Tuesday, March 31, 2009

Helg i Fairhope


Har haft fullt upp här sista dagarna som mina föräldrar har varit här så därför har det blivit lite bloggpaus men nu är jag tillbaka. Passar på att blogga lite innan nästa Sverigebesök anländer vilket de gör om exakt en vecka. Då kommer nämligen C´s faster och farbror som bor i Berlin. Imorse reste mina föräldrar till Atlanta för att ta flyget därifrån tillbaka mot Sverige. Det kommer att kännas tomt nu då de rest men om en vecka är det fullt hus igen som sagt.
Vi har allihop haft en riktigt skön och underbar helg. Det var underbart att få komma ned till vårat smultronställe hår nre i Alabama vid Mexikanak Golfen. Vi anlände på fredag eftermiddag vid tretiden då vi tagit ledigt från jobbet efterrsom resan ned ändock tar sina fem timmar. Fredagen bjöd dock inte på det bästa vädret utan det regnade rätt rejält och ihållande. Framåt kvällen och natten förvärrades ovädret och bjöd på ordentlig storm med en hel del blixtar och åska. Jag hade svårt att sova natten till lördagen pga av att det stormade så men lördagen gick bra trots lite sömnbrist. Framåt lunch vid lördagen klarande det upp och solen tittade fram. Vi hade bestämt oss för att åka och titta på den stora botaniska trädgården strax utanför Mobile som heter Bellingrath Gardens. Vi hade varit där en gång innan med C´s föräldrar och även mina föräldrar uppskattade besöket otroligt mycket.

Bellingrath Gardens är både stort och otroligt praktfullt. Nu blommade alla Azaleorna otroligt vackert i alla sina nyanser. Vi tog även båttruen som vi missat sist med The Southern Belle där vi fick åka längst med deltat och lära oss en hel del om flora och fauna som lever i just deltat. Inne i botaniska trädgården som en gång i tiden tillhört Walter Bellingrath som ägde Coca-Cola fabriken i Alabama. Han hade en gång i tiden köpt marken här för att ägna sig åt fiske men det var hans fru som var trädgårdsinteresserad och anlade denna trädgården. Vi fick se en hel del djurliv som sköldpaddor som låg och solade sig, en alligator som kikade fram och jag var även nära att faktiskt trampa på den här gröna ormen som hastigt ringlade iväg.

Ovädret som passerat under natten bjöd faktiskt även på en hel del action indirekt även under lördagen. Det hade regnat så pass rejölt att det skett stora översvämningar på många håll. När vi blev klara med Bellingrath Gardens åkte vi nämligen ut på Dauphin Island som är ett känt fågelområde för flyttfåglar i Alabama förutom för sina vackra stränder. Här tog vi faktiskt och stannade till och tog en promenad i ett av de många fågelreservaten.Det vi dock inte räknat med var att vissa delar av leden blivit så pass översvämade att man faktiskt inte kunde ta sig fram på normalt sätt. Först försökte vi att slinga oss längst med kanten och buskarna men efter ett tag blev detta omöjligt. Vi var helt enkelt tvungna att allihop ta av oss skor, stumpor och kavla upp byxbenen och vada fram genom vattnet. Det var nog inte riktigt detta mina stackars föräldrar hade räknat med men så blev det. Vattnet var dock inte så kallt och barrstigen var ändå relativt skön att gå på barfota. När vi for ut till botaniska trädgården var delar av vägen så pass översvämat att vi fick köra genom stora vattenmassor. Då är man glad att man trots allt har en SUV och inte en vanlig småbil.

Söndagen fick en mycket trevlig och värdig avslutning med brunch och levande jazzmusik på Grand Hotel. Det var något både mina föräldrar och Ingrid tyckte mycket om. Här fanns rejält med godsaker att välja bland så det är tur att man inte åker hit speciellt ofta. Oj så mycket gott jag mumsade i mig. Vi har således haft det riktigt bra trots att helgen började med dåligt väder och mycket regn.
På vägen hem stannade jag och C till vid den stora outlet centret och jag passade på att gå på NIKE butiken. Jag shoppade loss ordentligt där även denna gång liksom förra och fick en hel del bra och fina nya träningskläder. Så nu lär jag klara mig ett bra tag.
Tidigt morgonljus söndag morgon. Den lilla staden har ännu inte vaknat till och klockan är ca 07:00 då jag tog en morgonpromenad med kamran. Tycker klockan som står här är riktigt fin.


I Bellingrath Gardens fanns massor med fina blommor som blommade så man kunde verkligen gå runt och njuta av all vacker blomsterprakt. Alla Azalorna stod i full blom.


Till vänster ser ni en sköldpadda som ligger och solar sig.


Den här glasfisken tyckte jag var söt som fanns i shoppen så jag tog ett kort men köpte den inte.
Det var som sagt underbart att strosa runt i denna stora och härliga botaniska trädgård. Vi hade tur med vädret också för det klarnade upp och blev riktigt fint på lördag eftermiddag.

Här är den gröna ormen som jag nästan klev på. Stackar mamma blev jätterädd då hon är ormrädd men jag tog det hela ganska rofyllt och passade på att plåta ormen istället.


Efter besöket på botaniska trädgården så åkte vi ut till Dauphin Island som är känt för sina många fågelreservat men också för sina stränder. Vi tog en promenad längst med en slinga i ett av fågelreservaten och kom ut på stranden. Det var jätteskönt att promenera här.
Det blev dock lite oväntade äventyr också då vi befann oss på promenaden i fågelreservatet. Det hade ju regnat mycket kraftigt senaste dygnet och delar av leden var rejält översvämmade så till slut var det bara att ta av sig om fötterna och gå i vatten som gällde. Även mina stackars föräldrar fick kavla upp byxbenen.


Även på promenadstråket med de stora och lyxiga villorna utanför Grand Hotel i Point Clear så var det stora översvämningar i många av dessa lyxiga villaträdgårdar. Man förstår att husförsäkringarna här är kostsamma och dyra då detta bara var en ganska liten och harmlös storm som drog förbi och inte en riktig orkan.
Vi fick iallfall en riktigt härlig och underbar helg nere vid havet och kusten.

9 comments:

Fransyskan said...

Lite nyfiken.. Hur gör du dina fotokollage, som den första i det här inlägget?

Anne said...

Oj vad mycket vatten. Man ser speciellt översvämningarna på husbilderna. Som du skrev, då var det här bara en vanligt storm och ingen orkan. Man kan bara tänka sig vilka översvämningar det kan bli då.
Hihi, vilket äventyr då ni var tvungen att vada barfota genom vattnet. Det ser högt ut!
Den där ormen är nog den grönaste orm jag sett, den smälter säkert bra in i grönskan men där på asfalten/vägen lyser den väldigt grön. Usch, jag är ormrädd och hade nog hoppat rätt högt om jag sett den där grejen.

Anonymous said...

Hej , jättetrevlig blogg, låter himla mysigt att bo i Alabama. Blev lite nyfiken på ditt tidigare inlägg ( om du skulle vinna 10 mille )du skrev bla att du skulle lämna USA och flytta hem till Sverige.Har själv varit utlandssvensk men bor numera i Sverige, vad är det som gör att du inte vill stanna overthere? vad tycker du är bättre här hemma förutom familjen då så klart ? Ibland blir man ju sugen på att flytta igen men är kanske lite fegare nu.

Liselotte Engman said...

Hej!
Först av allt: vilka fantastiska foton! Jag kan se på dem hur länge som helst. Spännand blogg också om ett liv som är så annorlunda mot mitt, (jag bor i Burträsk, Skellefteå, Västerbotten), där snön ligger meterdjup fortfarande. Min syster bodde ett par år i South Carolina och det var mycket stormar och häftiga regn vars häftighet/styrka nog inte gick riktigt att fatta. /Liselotte

Annika said...

Det var fina, fina bilder det, Desiree!
Ni gör så många fina resor. Tar vara på det som finns nära.
Synd mede översvämningarna, men jag antar att det alls inte är ngt ovanligt även om det är grymt...
HUR kallt var vattnet i Mexikanska Golfen nu?
Kanske inte så kallt.
Ormen var GRÖN ja...Snacka om att smälta in.
Härlig resa hade ni iallafall. KUL att ni snart får besök igen! Härligt!
Kram!!

Marie said...

Åh, vad vackert. Vilka vackra blommor, o stranden, o husen! Det verkligen otroligt vackert, förstår att detta är en favoritplats för er. Jag skulle gärna åka dit också! :)

Desiree said...

Fransyskan, det är superenkelt. Jag har använt mig av ett gratis program som heter Picasa som även funkar som ett webalbum för foton. Där finns en funktion som heter kollage. Man bara väljer vilka bilder man vill ha med och trycker på knappen så skapas olika kollage. Det finns olika mallar att välja mellan. Prova att ladda ner detta gratis program.

Anne, ja det var rejäla översvämmningar. Jag blev häpen då jag själv inte tyckte att det regnat SÅ mycket. Ja det var lite kul äventyr att vada genom vattnet. Jag är glad att jag faktiskt kom på att ta upp kameran och fota mina föräldrar för det var riktigt kul att ha på bild.

Anonymous, förutom saknaden av familjen så saknar jag att gemenskap och vänner. Jag tror det där är mycket personligt vad som gör att man trivs bättre och sämre på en plats. Södern är ju den mest extrema och radikala platsen av just USA. Det är nog den delen av USA som är minst likt de förhållanden man själv är van vid och kommer ifrån. Sedan beror det nog mycket på vilken livsfas och vilka personliga erfarenheter man får och har. Jag och södern är inte riktigt kompatibla även om jag tycker väldigt mycket om södern och den har mycket charm så är det inte ett ställe jag vill bo för alltid på.

Liselott, tack så jättemycket. Vad kul att du gillar både bloggen och fotona. Just fotandet har blivit ett nytt intresse för mig som jag hoppas kunna utveckla mer.

Annika, tack så mycket. Ja vi passar på att göra så mycket resor som möjligt då vi inte vet hur länge till vi blir kvar här. Vi vill ju också passa på att visa upp några av våra favoritplatser för mina föräldrar. Ja usch för att vara husägare som drabbats av dessa översvämningar.

Marie, tack så mycket.

Anna, Fair and True said...

Jag trodde nästan den där stora grenen på stranden också var en orm! En urtidsorm eller nåt! :)

Kom och tänka på boken Orkidétjuven (tror jag den heter) som filmen Adaptation är baserad på. Har du läst den? Så bra! Många orkidéer växer ju i våtmarker av olika slag och dina bilder påminde mig därför om boken. Man får lära sig en hel del om upptäcktsresor från 1500-talet och framåt då européerna åkte världen runt efter exotiska växter.

Anonymous said...

Visst är det häftigt att se orkidéer växa utomhus i rabatter eller på träd - vi var hemma hos en kollega till O, de hade en massa orkidéer som växte på palmernas stammar!
Var tog Ingrid vägen när ni var ute och vadade? FÖr hon är väl ganska gammal? Hur var det för henne att resa över Atlanten och besöka er? Var det första gången hon var i USA?
Jag har aldrig sett en orm i det vilda, och slipper gärna!