Monday, March 2, 2009

Våren som kom av sig...


När jag vaknade igår morse och kollade ut genom fönstret var det detta jag såg. Japp, det var ett ymmigt snöfall och ett vinterlandskap där ute helt plötsligt. Det är inte varje dag det snöar här i Alabama. Det är inte ens varje år det snöar. Vad jag dock undrar är varför denna snö inte kunde kommit idag istället så att vi hade kunnat få en oväntad ledig dag. Det brukar nämligen vara så att både skolor och arbetsplatser stänger då det kommer snö. Det är ju värdelöst med snö så här en söndag. Men det är vackert och ovanligt. Alabmaborna blir eld och lågor då det faktiskt kommer snö både små och stora. Även de vuxna börjar bete sig som barn på nytt. Det roliga är att se hur de allihop går man ur huse och klär sig i skidbyxor och täckjackor även om det kanske inte riktigt behövs. Till och med vovvarna får en flieecejacka på sig för att de inte ska frysa.

Det har faktiskt kommit rejält med snö, flera centimeter. Men det brukar smälta undan ganska snabbt. Snögubbarns livstid brukar inte vara långlivad. Det är mycket korta liv de har men imorse då jag var ute på min morgonrunda så fanns det faktiskt kvar en hel del snöfläckar och snögubbar. Just de många olika varianterna på snögubbar var roligt att kolla in. Vissa enkla klassiska med bara pinnar som armar, andra utan armar men med mössa och halsduk och sedan såg jag en där de ställt en mugg och sugrör framför så att den stod vid sin postlåda och såg cool ut då den drack ur sugröret.

Det var dock inga problem att ta sig ut på vägarna igår eftersom de fortfarande var ganska varma så att det smälter på en gång. Det finns annars ingen snöröjning här i Alabama och folk brukar inte ha annat än sommardäck på sina bilar. När de dessutom inte är vana vid vare sig snö eller halkkörning så kan det lätt bli kaosartat på vägarna.


Ja se det snöar...
Det är inte var dag man tittar ut när man tassar upp på morgonkvisten och möts av denna syn!


Så här vackert i vintrigt såg det ut några timmar på förmiddagen.


Här får ni se hur vårat hus ser ut med snö och detta är som sagt ett ovanligt fenomen här nere i södern. Folk här nere pratar nämligen fortfarande om det stora snöoväderet som kom 1993.Det kom som sagt flera centimeter denna gång. Ja ni ser på vårat träräcke hur mycket som kom.


Det kan som jag tidigare sagt alltså vara rejäla temperaturskiftningar så här under våren. Vi hade ca +20 grader förra helgen och det ska åter igen på onsdag bli mycket mildare och till helgen blir det återigen ca +22 grader. Att temperaturen skiftar och faller 10-20 grader är som sagt inte ovanligt. Gäller alltid att kolla väderleksrapporten innan man ska ut och för att veta hur man ska klä sig. Även om Magnolian blommar så är det tydligen för tidigt att lägga undan vinterkläderna. För tillfället har alltså våren kommit av sig något.
Så här ser alltså vädret ut för denna vecka. Ni ser hur det skiftar. Gäller alltid att kolla vädret så här under både våren och hösten så man inte klär sig för kallt eller varmt.Det är som sagt inte så ofta det ser ut så här. Det var riktigt vackert ett tag medans det låg kvar och solen kikade fram.

17 comments:

Anonymous said...

Vilka fantastiskt fina bilder.
Jag är dock väldigt trött på snön och längtar efter våren!!

Petra H said...

Vilken vacker förstabild! Jag förstår att du tyckte att det var värdelöst med snö på en söndag, ha ha! :D
Mina föräldrar hade vårkänslor i lördags men såg på Annikas blogg att det snöade på Kastrup igår så då var det väl åter vinter i Skåne också!? Jag hoppas faktiskt på lite snö när jag kommer tillbaka till Skandinavien på fredag - våren har jag ju ändå fått smaka på här i Spanien!
Kram

Millan said...

Oj vilka vackra bilder! Det ser nastan lite underligt ut eftersom man pa nagot satt kan se att varen var pa god vag att komma och att snon kom lite som en surprise! Synd att ni inte fick en ledig dag bara....
kram

Marie said...

Vilka härliga bilder! Och jag älskar ju ert hus, det är så vackert! Det kommer vara svårt för er att komma tillbaka till Sverige o vänja er vid svenska hus igen! :)

Förstår att du inte vill ha snö nu, vi är också rätt så trötta på det. Vilka enorma temperaturskillnader det är med bara några dagar mellan, det måste ju kännas konstigt att ena dagen ta på sig mössa för att några dagar senare ta på vårjackan!

Desiree said...

Anonymous, jag förstår dig till fullo. Vintern är liksom lite för lång i Sverige. Klimtet här är perfekt med en kort vinter.

Petra, jag förstår även dig till fullo att när man bor i ett tropiskt klimat så blir snö och kyla exotiskt och underbart på ett helt annat sätt. Svettas får du göra var dag i PR men njuta av kylan och snön får du njuta av nu när du är hemma.

Millan, jag kan inte annat än att just hålla med dig om att det var mycket vackert men kändes ändå väldigt konstigt att se detta.

Marie, det gäller liksom att ha jackor för alla väder redo här. Jag ser fram emot slutet av veckan då det ska bli varmt igen. För mig får våren gärna komma nu.

Lia said...

Oj så häftigt! Det måste vara många amrisar som sladdar i snömodden va!? Och vilket vackert hus!! Jag älskar den stilen på både dörr och fönster, det ser pampigt ut, utan att vara vräkigt! Tack snälla, du peppar mig med i stegtävlingen, det är så kul att se att du också pinnar på=) Kram

Sparkling said...

sådär mkt vinterlandskap har vi knappt haft i göteborg... lite avundsjuk faktiskt!

Desiree said...

Lia, åh tack så mycket för den vackra komplimangen om vårat hus. Kul att du gillar det. Vi tycker också mycket om det. Jorå det blev nog en del sladdande i snömodden för amrisarna. Det är du som peppar mig i stegtävlingen. Denna vecka blev det inte lika många steg ska du veta så snart är du ikapp mig. Det är svårt att faksiskt få ihop 10 000 steg här om man inte går en rejäl vända eller nåt.

Sparkling, oj oj tänka sig att det kan snöa mer här i Alabama än i Götet! Det känns ju helt otroligt.

Anonymous said...

Hej Desiree!
Vet inte om du kommer ihåg mig, jag skrev ett e-mail till dig för länge sedan. Jag är gift med en man från Huntsville, Alabama, fast vi bor nu i Stockholm.
Min man berättade just en rolig historia angående "det stora snöfallet i Birmingham 1993". Han bodde i Birmingham då och var ute och gick när det började snöa. Han hade nyligen köpt ett par "vinterboots" som han hade på sig den här dagen. Under promenaden lossnade stora bitar av sulan och innan han hann hem så var praktiskt taget hela sulorna borta. Gissar att de inte tålde kylan.
Antar att bootsen måste ha varit tillverkade där nere i sydstaterna och inte ha blivit "vintertestade".

Anne said...

Oj, det var ganska mycket snö på kort tid. Men som du skrev, det smälter snabbt bort. Hehe, synd det inte hände på en vardag istället så hade det blivit en extra dag ledigt. Jag tycker bilden med gula blomman, är väl en pensée (tror det stavas så) som fått ett snötäcke på sig är så väldigt fin!

kari and kijsa said...

Fantastic!
blessings,
kari & kijsa

Desiree said...

Anonymous, jo visst minns jag dig. Den där vinterstormen 1993 som alla här nere pratar om måste verkligen ha varit något rejält. Vad jag hört verkar det som om många till och med blev av med strömmen under flera dagar under denna stormen. Ha ha det var en lustig historia med de där vinterbootsen :-) vinterboots som inte är gjorda för vinter. Det är nog som du säger att de var tillverkade här nere i söder någonstanns. Ha det bra.

Anne, tack. Det var himla fint där ett tag. Visst är det en Penseé. Jag vet inte heller direkt hur det stavas. De stackarna såg bra frusna ut ett tag men sedan tinade de upp sig fint.Det är inte varje dag man vaknar upp till ett vackert snölandskap som detta.

Sanna said...

Gillar dina bilder. :) Kram

Mia said...

Vilka underbara bilder. Jag tycker det är så fascinerande att allt stannar när det kommer lite snö. Skolor stängs och alla stannar hemma. Det är så olikt Sverige. Oj vilka temperaturskillnader ni kommer ha i veckan! Ha det bra!

Sporty Spice said...

Ja, våren kom liksom av sig. Även fast jag bor så mycket lägree norr ut så blev vi tagna lite på sängen av all snö även här i New England. Vi har minst en foot här och idag är det -5,3C. "Tur" att man är sjuk så man sliper gå ut ...

Anna, Fair and True said...

Fint med snö men trots det börjar jag tröttna på vintern här i Stockholm. Jag är redo för vår och sommar!

Marianne said...

Wow! Häftigt att ha fått uppleva detta! Nu kommer folk att minnas snön 2009!