndes lite väl riskabelt även om vi var två. Vi blev passerade av en man med en stor pickup som stannade och snackade lite med oss. Inget fel på honom men det kändes ändå lite som om man riskerar att möte med precis vem som helst här ute i ingemansland. Jag som svensk vet ju trots allt inte alls hur pass säkert eller osäkert det är att vistas här ute så jag tror jag tar det säkra framför det osäkra och åker till en av de många stateparks istället.

Här är en annan variant eller sort av Magnolia. Även den blommar vackert på bar kvist.Här är en närbild på en av blommorna från det stora vita trädet jag visar på bilden överst. Fina blommor. Först kommer blommorna och sedan kommer de limegröna bladen strax därefter. Just dessa vita träd är otroligt vanliga i bostadsområdena. De är som sagt mycket vackra men blommorna sprider en lite egendomlig doft.


Här har ni våra blåbärsbuskar. Förhoppningsvis ger de oss MASSOR av blåbär i juni.


Här är en närbild på blommorna på blåbärsbuskarna. Fina knoppar så nog börjar de blommar inom kort verkar det som.

8 comments:

Saltistjejen said...

Vilka underbara vårbilder Desiree! och härligt med egna blåbär! Jag gillar de amerikanska mycket, men tycker inte riktigt de smakar vad jag kallar blåbär, utan faktiskt lite mer åt krusbärshållet! :-)
jag vill ha värme nu. Inte den där hemska supervärmen som vi får på sommaren här, men runt 20 grader tycker jag låter optimalt! Vi ahde en jätteskön heög med ca 15-19 grader och DET kändes såååå härligt! Men nu är det supertrist väder igen. Jaja, våren kommer väl så småningom.
Kraaaam!

Angelica E said...

Villka fina bilder! Man blir ju jättesugen på att plantera lite nytt!

Ni har samma väder som på Mallorca, ligger på ungefär samma breddgradd ;D Kallt på kvällen men underbart på dagen! Känns som våren har kommit...

Kramar

Angelica

annebelle said...

Jag har blivit helt beroende av de amerikanska blåbären. Man kan köpa dem frysta på ICA, de är jättefina och underbart goda. Jag har dem i filen.
Så här års skulle jag gärna byta med dig och bo bland blommande träd och buskar i Alabama. Här är det vårvinter med dragning åt vinter än så länge.
Det är en härlig blogg du har, fin och varierad med snygga och stämingsfulla bilder.
Är ni på väg att lämna AL eftersom ni har visningar?

Desiree said...

Saltis, tack så mycket. Jo jag läste just på din blogg om det härliga vädret även ni haft. Sakta men säkert får även ni vår ska du se. Kram.

Angelica E, jo det tänker man inte alltid på att man faktiskt bor på samma bredgrad som Mallorca, det är inte dumt alls. Skönt att våren kommer betydligt tidgare här och att vinterna inte är så låg och seg som den kan vara i Sverige.

Annebelle, håller helt med dig vad gäller de amerikanska blåbären, hur goda och musiga som helst. Så jag hoppas som sagt på en riklig och fin skörd från våra egna buskar här framöver. Jo vi planerar sakta men säkert att återvända tillbaka till Sverige men det går just nu vääääldigt sakta kan man säga. Husmarknaden är otroligt seg. Så vi blir väl kvar här ett tag till verkar det som just nu iallfall.

Musikanta said...

Min mamma planterade en magnolia mitt framför huset i sin trädgård när de flyttade till sin nya villa i slutet av 50-talet.

Det är numera ett jätteträd och har blivit lite av en sevärdhet p.g.a. att huset ligger vid en av promenaderna i staden där mycket folk går förbi dagligen.

Jag älskar magnolior, satte själv ett litet träd för några år sedan i trädgården. Men det tog sig aldrig tyvärr. Jorden här passade tydligen inte.

Desiree said...

Musikanta, jag förstår att folk stannade och kollade in din mammas magnoliaträd. De är ju sååå vackra. Vad synd att ditt eget inte tog sig som det skulle.

Marianne said...

Vilken vacker magnolia! En sån variant har jag aldrig sett förut.

Och vad roligt med blåbären, inte visste jag att de amerikanska växer på buskar, eller små träd. Ni får försöka ta med någon stickling hem sedan när ni flyttar.

Anna, Fair and True said...

Magnolia är så vackra! Och du tar så många fina foton! Hade ni alltså köpt svenska eller amerikanska buskar till trädgården?