Wednesday, March 18, 2009

Onsdagsrecept - Kryddknäcke

Här kommer recptet på det jättegoda knäckebröd som C bakade under helgen. Verkligen super smarrigt.

Kryddknäcke

18-20 st brödkakor

10 g jäst
2.5 dl filmjölk (går bra att använda yoghurt eller vanlig mjölk också)
2 msk ljus sirap eller hounung
1 tsk stött fänkålsfrö
1 tsk stött kummin
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
1.5 dl rågmjöl
Ca 3 dl grahamsmjöl
Vetemjöl till kavling

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm filen, sirap och de stötta kryddorna till 37 grader (använder du torrjäst ska det vara 40 grader). Lös upp jästen med lite av degspadet och tillsätt sedan resten. Rör ner salt, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta in resternade mjöl lite i taget tills det blir en smidig men lös deg. Låt jäsa ca 1 timme övertäckt. Sätt ugnen på 250 grader celcius. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta lätt samman och forma till en rulle. Dela rullen i 18-20 bitar. Kavla ut varje bit till en rund tunn kaka. Avsluta med kruskavel eller nagga väl med gaffel. Lägg på plåt och grädda i ugnen 5-6 minuter. Passa noga!



6 comments:

Anonymous said...

Tack för receptet, det ska bli spännande att testa. Det ser väldigt gott ut, hälsar Inger.

Katarina said...

Ser riktigt gott ut! Jag ska ta och prova baka dessa Knäckebröd någon dag.

Millan said...

Ah det dar later himla gott. Jag ska absolut prova pa det dar (med in frysta farska jast :-D). Men du, vad heter fankalsfro pa engelska? Ar det anis?? Och har du tagit med dig grahamsmjol over fran sverige eller hittat nagot liknande i USA? kram

Desiree said...

Inger, varegod. Lycka till.

Katarina, ja prova gärna för de blev verkligen jättegoda.

Millan, fänkålsfrö heter kort och gott för fennelseeds, så det är alltså inte anis. Men hittar du dem inte så kan du ju alltid skippa dem eller köra med något annat som krydda som du tycker verkar gott. Grahamsmjöl hittar jag faktiskt här i USA på de flesta ställen. Det heter Grahamflour. Kolla i din butik annars har det de säkert på Whole Foods eller någon annan lite mer specieliserad eller hälsokostbutik. Åh jag väntar med spänning att höra hur det gått för dig med färskjästen här framöver. Men jag tror säkert att det borde funka bra.

Annika said...

ÅH, jag kan tänka mig att det är gott, Desiree.
Ni är så duktiga som bakar och grejjar så mkt.
KRAM!!

Lia said...

Detta ska testas, tillsammans med god mögelost och lite marmelad! Och herregud! 180.000 steg!? Jag bugar, vilken insats Desiree=). Kram