Wednesday, April 8, 2009

Köksliv

Idag blir det inget traditionellt onsdagsrecept istället har jag gjort nya upptäckter i grönskaksdisken samt läst en rolig läsarundersökning om köksliv som jag gärna vill dela med mig av.

Chayote är en grönsak som man brukar äta i Mexico. Jag vet inte om den finns i Sverige och jag visste faktiskt inte om den här heller förän min mamma kom hit förra veckan. Min mamma har sitt ursprung i Mexico och när hon var här köpte hon just dessa och visade mig hur man tillagar dem. Jag tycker de är jättegoda. Det är kul att göra nya upptäckter. Man tittar liksom inte efter sådant som man inte känner till eller som man inte vet hur man ska tillaga. Dessa skalas och sedan kokas de som vanliga potatisar i lättsaltat vatten. Man kan sedan servera dem som de är eller lägga dem i en god vinagrett eller annan dressing. När man skalar dem får de något av en kladdig beläggning och blir hala som tvålar. När jag skar itu dem så får de denna vackra pärlande yta då saften pärlas. De tog sin tid att koka dock så några snabbisar var de liksom inte.

Jag tycker att jag fortfarande ständigt gör nya upptäckter då jag är och handlar i affären. När man har lite extra tid är det alltid kul att gå runt och botanisera bland varorna som finns. I helgen hittade jag filodeg som jag inte visste fanns här men det finns ganska mycket bara man letar. Den som letar finner...
Läste följande undersökning och lista i en svensk matlagningstidning som jag tyckte var kul. De hade ställt följande frågor till sina läsare och här är deras svar samt mina egna svar:

1.Vilken kändiskock skulle du helst vilja ha hjälp av i köket en vanlig tisdag?
Läsarnas svar var kvinnlig kock: Tina Nordström; Manlig kock: Jamie Oliver
Mitt svar Kvinnlig kock: Monica Ahlberg; Manlig kock: Jacob Wismar

2.Nämn det köksredskap eller den apparat du inte klarar dig utan i köket?
Läsarnas svar: Decilitermått och diskmaskin.
Mitt svar: Skärbräda och kniv.

3.Vad gör du i köket då ingen ser?
Läsarnas svar: 35% smygäter resterna av barnens godis eller halsar ur mjölktetran. 3% skurar köksgolvet nakna. Vad resten gör är höjlt i dunkel.
Mitt svar: Vet inte faktiskt, sällar mig till gänget var hemligheter får fortsätta leva i dunkel.

4.Hur ofta byter du disktrasa?
Läsarnas svar: nästan hälften tar fram en ny disktrasa en gång i veckan medans resten väntar en hel månad.
Mitt svar: Jag byter minst varje vecka eller oftare om det behövs.

5.Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv, vad skulle det vara?
Läsarnas svar: Kyckling 30%, Lax 23%, Pasta 21%, tacos 13%, fläskfilé 6%, pizza 5%, tårta 2%.
Mitt svar skulle nog vara lax och glass.

6.Vem vill du inte ha i köket när du lagar mat?
Läsarnas svar: Hunden 48%, Chefen 25%, Svärmor 18%, Min parter 7%, Barnen 1%, Älskaren/älskarinnan 1%.
Mitt svar: Hunden samt sjuka människor som bara riskerar att föra sin smitta vidare.

7.Vad irriterar dig mest i köket?
Läsarnas svar: Matrester som hamnar utanför soporna 32%. När maten har bränt fast i kastrullen 28%. Tomma förpackningar i kylskåpet 20%. Smulrester på skärbrädan 16%. Fingeravtryck på de rostfria kylochfrysdörrarna 4%.
Mitt svar är nog tommar förpackningar i kylen samt fingeravtrycken på rostfritt.

8.När dricker du helst vin?
Läsarnas svar: När de äter mat 67%. När de lagar mat 14%. Resten väljer annan dryck.
Mitt svar är när jag äter en god trerätters helgmåltid. Champange däremot funkar alltid, när som helst :-)

11 comments:

Ninnie said...

Vilken annorlunda grönsak! Den ser ut som ett päron tycker jag. Blir nyfiken på att veta vad den smakar...

Desiree said...

Ninnie, du har helt rätt i att den verkligen liknar ett päron. Den är dock inte söt alls utan väldigt neutral i sin smak, ungefär lika neutral som en potatis är i smaken. Det är kryddandet eller dressingen efter att man kokat den som gör det hela.

Anna, Fair and True said...

Älskaren/älskarinnan? Det var ju lite roligt svarsalternativ! :)

Desiree said...

Anna, ja ha ha det gäller att man är kompatibel med varandra i köket för annars kanske relationen går i krash som krossat glas. ;-)

Sporty Spice said...

Rolig grönsak, vad äter man den till?
Och kul svar, jag höll med dig till stor del. Jag menar vem behöver ett dl-mått istället för en kniv? Och finger avtryck på rostrfritt ... Hua. =/

Anonymous said...

Vad kul med nya upptackter i gronsaksdisken! Har finns det ju ocksa en massa konstiga gronsaker och rotfrukter som jag inte riktigt vet hur man ska tillaga. Idag ska jag faktiskt till Plaza del mercado med min spansklarare pa kulturell utflykt :-) Ska bli jattekul och jag aterkommer med vad jag har fatt lara mig!
Kul undersokning, den kanske jag anvander mig av nasta onsdag - det blev ju inget recept pa min blogg heller igar. Min "pet peeve" i koket ar folk som inte kramar ur disktrasan ordentligt - da borjar den ju lukta illa direkt! Ateranvander du dina disktrasor, alltsa tvattar du dem i tvattmaskinen eller bara koper nya? Jag borde tvatta dem, speciellt som jag tycker att det ar sa svart att hitta bra disktrasor har.
Kram!

Marie said...

Kul med nya upptäckter! Du har så rätt, ibland fegar man ur när man ska välja grönsaker, det finns så många att välja mellan o man tar de man vet vad man ska göra med! :)

Saltistjejen said...

Jag tycker också det liknar ett päron. Vad skoj att din mamma kände till denna frukt/grönsak och kunde visa dig hur man tillagar den! Alltid roligt med nya matupptäckter!
Hoppas nu ni får en riktigt skön påsk.
Själv har jag dragit på mig en förkylning. Blä! Men hoppas bli bättre till södnag för då ska vi på bröllop.
Glad Påsk!

Desiree said...

Sporty, ha ha jag visste att jag skulle få förstålse för fingeravtycken från dig :-)
Precis, utan kniv skulle man verkligen inte klara sig långt i ett kök. Chayoten kan man faktiskt äta till allt möjligt. Man gör som en liten minisallad på den typ som man kan göra med avocado eller något sådant.

Petchie, jag ser alltid till att krama ur disktrasan ordentligt och även hänga upp den så att den får torka mellan andvändandet. Gillar inte äckliga disktrasor som luktar surt hua. Jag brukar tvätta mina disktrasor i tvättmaskine tillsammans med övrig vittvätt på 75 grader och använda dem tills de blir för slitna, då köper jag nya. Kul med den där utflykten till marknaden som du ska på. Det måste du återkomma med som ett blogginslag.

Marie, jag hade dock aldrig vågat köpa den om inte mamma hade visat mig hur man tillagar den. Det finns ju mycket spännande som man inte vågar prova på just för att man inte har en aning om hur man ska behandla eller laga till det hela.

Saltis, tack. Krya på dig. Hoppas du mår mycket bättre till på söndag. Kul med bröllop. Är det ditt första amerikanska bröllop eller har du varit på bröllop här innan? Ha en trevlig påsk. Hoppas ni får njuta av mer fint vårväder.

Ling said...

Hej!

Jag har inte vetat vad denna frukt heter på Svenska. Men jag vet att den finns att köpa på orientaliska och asiatiska butiker både i Göteborg och Stockholm (kan tänka mig att det finns på flera håll, måste bara hålla utkik för frukten).

Den är jättegod om man skivar den och wokar den i lite olja och kött. Då blir den knaprig och smakar riktig fräsh. Inte så mycket smak som du säger men den tar upp mycket av smaken av kött(eller räkor) eller annat som man kan välja att tillaga med. Bara ett tips! ^^

Lullun said...

Hej Desiree!
Så är jag ute och uppdaterar mig igen. Och denna gång för att komma igång med läsandet mer regelbundet igen. Så kul tycker jag. Och mitt i uppdaterandet föll jag över detta roliga inlägg, men kul frukt och skojiga frågor. Ja kniven är ju verkligen ett måste. Och en och samma disktrasa i en månad!! Inte undra på att den som oftast stinker så hemma hos folk! själv kan jag med lätthet byta trasa 2-3 gånger på en vecka. Och som dig hängs de upp urvridna och åker i tvätten snabbare än snabbt om jag får minsta lilla misstanke om att den skulle vara sur.
PS: Jag har även öppnat upp min egna blogg igen. :-)
Kram från Grönland