Thursday, March 11, 2010

Påsklängtan och Hallonpaj

Känner att jag har drabbats av påsklängtan. Egentligen vet jag inte vaför. Det firas inte så mycket här. Visst ser man pynt med fjädrar och annonser om Easter i mataffären. Barnen har easter egg hunts men det innebär inte ledighet eller helgdag på något sätt. Religösa högtider blir inte nationella helgdagar här (förutom juldagen) för att visa hänsyn inför alla olika religioner som finns i landet. När det gäller påsken här är det främst Easter Sunday som uppmärksammas och då man ju ändå ledigt eftersom det är söndag.

Jag tror jag längtar efter påsken just för att det då verkligen känns som vår. Nu längtar jag efter våren. Efter blommor och pasteller känner jag. Nu får det vara nog med vinter eller hur? Ja jag vet att jag har det rätt bra som har barmark, relativt soligt ofta och plusgrader.Men jag längtar ändå efter att den där skira vackra vårgrönskan. Det blir rätt trist när naturen är grå och kal. Skulle vara kul att åka iväg på kortare helgutflykter och fota. Men det blir mycket vackrare och roligare att fota med lite grönska.

Frågan är nu om man ska hinna till IKEA en sväng innan påsk för vi har ingen sill hemma. Jag har förvisso sett att de säljer en typ av sill på Costco i en större glasbruk. Är det någon som har testat denna? Är den ok?

Något påskris blir det inte för stackars C är pollenalleriker och har det jobbigt nog som det är under våren. Det får väl ändå bli en liten påskmiddag eller påskbuffé till självaste Easter Sunday. Hur firar ni påsk och hur mycket firar ni? Har ni några påsktraditioner eller något annat som är ett måste som hör påsken till?

Här har det klarnat upp nu och solen lyser. Det känns underbart. Efter regn kommer ju alltid solsken. Natten bjöd på intensiva åskväder med rejäla knallar som fick väggarna i våran lägenhet att skaka och blixtar som verkligen fick hela rummet att lysa upp. Mäktigt åskväder. Det ska fortsätta komma lite åskskurar och sol om vart annat ett par dagar till här.

Men nu till något helt annat, något riktigt smarrigt. Jag glömde i all min hast igår att lägga ut mitt onsdagsrecept som jag hade tänkt på den goda hallonpajen jag gjorde i helgen. Det får istället bli ett torsdagsrecept.

Deg:

3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl

1 tsk honung

0.5 tsk salt

150 gram margarin eller smör

1 ägg

Fyllning:

ca 4 dl frusna eller färska hallon (om du använder frusna blanda hallonen med ca 1 tsk potatismjöl eller majzenamjöl)

2-3 msk socker

Hackad choklad (valfritt tillägg. Jag valde att hacka lite mörk choklad och strö över pajen eftersom jag gillar just kombinationen av hallon och choklad).

Blanda ihop mjöl, salt. Tillsätt honung och skiva ner smöret i mjölblandningen. Kör allt i en matberedare så att det mixas ihop. Se till att mixa bara precis så att det blir blandat och en degboll formas utan att överarbeta degen. Knäck ägget och ha ner det allra sist. Mixa några sekunder till så att ägget blandas in i degen. Ta ut degen och lägg den i plastfolie i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader celcius eller 400 F. Blanda de frusna hallonen med lite potatismjöl/maizena och tillsätt ca 2-3 socker till hallonen.

Kavla ut degen och klä en pajform med degen. Fyll degen och formen med dina sockrade hallon och strö över den hackade chokladen om du vill.På bilden här valde jag att också strö över en näve med skivad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Severa gärna med lite god vaniljglass till.

15 comments:

Jenny said...

Oh den pajen låter jättesmarrig, den ska jag pröva till helgen tror jag när vi har gäster!
Jag är också pollenallergiker, så de första åren letade jag ihjäl mig efter vide-ris, eller vad man säger, men videkisar, men det var så himmelens dyrt att köpa att vi retirerade till fejkris. Tyvärr :-(. Kram!!

Marianne said...

Vad gott med hallonpaj! Jag har inte bakat någonting på evigheter, men snart måste det bli av.

Oj ja, det är påsk snart. Vilken tur att vi har ett paket sill att lägga in. Ska spara det tills dess. Annars brukar vi inte fira påsken direkt, vet inte, den har helt fallit ur minnet för oss. Och jag har inga direkta påsktraditioner med mig hemifrån, så det känns mest bara som en ledighet - som vi inte har här!

Kramar!

Saltistjejen said...

Oj vad god pajen lät!!!! :-)
Mmmm! Den känns också vårig ja nästan somrig faktiskt!
Här längtas det också till våren. Men nu ska det bli regn regn regn under hela helgen. Trist. Å andra sidan brukar sådana här tidiga vårregn sätta fart på vöxtligheten så inget ont som inte för med sig ngt gott! :-)
Hoppas ni får fint!
Kram!

Petchie75 said...

Åh, vi tog precis slut på alla våra frysta hallon IGÅR när O bakade hallonmuffins! Det får bli en hallonpaj när vi är tillbaka i Bryssel ;-)
Costcos sill är helt ok, både som den är (löksill) och för att göra senapssill på (jag gjorde en senapssås med fransk senap, dill och lite vinäger - blev jättebra).
Jag längtar också till påsk eftersom O ska vara ledig då, men vi har fortfarande inte bestämt oss vart det bär av på påsksemester (innan vi åker till Europa).
Kram

SweFlo said...

Jag provade en sill som de hade på Publix, helt OK. På våra Publix har de en egen liten kylmonter med olika sorters fiskrelaterade saker, såsom lax och sill och röror. Brukar vara nära fiskdisken, precis bredvid brödet. Vi har ganska mycket på G inför påsken, mycket på grund av vår dotter. Hon brukar vara på spring break då, så det känns att det är specieltl pågrund av ledigheten. Vi satsar ofta på påsk bufeet eller brunch. Brukar inte dekorera något speciellt, lite småsaker sådär. Här i vår kommun råkar det vara stor heritage festival i samband med påsken, och detta firas med stor fanfar med gigantisk äggjakt. Inköpandet och dekorerandet av en påskkorg med allehanda godsaker och leksaker är en stor grej för oss med.

Miss Marie said...

Pajen låter jättegod, men jag skulle nog byta ut hallonen till andra bär, jag är inte helt förtjust i hallon! Men blåbär passar nog också! :)

Härligt med påsk snart! Vi är i England över påsk, ska bli kul att se vad de gör där då!

Victoria said...

Oooooh, paj, vad smarrigt!! Du har alltid något gott pyssel på gång, att ni båda inte rullar fram är ett mysterium!! ;o)

Desiree said...

Jenny, ja pajen var både god och enkel att göra. Synd att du är pollen allegiker. Jag antar att du börjar känna så smått redan nu att våren är på väg i luften. Nog bäst att skippar riset helt som pynt.
Kram.

Marianne, kul att du lägger in sillen själv.Har du kanske något smarrit recept på sillinläggning att dela med dig av? Lite svårt att fira påsk. Har inte heller några egentliga traditioner utom att man brukade samlas med familjen och äta påskmiddag men det får jag göra med C här.

Kram.

Saltis, trist att ni kommer få regn hela helgen. Jag antar tyvärr att det är det regnet som varit hos oss som åker vidare norrut. Det ska vara lite ostadigt här både imorgon och på lördag men lite mer solchanser till söndagen. Ni får hitta på något trevligt inomhus istället. Allt är fint med oss här. Ha en bra dag.
Kram.

Petra, O verkar vara en riktig bagare, underbart! Hallonmuffins låter inte fel alls. Jag såg i någon kommentar att du sagt att O helst ville köpa någon lägenhet i Bryssel där det fanns bageri på källarvåningen och verkligen få ägna sig åt bakning. Det är nog något jag också skulle kunna tänka mig. Det finns verkligen något mysigt med nybakat bröd och mjuk deg. Så skönt att O är ledig och att ni får lite semester innan ni flyttar tillbaka. Jag antar att ni har det lite hektiskt just nu mer pack och andra förberedelser för flytten tillbaka till Bryssel. Ska bli spännande att höra vart ni bestämmer er för att resa.
Kramis.

Sweflo, åh tack för tipset. Jag har sett sillen på Publix och faktiskt precis gått och undrat om den är något vidare. Toppen att den är helt ok. Jag ska ta och testa den. Egghunt kan jag tänka mig är kul och poppis för lilla S. Påskbrunch låter mysigt. Det kanske jag ska ta och kolla upp vad det finns för sådana möjligheter här.Ha en bra dag.Kram.

Marie, jepp det går nog alldeles utmärkt att byta ut mot blåbär istället för hallon. Det tror jag skulle bli minst lika gott. Kram.

Victoria, viktigt att faktiskt unna sig lite gott då och då. Att vi inte rullar fram beror på att vi håller lördag som gottedagen hemma hos oss. Kramis.

Annika said...

Påsken firar jag knappt. Tyvärr. Tycker den är så mesig här, bara en enda dag :-(.
Men, Desiree, det finns hur mkt gulligt och gosigt som helst i affärerna!! Kollade in Target, Williams-sonoma och Potter Barn mfl ställen.
Det är nästan så jg känner för att köpa lite, men bara nästan...har kanske tre påskprydnader, så sorgligt är det.
Men, nu längtar jg till krokusar o skira löv!!
IDAG hade vi nästan 20 grader varmt!!
KRAAAM!!!!

Fröken Anki said...

Jag längtar också efter våren. Den här veckan har det dock känts nästan som vår. Soligt, runt 10 grader och sån där lite fuktig jorddoftande luft. Vi har tur på vår skola för det är faktiskt ledigt både långfredag och så måndagen (annandagen). Ett litet påsklov med andra ord. Det pyntas inte så mycket här men jag brukar hänga upp min påskkärring i fönstret, mest för vår skull och för stämingen. Men det får några att vända på huvet också när de går eller åker förbi. :)

Apropå sill så har vi hittat två canadensiska märken - Vita, och Blue Hill Bay. De har fast och fin sill som jag gjort egna såser till så att man får lite variation. Lika god som svensk sill faktiskt, och så behöver vi inte kuska iväg till IKEA som ligger två timmar bort.

Hallonpajen ser jättegod ut! Mmm... Vårigt! Ha en härlig helg.

Katarina said...

Tack för dina recept, den ser smarrig ut.. Ett baktips nu när man är hemma och kan finna bakgrejerna enkelt.

Våren,, den älskar jag också, påsken med påskmaten också.. Jag ska köpa påskägg i år och ta med mig till PH. det finns inte sånt där.

Aha C är pollenallergik,, trist.. Nä, jag är det inte,, men känner nästan hur man kan ha det då min familj är det,,

Ha det så gott!

Desiree said...

Annika, precis det är så synd att det bara är en dag för då blir det inte mycket firande. Tack för tipset om allt fint som finns ute i butikerna nu. Jag ska passa på att kolla in sådant då jag är gräsänka nästa helg. Ja vi hade också ca 20 grader igår. Nästan för varmt med en gång. Gillar nog bäst när det är ungefär 15 just nu. Lite vårfriskt men inte allt för kallt, gärna sol.
Kram

Fröken Anki, underbart med lite ledighet där kring påsken då blir det nästan som påsk hemma. Tack för tipsen om sillen. Ja jag tänkte att jag skulle prova att köpa någon av de lokala sillsorterna och kanske göra någon egen sås eller lag till dem.

Katarina, jag förstår att du blir baksugen på ett helt annat sätt i Sverige då det dels inte är så varmt att man känner för att stå framför en ugn och dels finns mycket bra ingredinser som är lätta att få tag på till just bakning som färsk jäst och kesella och sådant. Att ta med lite påskägg blir nog toppen. Ha en fortsatt bra vistelse i Svedala.

Anna, Fair and True said...

Den såg god ut! Jag åt en god smulpaj härom dagen. De hade helt enkelt tagit müsli som de hade hemma istället för havregryn och annat.

Nu i påsk åker vi bort och lär nog inte direkt fira på Maldiverna. Det är ju ett muslimsk land så de firar ju heller inte kristna helgdagar. Å andra tror jag det kommer vara ganska många amerikanare på hotellet så man vet ju aldrig. Men annars brukar vi äta påskmiddag (eller flera middagar) hos våra föräldrar. I min familj blir det mycket sill och mycket ägg och en dag brukar det vara fisk och en dag lamm. Gillar också påsk för den är vårig liksom, särskilt i sina färger om man tänker på dekorationer. Brukar ibland gå i kyrkan vid jul men inte vid påsk.

Anna, Fair and True said...

Hade jag varit hemma hade jag lagt in sill förresten för det var så kul när jag gjorde det första gången (!) i julas!

Marianne said...

Nej, jag har inget speciellt recept, för ren husmanskost brukar jag vända mig till Rutiga kokboken, de är rätt bra på sånt. Och sill tycker jag ska vara i sin klassiska form, dvs inlagt, lök, osv, inte nymodigheter med chili och saffran och allt vad det kan vara. Men det är säkert bara för att det är en bristvara i utlandet : )

Kram!