Thursday, April 9, 2009

Vårgrönska


Det är något speciellt med den där allra första grönskan. Den där gröna färgen blad, buskar och träd då de precis slagit ut om våren. Jag tycker den grönskan är otroligt vacker och häftig. Den är så intesiv i sin färg. Jag älskar just den här nyansen av vårgrönt. Senare längre fram är det förvisso grönt men då en lite mörkare, djupare grön färg som är fin men inte lika läcker och fin som den gröna färgen som formligen får bladen att lysa upp så här på vårkanten. I helgen tog jag med mig kameran ut och passade på att fota lite.

På fredagen tog jag mig en morgonpromenad inne i stan för omväxlingsskull. Här finns ett bostadsområde inte långt från mitt jobb där allén av dessa träd bildar en grön tunnel som är himla läcker. Jag gillar även husen som finns här. Det är en klassisk stil av småhus här ifrån södern. Även om husen inte är stora så har de den typiska verandan på framsidan som hus ofta har här. Vanligt är också att man hänger upp ormbuknar i krukor på sin veranda. Det är också typiskt att ha en gungstol eller en soffa utställd här och en lampa man kan tända på kvällen. Jag tycker att dessa klassiska sydstatsverandor är riktigt mysiga och vackra.

Under söndagen var det ju dåligt väder och regn men när det blev uppehåll fram på eftermiddagen passade jag på att gå en kort sväng för att fota de vackra rosa tulpanerna som finns i planteringen vid vårat bostadsområde.




Tulpaner är en av mina favoritblommor och dessa rosa som växer i plantering där vårat villakvarter börjar tycker jag är jättefina.





Här är ett exempel på de söta K-märkta husen som finns i Birminghams innerstad. Jag gillar just verandrorna som blir en förlängning på huset som ett alldeles eget rum ofta med en eller två gungstolar eller en soffa och en lampa samt växter.



Så här ser Magnoliorna ut nu. Det är nästan så att de har blommat över och de gröna bladen har nu slagit ut så de blommar inte längre på bar kvist som innan. Dessa stora runda blommor som växer på klasar tycker jag är hur läckra som helst. Vet tyvärr inte vad de heter men de har vita blommor som skiftar i limegrönt också.


Lite övrigt som jag också passade på att fota på min morgonvända inne i stan. En gammal bil och en häftit rött konstföremål.

7 comments:

Petra H said...

Härliga bilder som alltid Desiree! Jag gillar också den där skira grönskan på våren. Vi har en favoritväg att köra på på våren på väg till sommarstugan - den heter "Linjen" tror jag och är en smal smal väg genom en bokskog... Åh, suck vad härligt det är att köra där och trädens bladverk formar som ett grönt tak och vitsipporna som blommar på marken... Det var evigheter sedan jag upplevde det, de senaste åren har jag bara varit hemma i februari-mars och det är ju lite för tidigt.
Kram på skärtorsdagen!

Anna, Fair and True said...

Så fina foton som vanligt! Jag tycker också just den första gröna färgen som kommer på våren är speciell!

Saltistjejen said...

Jag älskar också just den där intensiva gröna färgen som kommer på våren. Den är liksom både skir och superstark på en och samma gång!
Otroligt fina foton! Men det har du ju alltid! :-)
Den där vita blomman liknar lite en hortensia, men det är svårt att säga om det är någon släkting eller så till den? De är ju vita i sitt "naturliga" tillstånd men kan bli blå eller rosaröda om de växer i basisk eller sur jord. Så de färgade hortensior man köper i affären som krukväxter har man "färgat" genom att låta dem växa i sur eller basisk jord! :-)
Kram!

Desiree said...

Petra, tack så mycket. Jag kan verkligen tänka mig den där smala vägen du beskriver och bokskog som är så otroligt fint. Åh vitsippor, man blir alldeles vårnostagisk.

Anna, ja visst är den väldigt speciell och väldigt vacker den där första gröna färgen.

Saltis, helt rätt, superstark men skrir på samma gång precis så är det. Ja just det, det skulle mycket väl kunna vara någon typ av hortensia. Du har helt rätt där.

Suzesan said...

Det nya gröna på våren är så fint. Ömtåligt men fullt av kraft...och efterlängtat. Man blir glad.

Du tar så fina bilder.
Ja och skriver bra så jag läser vidare:)
Glad Påsk iallafall.
Jag tycker de sydstatsamerikanska verandoran är sååå fina. Håller med om det du skriver.
Hoppas ni får trevligt med ert nya besök.

Den grönsaken som du beskrev i förra inlägget hade jag aldrig hört talas om. Nåt nytt.

Jag blev så sugen på att prova din mans knäckebröd. Jag gillar knäckebröd. Men bakar inte själv. Men nu måste jag nästan göra lite.

Men ofta är det så att om nån är superbra på nåt så finns där ofta ett knep.
Ditt surdegsbröd såg väldigt gott ut.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Marie said...

Jag tycker också det ser ut som nån slags hortensia. Väldigt fina är det iallafall! Och jag gillar husen du tar bilder på, älskar verandorna nere i södern. Tror du det funkar även i Sverige? :)

Och visst är den första grönheten fantastisk? Jag hade en björk strax utanför mitt fönster när jag var liten, och varje dag på våren kollade jag hur björken hade förändrats från dag till dag. Det är verkligen fantastisk att se våren komma!

Glad Påsk!

Sporty Spice said...

Superrfina bilder. Jag gillar ju som du vet också härliga verandor och drömmer om en egen med gungbänk. Enda negativa är ju att rummet innanför blir väldigt mörkt. Men det kan man kanske leva med ...?