Wednesday, March 4, 2009

Onsdagsrecept och lite annat smått och gott



I helgen provade jag att baka med den färska jästen jag tagit med mig då jag var hemma i Sverige i julas och som jag sedan lagt i min frys här. Kan meddela för de som är nyfikna att det går hur bra som helst att baka med färsk jäst som varit frusen. Resultatet var det minnsan inget fel på. Det blev jättegoda fina frukostbullar. Åh vad jag njöt av just doften av den färska jästen, mmmm. Här kommer receptet men naturligtvis kan man även använda torrjäst antar jag. Väldigt smidigt att kunna förbereda kvällen innan och sedan få gott, varmt bröd på morgonen.

Kalljästa frukostbullar
IngredienserPortioner: 10 st

1/4 paket (à 50 g) jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1tsk salt
1 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl
Penslingvatten
Garnering:vallmofrön

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 10 bitar. Forma dem till avlånga, släta bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten.Sätt ugnen på 250°C. Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms. Pensla bullarna med kallt vatten och strö över vallmofröna.Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.




Doften av den färska jästen var helt underbar. Jag blev som sagt glatt överraskad över att man faktiskt kan frysa färsk jäst och sedan använda. :-)



Här kommer lite ordlösa onsdasbilder. I lördags regnade det hela dagen för att på söndagen sedan snöa. Så nederbörd blev det i olika former under helgen.




Tulpaner är dock alltid lika fina och vackra. Jag köper en ny bukett varje vecka för jag tycker så mycket om just tulpaner och känner att de ger så mycket fin ögonfröjd.



Nu verkar det helt klart vara jordgubbssäsong. Man kan köpa 1.5 liter jordgubbar för fem dollar. Riktigt billigt och riktigt gott! Sedan var jag bara tvungen att fota denna bananen för jag gillade verkligen klistermärket ;-)

11 comments:

Sanna said...

Vilka underbara bilder, men dem gör mig hungrig så det blir till att se vad kylen har att erbjuda. ;) Kram

Desiree said...

Sanna, kul att bilderna är så pass inspirerande. Det tar jag som en jättefin komplimang. Hoppas du hittar något gott i kylen.

Anna, Fair and True said...

Lät du jästen tina upp innan eller?
Intressant att ni hade både regn och snö! Ni brukar väl inte ha snö överhuvudtaget på vintrarna? Eller väldigt lite i alla fall?

Desiree said...

Anna, japp ja lät jästen tina upp innan. Jag la den i kylen ca ett dygn innan jag skulle använda den så den var helt tinad då jag skulle ha den. Nej här är det ovanligt med snö. Brukar inte alls komma snö så då är det verkligen något speciellt som sker och alabamaborna blir galna av lycka och det är verkligen man ur huse som gäller. Det ska naturligtvis göras snögubbar med en gång. Jättekul att se hur våra grannar blir så exalterade över lite snö
:-)

Desiree said...

Ida, åh vad kul att dina föräldrar kommer inom kort. Det gör faktiskt mina också. Ja be dem ta med sig lite jäst (även om man troligtvis inte får). Ha ha jag har också en LÅNG lista till mina föräldrar att ta med sig då de kommer hit. Vet precis hur det är.

Kram till dig.

Sparkling said...

vilka härliga regn bilder, jag älskar regn!

Marianne said...

Å vad bra att man kan frysa jäst! Toppen, då ska jag köpa färsk jäst nästa gång och stoppa i frysen. De håller ju inte särskilt länge annars.

Smart recept också, att man kan göra allt klart kvällen innan och sedan grädda medan kaffet blir klart. Det ska jag testa.

Jättevackra bilder och vilken bra etikett på bananen! Här börjar jordgubbssäsongen ta slut, men snart börjar väl mangosäsongen, så jag ska inte klaga : )

Kram!

Miss Marie said...

mmmm, jordgubbar! det får vi vänta på et bra tag här!

väldigt fina bilder, som vanligt!

anna of sweden said...

Vilket bra jästtips. Håller på att bli jäst-tokig här ...

thebromanders said...

Hade ingen aning om att man kunde frysa jäst! Va bra!! Men finns det inte färskjäst i Alabama, då??

Anonymous said...

Det där receptet ska jag prova.. Lät ju jäkligt enkelt...
Ha de! // Robban