Tuesday, March 24, 2009

Runda dörrknoppar

Är inte detta bland det mest opraktiska? Jag gillar verkligen INTE runda dörrknoppar. Håller man något i båda händerna så måste man ställa ifrån sig. Ofta brukar det dessutom inte vara helt lätt att vrida dessa runda dörrknoppar utan att man måste liksom ta i en del. Många av dörrarna som de sitter på kan dessutom i sig vara rejält tunga vilket knappast underlättar på något sätt heller. På jobbet finns det en del dörrar med runda dörrknoppar som dessutom är rejält tunga. Jag hatar runda dörrknoppar spceillt på tunga dörrar.

Tänk om det skulle börja brinna någon dag, då är ju dessa runda knoppar rent farliga. Hur sjutton ska man ta sig ut med runda knoppar i metal som blir glödheta. Ska man då springa runt i tung brandrök och leta efter något man först kan skydda händerna med för att kunna öppna dessa dörrar då????? Runda dörrknoppar är ju ungefär lika praktiskt som papperskassar utan handtag.

Hemma hos oss har vi dessa dörrknoppar överallt. De ska dessutom helst vara guldfärgade här i USA. Jag tycker vare sig de är speciellt snygga eller praktiska. Men de verkar vara mycket vanliga. Vet inte om det även finns andra länder där just runda dörrknoppar är vanliga eller är det ett rent USA fenomen? Vad tycker ni om runda dörrhandtag? Bu eller bä? Nu har jag iallfall fått avreagera mig på dessa runda förb...dörrknoppar.
Ha en trevlig tisdag med eller föhoppningsvis utan runda dörrknoppar ;-)

13 comments:

Anonymous said...

Ha ha, det är kul att se att jag inte är den enda som kan reta upp mig på grejor! ;-) Vi har faktiskt vanliga dörrhandtag på nästan alla våra dörrar i lägenheten i PR. I Belgien var det också vanligast med dörrhandtag men i England var det runda dörrknoppar som gällde.
Däremot tycker jag det är ännu värre med dörrar som öppnas inåt i hus och lägenheter - inte så praktiskt om du ska ta dig ut om det brinner, och det är lättare för inbrottstjuvar att ta sig in.
Tisdagskram!

Jenny said...

Jag tycker runda dörrknoppar är mycket snyggare än de vi har i Sverige, men jag förstår att de måste vara väldigt opraktiska. Särskilt för äldre personer som kanske inte har så mycket kraft kvar i händerna och inte orkar vrida runt dem - och för yngre med brickor i händerna, såklart! :)

S w e F l o said...

Jag upplever det som om det är hälften-hälften med dörrhandtagen här, men de runda är väldigt irriterande. När vi köpte vårt hus bytta vi alla handtag till vanliga förutom på 2 garderober, som fortfarande har de där svårfattliga runda handtagen. Glöm att öppna om man är våt om händerna eller skulel råka ha ont i ett finger eller om man ve och fasa skulel ha VANTAR på sif! :-)

Sparkling said...

jag tycker också dem är opraktiska, dock snygga. brand problemet har jag ej reflekterat över men det har du rätt i. något om jag tycker är svårt med dem är att dem har olika låsanordningar, här i sverige är det ju alltid samma sorts lås men på dem runda kan det ju variera, ibland ska man vrida, ibland trycka in osv. tkr att detta kan vara krånligt när man ska gå på toaletten hos nån annan

Annika said...

JAJAJA!!! DU har så rätt!!
Och försök att öppna en dörr då du har lite handkräm på händerna. DET går ICKE...
Jag har bara runda knoppar i hela huset, inklusive på ytterdörren.
ALLA dörrar går ju inåt i detta land, också så KORKAT!!!! Precis som Petra noterar. yuk, det retar mig också...
Men det är nog så att många nyare hus har vanliga dörrhandtag, när jag tänker efter. Dock inte detta 70-tals pappershus...
Oh well...Jag är ju kär i mitt hus ändå så det är vad det är...
men runda dörrhandtag...NOOO!!!!
KRAM!!!

Desiree said...

Petchie, jovisst :-) är det så att man retar upp sig ibland på små detaljer i sitt nya hemland. England vad jag har förstått verkar ha en hel del likheter med just USA. Det är nog det mest amerikanska landet i Europa. Ja det där med dörrar som går innåt är ju också ett riktigt gissel. Tisdagskram tillbaka.

Jenny, jag tror att du har rätt där i att det nog är en estetisk fråga det handlar om här. Man tycker att det är snyggt och har inte tänkt på att det är opraktiskt. Fast de vi har hemma i guld mot de vita innerdörrarna tycker jag inte är riktigt snygga heller.

Sweflo, oj så ni såg till att faktiskt byta alla. Hade vi bestämt oss för att stanna och bo kvar på längre sikt så hade jag nog gjort det också. Fast det är nog egentligen mest de tyngsta dörrarna här på jobbet som jag opponerar mig mest mot. Jag går ju ofta omkring och bär saker på jobbet också så att händerna är upptagna och då blir det extra opraktiskt.

Annika, skönt att jag alltså inte är den enda som retat upp mig på denna detalj. Javisst är det så att har man handcreme på händerna så är det nog helt omöjligt också att få grep för att kunna vrida runt. Hopplöst opraktiskt iallfall. Skönt att få lätta sitt hjärta lite och beklaga sig.

Anne said...

Väl skrivet! Nej till runda dörrknoppar. Så helt klart ett stort burop från mig. Tycker inte heller om dem, av precis alla de anledningar du räknar upp. Brandrisken har jag inte tänkt på, men bra poäng där.
En annan sak förresten, visst är ju ytterdörrar tyngre och tjockare än innerdörrar. Men ändå...åtminstonde har jag här varit in (inklusive vårt eget) med hus där ytterdörren ändå inte alls är särskilt tjocka. som sagt, visst tjockare och tyngre än innerdörar. Absolut. Men i relation till en svensk ytterdörr känns ju de här som pappersdörrar...
Jag har alltid hånat och flinat när de sparkat eller tryckt in ytterdörrar i filmer, men nu tvivlar jag inte alls mer. Många ytterdörrar är ju inte tunna.

Anna, Fair and True said...

Hahaha ja, det var en av de första olikheterna jag la märke till när jag flyttade till USA! Men jag tänkte inte så långt som du med brandfara och allt! Det är ju faktiskt sant!

mammigranten said...

Vi har runda dörrknoppar på alla ytterdörrar, 4 st. Men på övriga dörrar inne har vi vanliga, typ de svenska. Men på stora ytterdörren öppnar man ytterdörren inifrån genom att vrida på knoppen, utifrån öppnar man genom att trycka på en mycket trög "spak".

Det jag stör mig på mest är att man kan låsa dörrarna med vanligt handtag utan att vara i rummet, räcker att bara trycka in en knapp. Tur att en avklippt tops kan låsa upp utifrån. Värre var det när Wilda låste sig inne när hon skulle bajsa och vi inte hade vare sig sax eller tops eller något annat att låsa upp med. Då fick hon hoppa av toaletten och komma och låsa upp, hon hade lagom mycket panik, dels för att hon var inlåst, dels för att hon inte var torkad. Stackars liten! Tacka vet jag lås som man låser upp utifrån med ett mynt eller skruvmejsel.

Sporty Spice said...

De är helt värdelösa! De känns väldigt amerikanska och i början tycket jag att de var coola (läs: såg coola ut). Men som du säger, har man grejer i händerna måste man ju ställa ifrån sig dem. Ett vanligt handtag han man ju använda underarmen och öppna dörren. Jag har sett att de säljer vanliga dörrhandtag i välsorterade butiker. Funderar skarpt på att ha handtag och inte knoppar i vårt framtida hus. Jag har aldrig tänkt på brandrisk - jag ska fråga Casey ikväll (han är ju brandman).

Ida i Québec said...

Här är det också runda som gäller, och det är verkligen så himla irriterande! Det enda positiva är att Bailey har svårt att öppna dem... han hade säkert kunnat öppna dörrar med "vanliga" handtag vid det här laget.
Och altlid, alltid när jag kommer hem med en massa matkassar i handen så måste jag ställa ner dem för att kunna öppna dörren. Grrrr! Om vi någonsin köper hus här så ska jag absolut investera i "riktiga" handtag!! :D

Ha det nu riktigt kul med ditt besök från Sverige!! KRAM

Fröken Anki said...

hahaha, skrattar och känner igen mig i inlägget och alla kommentarerna också. Gillar inte runda handtag, vem kom egentligen på att man skulle ha såna i husen?! Och vårat hus är nytt så det verkar inte vara nån gammal grej heller. Nä, tacka vet jag vanliga handtag som man kan öppna med armbågen om man bär nåt, eller med foten om man är vig nog. ;)

Ha så kul med besökt nu!
Ser så himla härligt ut med de blommande träden, hoppas våren når hit upp snart.

Marie said...

va roligt! man ser ju såna här i amerikanska tycker mest det ser coolt ut, har inte tänkt på att det kan vara farligt!