Tuesday, April 7, 2009

Vadå påsk?Satt här och funderade lite över detta med påsken och påskhelgen som Annika i sin blogg tagit upp. Här i USA märks det knappt att det är påsk. Den går i princip helt obemärkt förbi. Man har inte ledigt alls (jo själv påsksöndagen, men vad sjutton hjälper det för det känns precis som vilken söndag som helst). Man firar nämligen inga religösa helgdagar alls här i USA förutom julen. Däremot har de andra helgdagar istället. Detta har att göra med att det finns så pass många olika religioner och folkgrupper i USA vilket gör att en viss religions helgdagar inte får instiftas som nationella helgdagar. Våren här blir därmed väldigt lång för oss här i Alabama iallfall som bara har ledigt en dag i slutet på januari då det är Martin Luther King day och sedan dröjer det fram till slutet på maj innan det är Memorial day som vi får ledigt på. Inte ens skolbarnen får ledigt på långfredagen utan de får istället ledigt fredagen efter bara för att det inte ska vara ledigt på en kristen helgdag utan för att det ska bli rättvist även för de barnen med annan religös bakgrund.

I Sverige är ju påsken en stor helgdag med långledigt då man sammlas inom familjen och äter gott osv. För mig och C känns det helt bortkastat med påsken dels då vi inte har ledigt och dels då vi inte har någon familj att fira med här. Det svenska påskfirandet är alltså något jag saknar mycket.

Våra grannar har dock påskpyntat både inom och utomhus. Men själv tror jag att vi skippar det, då vi varken har påskpynt, barn eller ledighet. C är dessutom pollen allergisk så det blir inget med att ta in några kvistar och sätta på fjädrar heller för den delen. Fotot här har jag tagit på några av våra grannars påskpynt. Själva skippar vi pynten och ser istället fram emot vårt nästa Sverigebesök som anländer imorgon.

10 comments:

Petra H said...

Jag har också sett några påskharar ute i trädgårdarna här i PR men annars känns den här veckan precis som en vanlig vecka.. Eller ja, Alliance Francaise är stängt för Semana Santa och jag är säker på att hade vi tillhört en kyrka så hade det väl varit lite aktiviteter i slutet av veckan. Min franska kompis på AF ska på en amerikansk AF-konferens / kurs i Boston till helgen - jag ifrågasatte att de lagt en kurs under påskhelgen och E sa att hon inte ens hade tänkt på att det var påsk (i PR precis som i Spanien pratar man ju mer om "semana santa" än pascuas så hon hade inte tänkt på att det var "paques" som det heter på franska). Det visar ju iaf lite på hur lite amerikanerna bryr sig om påsk om man lägger en stor nationell (för den här organisationen) konferens den helgen.
Jag gillar egentligen påsken, det är en mer avslappnad helg än jul och även om jag inte firat påsk i Skåne sedan år 2000 så tänker jag alltid på den mysiga konstrundan på Österlen som äger rum under påsken. ALla konstnärer på Österlen (nu finns det en konstrunda även i nordvästra Skåne etc) har öppet hus och man kan åka runt och titta på olika sorters konst (målningar, keramik, skulpturer etc) och antingen ha picknick eller äta på något mysigt rökeri. Får nog planera in en svensk påskhelg i framtiden!
Kram!

Desiree said...

Petra, ja det är precis som du säger. Det varken känns eller märks att det är påsk. Hade man inte läst svenska tidningar på nätet så hade man inte ens tänkt på att det faktiskt är påsk denna veckan. Låter jättemysigt med konstrundan på österlen. Den hade jag gärna åkt runt och kollat på eller om det var fint väder kört med picknick bland vitsipporna. Ha det bra.

Anna, Fair and True said...

Jag vet ju att USA inte har några annandagar (jul, påsk osv) men jag trodde verkligen att de hade Good Friday ledigt.

Kommentar till ditt föregående inlägg: du och C borde verkligen öppna ett bageri/konditori!

Saltistjejen said...

Hm, jag har nog aldrig varit så jättemycket för pås. Inte hemma i Sverige heller. Jo när man var liten såklart och gick påskkärring och samlade godis. Men inte senare. Även i Sverige jobbade jag ofta åtminstone någon av de lediga påskdagarna. Iallafall som doktorand.
Här på östkusten KAN vissa ha lång ledighet eftersom det ju är Passover och alla ortodoxa judar tar ledigt den vekcan. Det är den största judiska högtiden tror jag. Men de felsta har som du säger inte ledigt något längre över påsken.
Hoppas ni får det bra ändå och kan njuta lite iallafall.
kram!

Desiree said...

Anna, åh tack vilken fin komplimang om att jag och C borde öppna bageri/kondis. Ja det vore faktiskt rätt trevligt. Nej tyärr inte en enda dag ledigt under påsken (snyft).

Saltis, jag saknar den där mysiga familje högtiden som påsk är i Sverige då man umgås och äter god mat tillsammans med familjen. Den där känslan av vår och helgdag som brukar ligga i luften. Nej jag tog alltid alla dagar ledigt underpåsken även som doktorand. Jag gillar förresten din tolkning av fredagstemat gult. Mycket interessant läsning. Jag önskar dig, Ella och M en riktigt trevlig påsk iallfall med eller utan ledighet.

Sporty Spice said...

Jag skippar pynt men det gjorde jag å andra sidan hemma i Sverige också. Katter och ris med fjädrar går liksom inte ihop. Haha! Vi "firar" påsk genom att gå ut och äta påskbrunsch (på samma ställe som vi ska ha vår Wedding Reception så det är lite i studiesyfte) och sen träffas hela tjocka släkten hemma hos Aunt Debi där det är "bunnie hunt". Dvs hon har ställt ut hundratals prydnadskaniner och den som räknar närmast vinner. =)

Desiree said...

Sporty, åh vad härligt med en god påskbrunch. Perfekt att kolla in stället där ni ska ha bröllopsfesten lite mer i detalj och få chansen att smaka av en del. Spännande. Det får du berätta mer om på din bröllopsblogg så jag får gå in där och kika.

Ninnie said...

Så synd att påsken inte uppmärksammas mer hos dej. Det är en härlig helg tycker jag, en helg då man känner att det antingen blivit vår, eller att våren är på väg.
Hoppas du får en skön helg och en "Glad Påsk!" trots avsaknaden av påskfirande, och får njuta av lite vårvärme och grönska!

mia said...

du är inte ensam. jag har en hemtenta och därmed alldeles för fullt upp för påskägg, sill och kycklingar. det känns ändå inte som en stor grej för mig. julen är viktigare.

kram mia

chall said...

Här i Memphis har University of TN och lite andra ställen (domstolarna) ledigt på långfredagen... inte jag dock.

Jag håller med dig om att det känns lite meningslöst att fira påsk när det lbir som en vanlig vecka och ingen riktigt har tid att komma på en långmiddag eller så. Mina kyrkvänner är ju helt inne på att gå i kyrkan varje dag kl 19 - själv känner jag att jag inte ritkigt orkar prioritera det. (Är nog väldigt svenskkristen och inte så mycket måste måste).

Dom har ju spring break i februari/mars som skolbarn här dock. Som vårt svenska sportlov... det är också ett sätt att få en bra uppdelning mellan del 1 och del 2 av terminen.

Jag saknar fyra dagar ledigt i sträck..... men snart kommer memorial day och då tror jag att jag ska ta ut fredagen som ledigt för att få lite ledigkänsla :)

Glad Påsk!!