Tuesday, January 15, 2008

Välkommna in i vårt kök

Så var det dax att bjuda med er in hem till mig. Jag har länge tänkt att jag skulle visa lite hur vi bor och hur vårat hus ser ut invändigt. Först hade jag tänkt att jag skulle lägga upp en film med kameran men pga av diverse tekniskt strul så har jag istället valt att presentera vår hus med bilder och text istället. Varje vecka tänker jag presentera ett rum/del av huset för er. Denna vecka börjar jag med vad som för oss alla brukar vara hemmets hjärta – köket.

Köket är ett av mina favoritrum. Morgonsolen brukar flöda in genom fönstrena vilket är en underbar start på dagen då man sitter vid köksbordet och äter frukost. De som bodde i huset innan oss hade mer eller mindre precis renoverat färdigt hela köket då det var dax för dem att flytta ut. Vitvarorna är i rostfritt stål allihop utom kylen och frysen. Tycker att det kan vara snyggt med rostfritt men sanningen är att det är ett helsike att hålla snyggt, mycket putsande blir det. Vi har en gasspis som jag gillar skarpt. Väldigt lätt och smidigt att reglera värmen då man lagar mat med en gasspis. Ugnen är dock inte av gas utan vanlig elugn och det gillar jag också. Det går att baka precis som vanligt. Jag uppskattar också att ugnen är placerad lite högre upp så att det blir lätt att både stoppa in saker och plocka ut varma saker utan att man behöver böja sig ner allt för mycket. Kylen är typiskt amerikansk. Man kan få både kallt gott filterat vatten och is från utsidan på kyl/frys dörren. Frysen är faktiskt mindre och smalare än svenska normalfrysar. Men jag har numer vant mig vid denna varianten också.

Jag har inte mätt upp storleken på vårt kök så jag kan tyvärr inte tala om hur många kvadratmeter det är på. Det jag gillar mycket är att det finns gott om bänkytor till att arbeta på. Köksön i mitten är underbar extraplats att ha. Det finns också gott om förvaring och skåp i vårt kök. Även köksön har skåp under. Detta är det första köket jag haft som haft både gott om plats för förvaring samt arbetsytor och jag älskar detta. Vi har även ett stort skafferi i köket. När vi flyttade in verkade skafferiet helt gigantiskt. Vi kunde dessutom inte ta med några torrvaror från Sverige (man fick nämligen inte ta med någon som helst mat eller dryck i kontainern). Det har med andra ord tagit ett tag att sakta men säkert fylla på detta skafferi och bygga upp ett helt nytt förråd med torrvaror.

En storfavorit är också bänkskivorna som är i granit. Det är underbart praktiskt att kunna ställa ner varma grytor direkt på bänkytan. De är lätta att torka av. Den spräckliga färgen på graniten gör att smuts och spill inte syns så bra. Vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Jag torkar alltid av alla ytor även om jag inte ser nåt spill för det är mycket möjligt att det finns där iallfall.

I köket finns även en dörr som leder direkt ut till våran altan och uteplats. Detta känns också praktiskt (att slippa bära mat och dryck genom andra rum för att komma ut till altanen). Under vår, sommar och hösta andvänder vi vår altan ganska mycket och sitter gärna där så länge temperaturen är lagom och äter ute. Detta kan nog räknas som ett typiskt svenskt beteende. Våra grannar brukar inte sitta ute och äta alls lika ofta som vi gör.





Köket taget från andra hållet.



Våran gasspis och sedan har vi micron och ugnen tillsammans på kortväggen.



Vårat skafferi. Inga problem att få plats med mycket här.



Så här ser våran uteplats ut. Att ha grillen i närheten av köket är toppen.



Köksstolar och bord kommer från IKEA liksom taklampan som ni säkert känner igen. Sedan har vi födelsedagsbuketten som C fick från mina föräldrar. Jag gillar att ha ett rejält fruktfat i köket och också levande blommor som ofta som möjligt.

20 comments:

Petchie75 said...

Wow, vilket kök!! Så fint, och fräscht, och stort! Ska inte vara avis dock när även vårt kök här i PR är härligt stort - men vi har ingen köksö och ingen terrass utanför... Vi har också spräckliga granitytor vilket är praktiskt men oj så svårt att se om det är smutsigt (eller som igår när jag skruvade i sär pepparkvarnen för att fylla på peppar och inte kunde hitta skruven efteråt pga den blev helt kamofluerad (hur stavas det??) på köksbänken!). Vår kyl och frys är av samma modell, men vi hade ett minifrysfack i Bryssel så jag tycker att frysen är "enorm" - allt är relativt ;-)
Tack för kökstitten och ser framemot att se mer från ert fina fina hus!

Desiree said...

Petra, tack vad kul att du gillade köket. Jag tänker fortfarande på den fantastiska utsikten du har i er lägenhet, den blir man verkligen avis på. Ja dessa spräckliga granitytor kan verkligen kamouflera det mesta. Ibland får jag stryka med fingertopparna över ytorna för att kolla om det finns något kladd eller spill som jag missat för det är jättesvårt att se.

Anne said...

Vad roligt du bjuder in oss, kan man inte komma förbi på en kopp kaffe kan man i alla få en huse-t runt- tur via internet och känna sig som gäst ändå :)

Jag tycker jättemycket om ert kök, underbart på bilderna också när man ser solljuset dansa över skåp och bord. Kan mycket väl tänka mig det känns härligt starta dagen på det sättet. Så stort och luftigt, modernt och elegant men ändå en känsla av lantkök. Och skafferiet, härligt med ett så stort lättöverskådligt skafferi. Åh, får jag flytta in hos er eller kanske "sno" ert hus flyga ert hus över till oss ;)

Jag måste säga att de tidigare ägarna gjort det bra, har bra smak och deras köksrenovering är supersnygg. Känns faktiskt lite skandinavisk i stilen. Vita köksluckor är inte så vanligt att se i USA, tycker jag.
Granitskivorna är fina, är det kanske travertine? Påminner om våra bänkskivor. Det bästa med granitskivor (förutom att det är så snyggt förstås) är att man kan baka på det, ha kalla och varma saker ovanpå. Allting funkar.

Ett tips kommer här: Method (du vet, märket) har ekologiska och nedbrytbara våtservetter som är tänkta för granitskivor. Dra några varv med en sådan servett på kvällen innan läggdags och det blänker fint på morgonen. Man kan använda dessa ofta (behöver inte bara vara på kvällen). Normalt är jag inte så förtjust i massor med färdiga våtservetter (känns slösaktigt), men just Methods grejer är biologiskt nedbrytbara och i övrigt fria från gifter, farliga kemikalier osv. Finns på Target och är inte alls särskilt dyra. Burken ser ut som ett rör (typ Pringles chipsrör) och det finns för olika ändamål. Granit, "alla" ytor, trä osv.
Testa gärna! du kanske inte alls skulle gilla dem, personligen tycker jag dock mycket om dem just för granitskivorna.
Apropå Method, deras träspray på flaska är suveränt för trägolv.

Jag gillar också att ni har så nära från köket till uteplatsen, er uteplats ser SÅÅ fin ut och inbjudande. Jag vet jag sagt det förut, kommer så väl ihåg den mysiga bilden du visade för länge sen då ni hade ljusslingorna.

Ser fram emot att få se återstående rum, skulle vilja se allting NU men får ge mig till tåls :)

Lullun said...

Säg mig; när kan jag flytta in?! Min lägenhet, byggår 1970 utan direkt renovering sedan dess, framstår mer och mer som det råtthål det är. väldigt kul att se ert kök. Tack för titten och ser fram emot nästa vecka! :-)

Desiree said...

Anne, jag håller med dig om att de tidigare ägarna gjorde en smakfull renovering. Inget extremt utan väldigt neutralt och ljusa fina toner, sådant som vi skandinaver gillar. Ingen aning om granitskivorna är tavertine. Vet faktiskt inte vad tavertine är. Tack för tipset om de där våtservetterna. De låter jättebra! Jag ska absolut ta och inhandla dessa nästa gång jag är på Target och prova. Det blir nog fint att få upp lystern lite på dessa bänkskivor. Jag gillade verkligen din film som du gjorde och visade upp ert hus. Det inspirerade mig mycket. Ni har ju också ett jättefint hus. Du får berätta mer om hur det går med trädgården nu under våren.

Lullun, det finns gott om plats om du har vägarna förbi :-)
Detta hus är byggt 1993 men det känns både fräsht och är i bra skick. Detta var vårt första husköp. Vi hade ju alltid bott i lägenhet innan och dessutom i ett nytt land så vi var lite nervis när vi skulle skriva på papprena. Men jag är jätteglad över att det blev just detta hus.

Annika said...

VAD fint!! GUD vad jag skulle vilja ha ditt kök!
Gillar mitt kök också men inte 17 är det som DITT!!!
Verkligen fint och mysigt, Desiree!
Och vad härligt att ni har uteplatsen precis invid köket. perfekt.
Vilket år är ert hus byggt?

Miss Marie said...

vilket otroligt mysigt hus! gillar verkligen storleken, och köksön är ju en dröm! vad härligt att ha uteplatsen så nära, det blir ju som ett köksbord utomhus!

tack så mycket för titten, jag ser fram emot att se mer av ert underbara hus!

My White Cottage said...

Åh, vilket fint kök!!! Så jättekul att få se bilder från ditt hem. Det är verkligen så spännande! Härligt med solljuset som strålar in genom fönstren. Gasspisen förstår jag att du är nöjd med, drömmer om att själv ägen en den dagen vi bygger ut och gör om vårt kök.

Härlig uteplats också. Så grönt och fint... Perfekt att ha den i anslutning till köket också!

Längtar till nästa del av huset som vi får ta del av! Kraaam!

Millan said...

Jag ar verkligen imponerad av ert hus. Det ser sa fint ut och det ska bli spannande att se hur det ser ut pa insidan nu!!
Koket ser kanonfint ut och stort!! Koket ar mitt favoritrum ocksa och jag skulle inte fixa att ha ett litet kok langre. Aven vi har en kokso som ar en stor favorit och gor det latt for manga att hjalpas at att laga mat (eller sta och dricka vin vid medans jag och Ben lagar mat ;-)). Gasspis har vi ocksa och jag tycker att det ar kanon! Nar vi forst flyttade hit sa tyckte jag att det kandes valdigt omodernt men efter att ha anvant mig av en hos en kompis andrade jag asikt och nu storgillar jag var!

Jag ar ruskigt avundsjuk pa ert skafferi. Det ar nagot vi definitivt saknar i varat kok!!

Jag tycker att ert kok ser ljust och fint ut ocksa.

The Hanssons said...

hej hej

nu har jag varit hemma hos dig och kikat
ha en bra vecka

Fia said...

Åh jag är kär i ditt kök!!! Nu har jag visserligen fått upp ytterligare ett hemmagjort köksskåp och skafferiet är nästa projekt, men ditt kök är ju ett kök att (nästan) dö för!!!

Victoria said...

Wow, vilken jättefint kök ni har, nu blev jag jätteavis! Vad smart att ha spisen sådär lite högre upp än normalt, det är nåt jag retar mig på ofta när man ska bära in (och framförallt) ut tunga kokheta formar med gratänger och annat i ugnen. Kram!/Vic

Anonymous said...

Wow, vilekt kok sager jag ocksa!
Det ser otroligt fint och mysigt ut, ditt skafferi vill jag ha!:)

Saltistjejen said...

Köket är verkligen underbart Desiree!!!! :-)
Haha, jag höll på att säga att det nästan inte ser amerikanskt ut... Oooops. Hoppas jag inte klev på någons tår nu, för det var inte meningen. Vad jag menar var bara att flera amerikanska hem annars har en viss förkärlek till murrigare färgval eller väldigt "romantiska bondkök" vilket inte riktigt är min smak.

Jag tycker också att köket är "hemmets hjärta" så det är fantastiskt ifall man kan ha ett stort och rba sådant.

Och jag håller med om att gasspis är fantstiskt att laga mat på, medan gasugn suger. Så att ha som ni med gas till matlagning på spisen men elugn är verkligen en lyx!

Jättetack för titten!!!!
Ser fram emot nästa rum!

Desiree said...

Tack så mycket allihop! Jag blir verkligen överöst med alla fina komplimanger om köket, vilket är jättekul. Det här köket är verkligen trevligt att bjuda hem vänner till för att laga mat ihop och köksön passar perfekt att hänga vid och läppja på ett glas vin.

Annika, vårt hus är byggt 1993. Så det är inte jättegamalt men inte heller jättenytt. Men det är i bra skick.

Marie, vad kul att du gillar köket såg att det till och med omnämndes i din underbara blogg. Jag blev jätteglad. Uteplatsen blir nästan som ett extra rum som hör ihop med köket.

Seasidelivning, vi trivs väldigt bra i vårt hus. Inredningsmässigt har vi inte alls gjort lika mycket som ni har. Vi har faktiskt målat om i köket som tidigare var intesivt kanariegult till en mer varmbeige som jag tyckte passade bättre med färgen på övrigt kakel, och med grantibänkskivorna.

Millan, tackar. Ni har ju ett underbart kök ni också med en härlig köksö. Gasspisen vänjer man sig lätt vid och inser hur praktiskt det är. Jag tycker också att det är jättehärligt sätt att umgås på genom att bjuda hem vänner och laga mat ihop och stå och hänga i köket.

Nika, kul att du också kikade in. Ha en bra vecka du också.

Fia, vad roligt att du gillade köket. Det är viktigt att ha ordenligt med plats och förvaring. Så du har fått upp ditt nya köksskåp nu, vad kul. Att det dessutom är gjort av dig eller maken din är ju verkligen imponerande.

Viktoria, det underlättar verkligen att ha ugnen lite högre precis som du säger när man ska ta ut varma formar ur ugnen.


Veronika, tack :-) Det är verkligen toppen med ett stort skafferi där man kan få plats med massor.

Desiree said...

Saltis, ha ha jag fattar precis vad du menar. Det var vi ganska noga att berätta för våran mäklare då vi flyttade hit att vi gärna ville ha ett ljust kök gärna med ljusa köksluckor och färger. Vi hade ju turen att hitta just ett sådant.

Desiree said...

Nästa rum blir nästa tisdag nästa vecka. Jag tror jag kör detta som ett eget tisdagstema. Så ni som är sugna på att kolla in mer får kika in på tisdagar och naturligtvis alla andra dagar också men då blir det annat :-)

Anonymous said...

Skitfränt kök! Jag gillar verligen din blogg!

Desiree said...

Pelle, tack så mycket, jag blir jätteglad :-)

Nina said...

Hej!

Jag tittar ofta på HGTV då jag är väldigt intresserad av inredning. Ditt kök är så fint! Det är så luftigt, öppet och ljust. Köksöar är underbara, speciellt de som har handfat. Tyvärr är vårt kök alldeles för litet för sådana renoveringar. Och se där, jag skymtar Paradis-askar i skafferiet! :D Ni har tur som äger ett så ståtligt hus. Ser fram emot bilder från dina andra rum!

Hälsningar från Tampa, FL.

Nina (http://ninajaneway.freehostia.com)