Sunday, January 13, 2008

Söndagsbrunch med Scones

Hittade ett recept på scones som såg så smarrigt ut att jag bestämde mig för att göra egna scones denna söndagmorgon. Jag bestämde mig också för att improvisera något och prova att slänga in lite färska tranbär som jag hade liggande i frysen. Det blev riktigt gott med smaken av de syrliga bären. Har också andvänt en del grahamsmjöl i dessa, tycker att det blir godare så.


Grahamsscones med färska tranbär, 2 personer
3 dl vetemjöl
1.5 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g margarin
2 dl mjölk eller filmjölk
0.5 till 1 dl hackade tranbär
Sätt ugnen på 250 grader Celcius eller 480 grader Fahrenheit. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Finfördela margarinet i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt mjölken och arbeta raskt samman degen med en trägaffel eller träsked. Degen ska vara ganska klibbig. Dela den i två delar och tyck ut delarna på en smord plåt i runda kakor som är ca 1.5 cm tjocka. Skåra varje kaka i fyra delar och nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Servera nygräddade gärna tillsammans med en god ost och god marmelad eller sylt.

8 comments:

My White Cottage said...

Vi gjorde också scones igår morse, barnen tycker det är toppengott och vi likaså! Jag hade dock inga tranbär i och inte heller grahamsmjöl utan jag brukar köra med fullkornsvetemjöl.

Så fint ert hus är Desiree, otroligt vackert! Blev något avis på ert väder också... här har det verkligen varit extremt deprimerande väder - läääänge! Men i helgen har vi haft lite solsken av och till och just nu tittar jag ut över fälten genom mitt fönster och ser den mest underbara soluppgång! Hoppas solen håller i sig idag... :)

Ha en toppenbra vecka!
Kramar från Jenny

Annika said...

Desiree goes matblogg! VAD gott!
Kanske borde jag som ALDRIG bakar prova på detta smaskiga recpet. Jag kan förstå att tranbär var en en hit att ha i.

aurorabuddha said...

Yum - det ser ju jattegott ut! Jag gillar brod som har cranberries just for den syrliga smaken.

Jag maste ocksa kommentera ert vackra hus! Sadana dar hus finns det inte i San Antonio.

Vi ska ju bygga hus detta ar - och det ar sa jattesvart att hitta hus som inte ser ut som alla andra lador. Om vi inte kan bygga ett hus som vi vill ha, da kan vi ju lika garna bo kvar har, sager jag till maken. Sa vi har ritat huset sjalva. Vi far se hur det gar med det har aventyret...

Desiree said...

Seasidelivning, visst är det härligt med goda, varma och nygräddade scones. Jag kan tänka mig att det blir jättegott med lite fullkornsvetemjöl också. Jag hoppas att solen håller i sig och att ni får njuta av lite solsken.

Annika, ja nu blev det lite matblogg helt plötsligt he he :-)

aurorabuddah, vad spännande att ni ska bygga hus! Jättekul. Det får du ta och berätta mer om på din blogg.

Petchie75 said...

Mums, vad gott med scones! Gjorde scones till julaftonsmorgon, men det är nog dags igen!
Intressant med tranbär i, jag är inte överförtjust i russin och nötter och sån't i bröd men ska kanske testa trots allt.

Anne said...

Mums, ser jättegott ut. Jag gillar ditt recept, grahamsmjölet och tranbären gör mig nyfiken. Kanske något för nästa helg... Dina pannkakor (receptet jag fick av dig) är mycket uppskattat och verkligen ett toppenrecept som jag använt många gånger nu.
Det är lyxigt med lite godare frukost på helgen, blir nästan som brunch ibland också.
Förresten, fina bilder du hade i inlägget tidigare. Jag håller med, jag längtar också till våren nu! Det bästa är att veta att den kommer snart också! Inte som i Sverige där de kan få vänta på våren till april-maj...
Det är underbart när de där första vårdagarna kommer och man liksom känner i luften att det känns annorlunda.

Desiree said...

Petra, det går ju att skippa tranbären eller ha i andra typer av bär eller något annat. Annars är ju scones i sig smarriga. Nybakat och varmt bröd känns ju så himla lyxigt.

Anne, jättekul att mina pankakor blivit en hit hos er. Vi köpte ett våffeljärn som vi gav till varandra i julklapp och dessa blir riktigt goda också. Visst är det underbart att våren snart är här och att man inte alls behöver vänta lika länge som i Sverige.

aurorabuddha said...

Man kan folja bygget pa min nya blogg, Ravkullen!

http://ravkullen.blogspot.com/