Monday, March 15, 2010

Det kom ett paket förra veckan...

Ooooh la la se vad som kom i ett paket med posten! En gemensam liten present till mig och C. Jag tror vi var minst lika ivriga båda två över att få öppna det här paketet. Iiiiih, en sprillans ny kamera! Vi var ju som sagt ute och kollade efter kameror här om helgen och stod och funderade mellan Nikons D90 och D5000. C ville helst ha D90:an medans jag ville ha D5000 som jag tyckte var något nättare och låg lite bättre i min hand. Jag är helt kär i den här kameran. Jag märker redan att den ger mig så mycket mer möjligheter och helt annan kvalité på bilder. Vädret var tyvärr så pass kass första dagarna så det blev inte förräns i lördags som jag började leka lite med våran nya kamera.

Nikons D5000 fast med ett annat objektiv än det som normalt följer med. Det blev ett Nikkor 18-200 mm. C ansåg att det var bättre att kosta på sig en extra slant på ett bättre objektiv som man kan ha betydligt längre. Utvecklingen går ju så fort för kameror medans ett bra objektiv kan man lätt ha i många år. Vi köpte också en exta blixt till kameran så att man kan rikta bilxten uppåt bland annat och få ett mjukare och bättre ljus på ett helt annat sätt än bara det där vanliga skarpa blixtljuset som inte alls är särskilt kul att fota med. Nu kanske jag kan få till hyfsade mat foton även på kvällen inomhus. Vi insåg också ganska snabbt att vi trots allt gärna ville ha en närbildstillsats också. Först hade vi tänkt vänta lite med detta men nu har C beställt en sådan till oss också. Det är ju framförallt jag som gillar att experimentera med närbilder. Så kul och spännande med ny kamera och detta blir en riktigt bra systemkamera till oss båda. Vi beställde den från B & H som Saltis tipsade om och som C även handlat från tidigare. De har bra priser och ett stort lager. Jag blev förvånad över hur snabbt den kom. Det tog mindre än en vecka. Nu har vi en ny leksak!

Objektivet är ett Nikkor 18-200 mm som vi special beställde istället för det objektivet som normalt följer med kamran. I lördags kom även närbildstillsatsen.

Under helgen fick vi tillfälle fast det inte var toppenväder att experimentera med kameran och leka lite med den. Så kul! Jag är redan kär i den här kameran. Objektivet är underbart liksom närbildstillsatsen. Jag har fotat det rosa trädet. Vi har också lekt lite med blombuketten på bordet och testat den externa extra bilixten. Jag är riktigt glad att vi beställde denna extra blixt också. Det blir ett helt annat ljus än vanligt blixtljus som bara kommer framifrån eftersom man kan ställa denna blixten vid sidan av och få ljust från helt andra vinklar. Här är exempel på hur det blir med eller utan extra blixten. Jag tycker att den ger ett väldigt fint och äkta ljus. Känns nästan som om solen lyser direkt på buketten.

Så här funkar den externa blixten. Man laddar upp den och sedan ställer man den och riktar den så att man får ljus från sidan eller nerifrån vilket gör att man kommer ifrån de där vanliga tråkiga blixtbilderna som bara ger ljus framifrån. Här har vi riktat ljust och blixten upp mot blombuketten vilket ger en helt annan typ av naturligt ljus. Det ser ut som om det är äkta solljus som faller in genom fönstret och lyser på blommorna.

Jag som även gillar att laga mat och defintivit att fota mat har med nya kameran och extra blixten insett att jag äntligen kommer upp i helt andra dimensioner och möjligheter. Tidigare har det inte varit kul att fota på kvällen då det inte är dagsljus. Att bara använda mig av min vanliga blixt ger bara tråkigt ljus och ger inte alls maträtterna rättvisa så många gånger har jag avstått. Men nu så ger nya kameran och de nya tillbehören helt andra möjligheter. Nu blir det sååå coolt och vackert.
Äntligen kan jag ägna mig åt att fota mat även på kvällarna efter att solen gått ner och det blir snyggt. Här är lördagens förrätt. En krabbröra med mangostavar och gurka med lite klippt gräslök, lime skiva och en bit Wilmas knäckebröd. Eftersom jag gillar att laga mat och har fotointresse så gillar jag naturligtvis att även fota mat. Tidigare har det blivit så tråkigt med vanlig blixt eller så har bilderna blivit mörka och inte alls kommit till sin rätt. Men nu så!


Här har jag lekt lite och fotat det rosa trädet utanför vårat fönster. Dessa är tagna utan närbildstillsatsen. Man kommer rätt långt med bara objektivet också som ni ser.

Det känns som om man verkligen kan komma nära på ett helt annat sätt nu med dels linsen och närbildstillsatsen. Lite gröt med färska jordgubbar och mjölk.


Tycker att linsen fokuser fint och har riktigt bra skärpa. Bakgrunden gillar jag också. Latte med skummad mjölk och kardemumma tillsammans med nybakade frukost scones där vi använt den externa blixten för att ge lite extra sidobelysning.


Bilder tagna med nya objektivet utan extra belysning av blixt och utan närbildstillsatsen. Även dessa blir riktigt fina och man kan gå väldigt nära med bara linsen.

Jag kommer att fortsätta att använda båda kamerorna. Den gammla är trots allt liten och smidig att packa med sig men jag kommer också se till att använda den nya och ta med mig den ofta. Nu på fredag sticker dock C till Kanada och han tar med sig nya gullegrisen så jag får klara mig med den gammla endast de närmaste två veckorna.

Just den här typen av elektronik är billigare här. Vi betalade ca 1500 dollar för kamera, objektivet, och blixten. C´s pappa som också är fotointeresserad har också passat på att beställa en hel del. Det har blivit många paket med kameraprylar som kommit hem till oss senaste veckan.

14 comments:

Saltistjejen said...

Wow!!! ÅÅÅÅ vad ROLIGT med er nya kamera!!!!! Bilderna ser otroligt fina ut och precis som du säger gör sådana där blixtar att det verkligen blir en helt annan bild än de "vanliga" blixtarna. Vad ROLIGT! Nu kommer du att kunna leka mycket med nya kameran!!!!! :-)
M har även kpt ngn extra blixttillsats som ska göra blixtljuset ännu mjukare. Den ser dock väldigt lustig ut när man har den på kameran! hahaha!
Jag ser fram emot att få se fler vackra foton av dig nu! :-)

Anna, Fair and True said...

Kameror är perfekta vuxenleksaker!

Det blev verkligen skärpa i bilderna och den där extrablixten var ju smart!

Victoria said...

Wow, vilka fina bilder! Du har ju tagit så kanonfina foton hittills med din "gamla" kamera, hur bra ska det inte bli nu!? Jag har också funderat på en extra blixt, men det har inte blivit av. Jag ska förresten gå på fotokurs i helgen, får se om jag begriper nåt, haha! ;o) Kram!

PS. De senaste gångerna jag har kommenterat här har jag haft problem med att ordet för wordverification inte har synts, så jag har fått "refresha" fem-sex gånger innan ordet synts. Har någon annan haft samma probem?

Desiree said...

Saltis, tack så mycket! Jag är sååå glad över nya kameran :-)
Det är verkligen jättekul att leka med den och testa nya saker. Jag hoppas ju på lite bättre väder för det blir mycket roligare att komma ut och fota då. Den där blixttillsatsen gör verkligen en stor skillnad! Nu ska jag bara försöka lära mig lite mer om kameran och lära känna den lite bättre.

Anna, yes det är det verkligen. Jag är som sagt redan kär i den.

Victoria, tack. Du tar ju själv otroligt fina bilder. Visst är det en D90 du har? Låter jättekul med att gå en fotokurs det skulle jag så gärna vilja göra själv. C har faktiskt redan sagt att han ska ge mig en fotokurs i present då vi flyttat hem. Han har en kompis som är fotograf och ska försöka fixa så att jag kanske kan få en privatlektion av henne. Du får berätta mer om din kurs då du varit på den.

Synd att ordverifieringen ska krångla så. Jag har än så länge inte haft problem. Hoppas det löser sig. Ha en bra dag.

Erica Pettersson said...

Vad roligt med en ny kamera :D
Jag köpte en systemkamera i maj 2008, och har haft otroligt roligt med min! Jag går även en fotokurs just nu och har siktet inställt på att bli fotograf.
Att strunta i kitobjektivet och satsa på att köpa ett annat, bättre, är en riktigt smart idé. Jag kan även rekommendera objektiv med fast brännvidd och stor bländare. Själv har jag t.ex. ett Canon EF 50mm f/1.8 (alltså bländartalet går ända ner till 1,8), och det ger otroligt snygg bakgrundsoskärpa. Perfekt när man ska fota t.ex. blommor/växter och porträtt :)
Och en extern blixt har stått på min önskelista länge nu, så jag kan tänka mig att den är väldigt bra :D
Min kamera är en Canon EOS 400D, alltså en nybörjarsystemkamera. Men det känns som att jag snart "vuxit ur" den, och min drömkamera är en Canon EOS 5D MkII. Hade jag bara ca. 30000:- som låg och skräpade någonstans så... ;)
Hoppas att du kommer att få en riktigt bra tid tillsammans med kameran! :D
Jättefina bilder i inlägget förresten!

MVH /Erica Pettersson

Annika said...

GRATTIS!!
GUD vad roligt. Vilka bilder!!!
Ja, jag är avis!
Vill också ha en ny kamera, tror jag.
Som vanligt går det snabbt då man beställer här i US. GILLAR det!! Massor!!
Lovely med extern blixt. Jag måste skaffa det. Det blir verkligen ett helt annat ljus.
Har du skaffat macroobjektiv också?
Gud, lyllos er!!
SÅ glad för er skull!!!
Vilken BRA present!!!
Ser verkligen fram emot att se dina bilder nu!!
Kram!!!

Marianne said...

ÄNTLIGEN! Jag har försökt kommentera hos dig i en halvtimme nu, men Internet hade låst sig - eller nåt.

GRATTIS till nya gullegrisen! SJÄLVKLART ska du ha en systemkamera, du som är så himla duktig på att ta foton. Jag är övertygad om att du kommer att fortsätta vara nöjd. Och det är roligt just att man kan byta objektiv, jag har tre olika nu, även om jag mest använder mitt 18-200, samma som du har. Just de där ögonblicksbilderna får man perfekt med det objektivet.

Jag måste skaffa en blixt, märker jag : )

Ha det nu så ROLIGT med nya gullegrisen!

Kramar!

Desiree said...

Erica, tack. Jättekul att du ska utbilda dig till fotograf. Jag kikar in på din blogg ibland och dina bilder är verkligen fantastiska på många sätt. Tack så mycket för tipset om objektivet med fast bränvidd och stor bländare. Jag tycker det blir så snyggt med den där rätta bakgrunds okskärpan. Kameror är inga billiga saker men något man verkligen får mycket glädje av. Det känns alltid extra roligt när någon med sådan expertis och erfarenhet av foto som du gillar mina bilder. Jag längtar jättemycket efter att få gå någon fotokurs och ta det hela ett steg längre. Detta blir ju min första riktiga systemkamera så jag får lära mig och experimentera med denna så får jag se vad det kan tänkas bli för kamera sedan i framtiden. Tack som sagt för dina tips. Ha en bra dag.

Annika, det är såååå kul med nya kameran. Jag har ju dock inte hunnit testa den så mycket ännu men jag anar redan vilken potential den har för mig. Extern blixt kan jag rekomendera å det varmaste. Jag trodde inte att det skulle göra så stor skillnad men det gör det. Det lyfter verkligen bilden ljusmässigt. Något macro har jag inte men däremot närbildstillsatsen. Ska fota den och visa hur den ser ut. Det är som en extra liten lins som man skruvar på längst fram. Med den kan man ta riktigt fina närbilder. Som du vet är jag ju väldigt förtjust i just närbilder så att kunna komma nära var viktigt för mig.
Ha det gott.
Kramar.

Marianne, hmm undra om det är något konstigt med blogger då eftersom både du och Victoria haft problem att kunna komma in och lämna kommentarer. Hoppas det löser sig och inter fortsätter strula.
Tack så mycket Marianne. Det är en ny värld som har öppnat sig tack vare gullegrisen. Nu tar som sagt C med sig den till Kandada så jag får vänta med att utforska den i 10 dagar till. Men sedan så ska jag njuta av den och lära känna den mer. Jag förstår att du är väldigt nöjd med din. Det är en underbar kamera. Ha en bra dag.
Kram.

Jenny said...

Vad roligt att det blev en D5000 - Vi är ju som sagt var väldigt nöjda med vår!! Kul kul och vi ser framemot MÅNGA fler fina bilder! Kram!!

Desiree said...

Jenny, vi är sååå nöjda med nya D5000. Det var nog en hel del tack vare din rekomendation och kommentar som det blev denna till slut. Jag lyckades övertala C. Ja det kommer säkerligen bli många fler fina bilder nu. :-)
Kram

Katarina said...

Grattis! Vilken bra present ni köpt till er själva! Det är som att bli nyförälskad med alla dessa fotosaker!

Fina bilder och du har köpt en kanon kamera, hoppas ni får mycket roligt med den! Jag delar precis det du skriver ang kamera och objekt. Jag satsar nu på bra objektiv och linsglas, men har inte hunnit bli vän med det än..

oj, vad jag också blir sugen på en ny kamera..

Jag ser fram emot era nya bilder och förstår att ni är ivriga att testa nu. Vilket fint ljus det blev med matbilden och blommorna..

Ha de kul!

Desiree said...

Katrarina, tack så mycket. Du har helt rätt i att en kamera är en kanonpresent. Jag tror att vi båda kommer att få mycket nöje med denna. Ja kamerautveckligen går så snabbt att det känns som en bra investering att lägga en del på ett bra objektiv. Den här kameran kommer vi väl att ha några år och sedan är det dags igen att byta upp sig då det kommit ny teknik. Kameror är lite som datorer som har en viss livslängd. Ha det fortsatt bra i vintervackra sverige.
Kram

Miss Marie said...

Jättefina bilder! Och åååååhhh va roligt med en ny kamera o objektiv! Förstår att ni har mycket att leka med nu... Närbildsobjektiv är verkligen kul att ha, särskilt om man gillar just närbilder! :)

Desiree said...

Marie, ja det känns underbart att denna har kommit. Jättekul verkligen.