Dagen därpå körde vi sedan mot Death Valley. Bara namnet i sig inger stor respekt. Detta är riktig öken med torka och heta temperaturer. Medeltemperaturen för juli/augusti ligger på mellan 45 och 50 grader. Under natten understiger temeperaturen inte 30 grader.
Hit kör man inte utan att både ha ordentligt med bensin i tanken och vatten med sig. När man har passerat Vegas så finns bara enstaka hålor. Enligt mannen på vistor center som jag pratade med fanns ett par bensinstationer efter Vegas men se till att tanka före iallfall sa han för bensinen som finns på dessa avlägsna bensinstationer här ute i öken är dyr, riktigt dyr.
Vägen mellan Vegas och Death Valley erbjuder inte mycket vare sig variation eller vyer. Det är ett bergit och kargt ökenlandskap. Det enda lite spännande som man passerar på vägen är de test siter som finns kvar där man testade atombomber mellan 1960 fram till 1992. Det tog oss ca 3 timmar att komma fram till Death Valley.
Den lilla byn Beatty i Nevada är entrén till Death Valley. Det är här du tankar en sista gång och ser till att ha full tank med bensin innan du kör vidare samt fyller på reserver för både mat och vatten som du kommer behöva ha med dig. Det är här du skakar hand med djävulen. Nog känns det som man kommit till helvetet för här är riktigt hett. När man kliver ur bilen känns det verkligen som man kliver in i en bastu. Luften dallrar i hettan när man blickar på vägen som sträcker ut sig i horizonten.
Tyvärr missade vi en spökstad som finns strax utanför Beatty. Detta var en gång i tiden en gruvstad som var full av liv under en mycket kort period på 11 år innan priset på guld sjönk drastiskt vilket gjorde att staden övergavs. Här ute i trakterna kring Death Valley och i själva nationalparken så utvann man både silver, guld och andra mineral från gruvor under guldrushens glansdagar. Det finns en hel del gammla övergivan gruvor och schakt kvar inom nationalparken. Man ska därför inte lämna vägen eller stigen man befinner sig på för det kan innebär direkt livsfara att rammla ner i ett gammalt gruvshackt. Det finns således många faror här ute i öken förutom den dirkta hettan och klimatet. Sedan bör man också vara medveten om att även om detta är ett kargt ökenlandskap just nu så finns ändå en hel del liv och olika livsformer här. Under vinter och våren är det faktiskt riktigt vackert med en hel de grönska och blommande buskar, växer och kaktusar.
Detta är ett landskap med många extrema skillnader. Nu vilket är det varmaste årstiden så har man hettan som sagt som ofta ligger och pendlar mellan 45 och 50 grader. Våran maxnotering i temperatur denna dag blev 123 F vilket motsvarar 50.5 grader C. Men också nivåskillnaden som råder är ytterligare ett exempel på extrem varation. På många platser här befinner du dig på nivåer som understiger havsytan. Här finner man den absolut lägsta punkten på norra halvklotet vid ”Bad Water” som ligger på minus 86 meter. Bad Water är en interessant punkt i sig inne i parken. Det har fått sitt namn då en man som korsade detta landskap med sin mulåsna blev överlycklig då han upptäckte att det fanns en sjö med lite vatten här till mulåsnan men då åsnan inte ville dricka så suckade han och sa Bad Water och detta blev då namnet på denna plats. Vattnet som fanns här var nämligen på tok för salt för åsnan att dricka. Än idag finns faktiskt vatten här. Det kan man inte tro att det skulle finnas i detta mycket ogästvänliga ökenlandskap med extrem hetta. Men här finns vatten och det finns även liv i form av fisk här som klarar av att leva under extrema förhållanden med temperaturer på över 30 grader i vattnet och en mycket hög salthalt.
Death Valley ett mycket facinerande ställe måste jag säga. Jag och C kände oss otroligt glada att vi tog oss tid och såg till att prioritera så att vi även hann med denna nationalpark som faktiskt ligger i Kalifornien.
5 comments:
Vilket mäktigt och coolt ställe alltså. Wow, wow kan jag bara utbrista med öppen mun. Fascinerande plats. Och vilken hetta, vilka temperaturer.... Man förstår verkligen varför platsen heter det den heter. Så extremt och speciellt.
Jag har läst att många biltillverkare testkör sina bilar i just Death Valley, just pga det är så extremt där så de kan verkligen få de värsta tänkbara situationer att testa utrustning med mera.
Noterar er gps, hade ni med er egen eller ingick den i hyrbilen?
Jag läste nånstans att det på sina håll i Death Valley kommer upp skyltar om att när man passerar den punkten ska man stänga av luftkonditioneringen i bilen, sen får man sätta på den igen när man passerat just det stället. Jag undrar om det stämmer, såg ni några sådana skyltar?
Wow, det verkar som man inte ska klaga på hettan här, femtio plusgrader har ju inte ens vi! ;o)
Det var vackert med saltkristallerna, vi såg något liknande i Tunisien men långt ifrån så här imponerande!
Kramar//Vic
Anne, ja det var verkligen ett coolt ställe. Jag är så glad att vi hann hit och se detta ställe. Så märkliga miljöeer. En extrem värld. Jag kan tänka mig att det är ett bra ställe att testa bilar på. Ha ha våran hyrbil höll på att falla ihop då vi lämnade in den. Registeringskylten hängde på sniskan och höll på att ramla av. Bilnycklen som man tycker på funkade himla trögt och nog var bilen både dammig och smutsig då vi kört på avlägna dammiga ökenvägar med den. Dessutom hade vi kört på rejält gropiga vägar bitvis. En del ställen kunde vi inte besöka för att det krävdes att man hade en fyrhjulsdriven bil för att överhuvudtaget ta sig fram. Det är riktig vildmark på sina håll här i Utah och Arizona. Gps:en var våran egen som vi hade med oss. Vi såg inga skyltar om att det stod att man skulle stänga av luftkonditioneringen i bilen men jag läste det i guideboken däremot att man skulle göra detta för att få en känsla av hur varmt det var ute. Det stod veva ned rutorna och stäng av AC och upplev hettan. Det fick man å andra sidan göra då man klev ur bilen för att fota. Men här gick man inte några långpromenader.
Kram!
Victoria, saltkristallerna var himla häftiga men superhårda. Tack o lov var det torra 50 grader. Det var ändå jättevarmt. Det blev rekord i vattneflaskor som vi drack upp under denna turen.
KRam!
Wow, vilken häftig upplevelse!! Saltkristallerna får mig att tänka på när jag badade i Döda Havet - vi hade fått rådet att ta med flipflops, vilket vi inte hade men snodde några innetofflor från hotellet - det hade inte gått att komma ner i vattnet utan något på fötterna för det var just en massa hårda saltkristaller på marken / botten. Och det sved i något litet småsår jag hade på fingret när det kom i kontakt med det salta vattnet.
Kram!
Jag antar att det var http://mad-swedes.blogspot.com/2008/11/mot-kalifornien.html som du menar med spökstaden?
Post a Comment