Tuesday, March 17, 2009

Tandläkarbesök

Bättre sent än aldrig. Jag har just varit hos tandläkaren här i USA för allra första gången. Jag vet att jag egentligen borde gått långt tidigare med tanke på att vi faktiskt har bott här i drygt 3 år redan. Sist jag gick till tandläkaren var kort innan vi flyttade hit. Men så idag blev det äntligen av och jag måste säga att jag är mycket glatt positiv till upplevelsen.

Jag blev väl omhändertagen. Besöket gick smidigt och jag behövde inte vänta länge innan jag blev inkallad. Först tog sköterskan hand om mig och rengjorde mina tänder ordentligt, tog röntgenbilder och kollade igenom allt. Sedan kom själve Dr Shepard in och tog sig en koll på slutet och tittade på bilderna som sköternskan tagit. Så nu sitter jag här och känner mig sådär härligt ren i munnen som man bara känner sig då man varit hos tandläkaren. Sköterskan fick skrapa och picka en hel del med sitt lilla verktyg och avslutade sedan sin rengörning med att köra tandtråd i hela munnen. Både rengörningen och röntgen var helt klart de bästa och smidigaste jag någonsin gjort hos en tandläkare.

Tandläkarstolen var gudomligt skön. Det var nästan så att jag kände som om jag befunnit mig på något spa-besök. Hade sköterskan bara pickat lite mindre mellan tänderna så hade jag helt klart somnat i den där sköna stolen. När hon sedan fällde upp mig i sittande läge var jag nära att säga att hon skulle fälla tillbaka mig i liggande och kanske hämta en liten filt och kudde och sedan dimma ned ;-)

I varje behandlingsrum fanns en tv med fjärkontroll. Så medans man ligger där och får sina tänder rengjorda och undersöka så kan man kolla på sitt favoritprogram eller kanal. Jag kunde alltså ligga där, slappna av och kolla in nyhetsmorgon som jag brukar kolla på.

Här går man till tandläkaren 2 gånger om året. Våran försäkring vi har gör att det inte kostar ett dugg vid varje besök. Jag kan säga att jag faktiskt nästan ser fram emot nästa besök. Detta är helt klart det bästa tandläkarbesöket hittills i mitt liv.

Idag är det även St. Patricks day här. Det firas ganska stort här i USA. I nyhetsmorgon fick jag reda på att det faktiskt är så många som hela 35 millioner amerikaner som har delvis irländskt ursprung eller anknytning. Då förstår man ju att det är en stor dag att fira även här i USA. Självaste fontänen utanför Vita Huset färgades grön dagen till ära.

10 comments:

Annika said...

JAG gillar min tandis här också- MYCKET!!!
Men vi har det inte lyxigt som ni verkar ha det, ingen TV här inte :-)
Precis som för dig betalar min försäkring för tandis två ggr om året. Himla bra!
OCH jag tillhör den lilla skara som verkligen gillar när tandhygienisten pickar och "sliter" i tänder och tandkött. Det känns så fräscht efteråt!
KUL att du var nöjd med ditt besök.
KRAM!!!!

Millan said...

Det dar later riktigt lyxigt tycker jag! Vad harligt att det blev en sa bra upplevelse! Jag hade lite tandlakarskrack nar jag bodde i sverige men tycker att det gar battre har otroligt nog....
Vilka fina bilder fran helgen nedan ocksa. Hemmagjorda knackebrod later musigt varre!! Undrar om jag ska prova pa det...
Foorresten, efter att jag laste om din frysta jast har aven jag provat gora det nu. Hoppas att det funkar lika bra for mig nar jag ska baka med den sedan!
kram!

Desiree said...

Annika, känns som om just tandläkarbesöken är bättre kvalité på här. Både du, jag och Anne tycker ju hittills att det är toppen med just tandläkaren här. Jag håller helt med dig om att det är värt att de pickar, och sliter för det finns ju inget som den där speciella känslan av renhet i munnen efteråt. Jag är verkligen supernöjd med mitt besök.

Millan, jag hade också tandläkarskräck när jag var yngre i Sverige och jag var lite orolig för att detta skulle bli en jobbig upplevelse på något sätt men det blev istället väldigt positivt. Åh vad spännande att du också provat den frusna färskjästen. Jag ska hålla tummarna för att det går lika bra för dig. Lägger ut knäckereceptet imorgon som onsdagsrecept. Det är faktiskt väldigt enkelt att baka knäckebröd och det blir så himla gott. Man kan ju dessutom smaksätta precis som man vill.

Sparkling said...

gud vad smart med tv så man kan koncentrera sig på nått annat

Sanna said...

Måste erkänna att det nog gott 3 år för mig med sedan sist och jag har inte ens flyttat till andra sidan jordklotet. Har bara inte blivit av! Kostar ju en del och är inte så kul, men nu efter att du tagit tag i det så gör kanske jag också det. Vem vet! Kram

Desiree said...

Sparkling, ja det var inte dumt att kunna fokusera på något annat som sitt favorit program.

Sanna, jo så är det nog för de allra flesta av oss. Speciellt i Sverige där det numer är riktigt dyrt att gå till tandläkaren. Det var faktiskt ett av skälen till att jag såg till att gå nu och passa på här där vi ändå har en försäkring som täcker hela kostanden. I Sverige gick jag inte direkt ofta heller utan det gick nog 3-5 år mellan mitt sista besök där och besöket innan dess. Som tur är verkar jag ha starka och fina tänder för hittills har jag inte haft ett enda hål.

Anne said...

Först, vilka kanonsnygga knäckebröd ni gjort i helgen. Såg att du skrev ut recept under onsdagsinlägget också. Ser sååå gott och frestande ut. Ni är så duktiga och proffsbakare ni, önskar jag också vore det för färskt bröd är bara så gott.
I alla fall, vad roligt höra om ditt lyckade tandläkarebesök. Det gör mig riktigt glad.
Jag var också till tandis förra veckan, de lagade två hål då. Mitt första besök skedde i vintras, hade bla då en "cleaning" (låter som det du gjorde igår).
Ingen tv hos min tandis men väl uppmuntras man till att ta med egen mp3-spelare eller vad man nu vill. Gillar servicen, bemötandet hos tandis. Verkar så överallt i USA!

Marie said...

Oj, vilken lyx! Det är annat än svenska folktandvården...

Taina said...

Visst är det skillnad här! Jag har gått hos tandläkaren ett par ggr nu samt hos tandhygenisten. I tisdags tyckte jag att det tog liiite för lång tid dock. Skrev om det i ett av mina inlägg.
Njut av dina rena tänder ;)

Anna, Fair and True said...

Jag tycker också som du att man känner sig så ren efter ett tandläkarbesök! Jag går dock bara en gång om året fast då och då en gång till men då när jag själv fått för mig att jag behöver det. Sist såg jag något som såg ut som en spricka på en tand - hade haft det jättemånga år egentligen men fick plötsligt för mig att det såg annorlunda ut - men det var ju ingenting såklart. Min tandläkare visade med en massa speglar på mina andra tänder och sa att här och här har du missfärgningar (typ liten prick t ex) men det är helt normalt, det är inte hål osv. Om du vill ha tips på en bra tandläkare i Stockholm så kan jag verkligen rekommendera min! Han jobbar på Folktandvården i Fältöversten på Östermalm (vid Karlplan). Han har ingen TV dock men det kanske du klarar dig utan?! ;)

Jag kan förresten meddela att en undersökning i Sverige kostar ca 600-700 kr och numera får man ett bidrag till preventativ vård motsvarande 250 kr (350 kr om man är under 30 eller över 60).